Elizejsku palaču potresa skandal koji je obuhvatio cjelokupnu političku elitu bez razlike da li se radilo o ljevici ili desnici i koji ozbiljno dovodi u pitanje legitimitet Pete republike. Istraga koju su proveli neovisni istraživački novinari iz 'Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara' (International Consortium of Investigative Journalists ICIJ) sa sjedištem u Washingtonu, javnosti je obznanila imena na tisuće ljudi iz cijeloga svijeta koji su svoja bogatstva kako ne bi plaćali poreze u matičnim zemljama, skrivali na tajnim računima na Britanskim Djevičanskim otocima, na Kajmanskom otočju i u Švicarskoj.

Kao nijedna istraga prije nje '"Offshore Leaks"' je, izravno ili neizravno, pogodio ne samo privatnike, nego i političare iz cijeloga svijeta. Među njima je i aktualni francuski predsjednik François Hollande (iako on osobno nema skrivenih bogatstava), budući da se među imenima utajivača poreza našlo i ono rizničara njegove predizborne kampanje, Jean-Jacquesa Augiera, koji se koristio uslugama kompanije sa sjedištem na Kajmanskom otočju kako bi investirao novac u Kinu, te najpoznatiji među svima, 'neprijatelj utajivača poreza' i bivši ministar proračuna, Jérôme Cahuzac, koji u Švicarskoj posjeduje tajni račun sa 600 000 eura.Christine Lagarde pod istragom da je zajedno s Bernardnom Tapiem sudjelovala u financijskim malvezacijama kako bi pogodovala Nicolasu Sarkozyu

U proteklih nekoliko dana je u središtu pozornosti direktorica MMF-a, Christine Lagarde, koja se u središtu afere našla zbog netransparentnih poslova koje je obavljala kao ministrica gospodarstva u Sarkozyevoj vladi. Postoje brojne indicije kako je zajedno s milijarderom Bernardom Tapiem preko banke Credit Lyonnais kako bi pogodovala Sarkozyu sudjelovala financijskim malverzacijama, a istražni sudac je kako bi pronašao dokaze pokrenuo istragu, te zapovjedio policiji pretres njene rezidencije. Čelnica MMF-a odgovara na optužbe riječima "kako jedva čeka da izađe pred sud kako bi odgovorila na sva pitanja".

Treba napomenuti kako val skandala nije zapljusnuo samo francuske socijaliste, nego i čelne ljude desnog centra u francuskoj političkoj areni. Unija narodnog pokreta (Union for a Popular Movement ) također ima svoje kosture u ormaru i povezuje se sa skandalom kojega u francuskom tisku nazivaju „afera Bourgi”, a koji je razotkrio prljave poslove između nekoliko afričkih predsjednika i bivšeg francuskog predsjednika, Jacquesa Chiraca, te njegovog suradnika Dominiquea de Villepina (bivšeg premijera, ministra unutarnjih i vanjskih poslova).

Potom imamo 'aferu Karachi'. Kompleksnu priču u korupciji i protuzakonitom bogaćenju na prodaju oružja Pakistanu za koju su optuženi dvojica vjernih suradnika bivšeg predsjednika Nicolasa Sarkozya: Nicolas Bazire, njegov vjenčani kum i Thierry Gaubert, njegov savjetnik u vrijeme kada je 1995. obavljao dužnost ministra proračuna.

Sarkozy je ključna figura u više skandala, od kojih je najvažniji tzv. 'afera Bettencourt', koji je izbio u lipnju 2010., kada je internetski portal Mediapart odlučio objaviti tajne snimke razgovora koje je u razdoblju od 2009. do 2010. vodio Pascal Bonnefoy ,'majordom' vlasnice grupe L’Oréal, Liliane Bettencourt. Francuska milijarderka je zbog toga osumnjičena da je protupravno financirala Sarkozyevu predizbornu kampanju 2007.

Drugi skandal Nicolasa Sarkozya se odnosi na događaje od prije godinu dana, kada je (opet) Mediapart objavio povjerljive dokumente u kojima bivši čelnik libijske tajne službe tvrdi kako je Sarkozy od obitelji Gaddafi primio 'pomoć' u iznosu 50 milijuna eura. Od brojnih članaka i dokumenata koje je objavio Mediapart, posebno je važan onaj objavljen u travnju 2012., potvrđuje ono što je u više navrata spominjao i sin pukovnika Gaddafija, Saif Al-Islam, a što je izjavio i u jednom intervjuu za Euronews.
Dokument koji potvrđuje da je Nicolas Sarkozy od obitelji Gaddafi primio 50 milijuna eura za predizbornu kampanju 2007.

Prije par dana, točnije 18. travnja, francuski dnevni list Le Parisien je objavio izjavu suca Renauda Van Rymbekea (koji vodi istragu o 'aferi Karachi') koji tvrdi kako je posrednik u kupoprodaji oružja Ziad Takieddine potvrdio 'kako može pružiti konkretne dokaze o financiranju Sarkozyeve kampanje 2007.'

Ziad Takieddine, koji je osumnjičenik u 'aferi Karachi', tvrdi kako je 'financijska pomoć u iznosu od 50 milijuna eura bila samo dio onoga što je Sarkozy trebao primiti od onoga dana kada se useli u Elizejsku palaču, a kako je posrednik u transakcijama bio tadašnji ministar unutarnjih poslova, Claude Gueant'.
Sarkozy u Tripoliju u srpnju 2007.- Ziad Takieddine tvrdi kako su 50 milijuna eura samo početak dogovorenog novca kojega je trebao primiti kada se useli u Elizejsku palaču
'Štoviše, Claude Gueant osobno je Gaddafijevim ljudima od povjerenja poslao poslao podatke o bankovnim računima na koje će se vršiti uplate, a bivši premijer Libije je spreman te dokaze dati na raspolaganje francuskom pravosuđu', izjavio je Takieddine.

Francuski list Le Monde navodi kako je državno odvjetništvo u Parizu pokrenulo istragu protiv (za sada) nepoznatih osoba za kaznena djela 'izravne i neizravne korupcije', 'krivotvorenja i korištenja lažnih dokumenata', 'zloupotrebu javnog dobra', 'pranje novca' i 'prikrivanje zločina'.

Kako smo već naveli u naslovu, ovo je 'Peta republika' u povijesti Francuske, a nakon svih ovih skandala prijeti joj opasnost da postane dio povijesti kao i prijašnje četiri.

Izvor: Advance