Posljednja sjednica Gradskog vijeća održana je prije deset dana. Na dnevnom redu sjednice bilo je 15 točaka. Materijali za sjednicu imali su čak preko tisuću stranica. Zbog iznimno obimnog sadržaja, novinari koji su izvještavali o održanoj sjednici Gradskog vijeća, bili su primorani skratiti svoje izvještaje na sadržaj aktualnog sata te na popis usvojenih odluka. S današnje vremenske distance možemo konstatirati da građani ne znaju što se događa na sjednicama Gradskog vijeća i kakav je sadržaj odluka koje se donose.

Nakon prvih 100 dana vladajuće koalicije u gradu Slavonskom Brodu vidljivo je da nema nikakvih pozitivnih promjena i da se nastavlja s besciljnom populističkom politikom koja je srozala Slavonski Brod na dno liste 25 velikih gradova u Republici Hrvatskoj po pokazateljima razvijenosti. Uzrok ovako pretrpanog dnevnog reda sjednica Gradskog vijeća je nepridržavanje Programa rada Gradskog vijeća za 2017. godinu. O pojedinim temama raspravlja se sa šest mjeseci zakašnjenja. Gradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća ne dopuštaju da se na dnevni red stavi rasprava o zagađenju zraka i brodskom Sveučilištu unatoč tome što ih na to obvezuje zahtjev trećine gradskih vijećnika iz prethodnog saziva Gradskog vijeća. Na konkretno postavljena pitanja gradskih vijećnika gradonačelnik beskrupuloznim izvrtanjem pitanja, besmislenim izgovorima i prebacivanjem odgovornosti na druge izbjegava dati konkretne odgovore. Gradonačelnik odbija i zahtjeve gradskih vijećnika za odgovorima u pisanom obliku. Predsjednik Gradskog vijeća nastavlja s praksom, iz prethodnog mandata, da se pojedine teme stavljaju na dnevni red sjednica nakon isteka zakonom propisanih rokova. Pored toga predsjednik Gradskog vijeća ubacuje se u rasprave kad na to nema pravo, a svom stranačkom kolegi tolerira neinteligentne upadice dok istovremeno pojedinim oporbenim vijećnicima ne dopušta da koriste svoja vijećnička prava. Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća dogodio se i gradonačelnikov ispad kad nije dozvolio direktoru gradske Razvojne agencije da odgovori na naša pitanja jer su ona za gradonačelnika bila krajnje neugodna. U tome mu je pomogao i predsjednik Gradskog vijeća.

Vladajuća većina u Gradskom vijeću ponaša se kao gradonačelnikovo kazalište lutaka koje bespogovorno i nekritički podižu ruke za sve što gradonačelnik predloži. Kandidat SDP-a za brodskog gradonačelnika prije izbora govorio je kako je pet do 12 da se u ovom gradu nešto promijeni, a nakon izbora vidimo da upravo gradski vijećnici SDP-a nastavljaju održavati gradonačelnika na vlasti čime onemogućavaju toliko potrebne promjene za spašavanje našeg odumirućeg grada. Vladajuća koalicija nastavlja sa skrivanjem koalicijskog sporazuma od građana jer se ova koalicija temelji na osobnim interesima i koristoljublju, a ne na detaljno razrađenim projektima i programima. Građani se u to lako mogu uvjeriti ako pogledaju službenu web stranicu Grada Slavonskog Broda na kojoj ne postoji rubrika o gradskim projektima i programima kao ni izvješća o izvršenju Strategije gospodarskog razvoja grada.

Neinformiranost i plansko dezinformiranje građana imaju katastrofalne posljedice na biračke odluke. Kolegica i ja ćemo početi objavljivati osvrte na važne odluke Gradskog vijeće kako bi građani znali kako se upravlja gradom i kakvi su naši prijedlozi i vizija razvoja grada.