Ljetno zatišje pravo je vrijeme za razgovor s najaktivnijom gradskom vijećnicom Slavicom Lemaić o prvoj polovici mandata gradonačelnika i Gradskog vijeća, ali i o brojnim drugim političkim temama i problemima koji pogađaju građane Slavonskog Broda. Danas objavljujemo prvi dio intervjua.

Možete li našim čitateljima objasniti kakav je odnos političkih snaga u brodskom Gradskom vijeću?

Gradsko vijeće ima ukupno 21 vijećnika i vijećnicu, a gradonačelnikova vladajuća koalicija ima tanku većinu od samo 11 vijećnika i vijećnica. Gradonačelnikova stranka ima devet vijećnika i vijećnica i potpuno ovisi o podršci nezavisnih vijećnika Stribora Valente i Mateja Pudića. Ovo je klasična trgovačka koalicija koja je sklopljena isključivo na temelju osobnih interesa, a ne na temelju predizbornih programa. Vladajuća koalicija već duže od dvije godine skriva od građana svoj koalicijski sporazum. Predizborni programi i obećanja izbornih lista na kojima su Stribor Valenta i Matej Pudić izabrani u Gradsko vijeće uopće se ne provode. Navedeni dvojac pustio je gradonačelniku da potpuno autokratski vlada gradom i da radi što god hoće. Većina građana na lokalnim izborima 2021. godine glasala je za promjene, ali dvojac Valenta i Pudić izigrao je volju birača i omogućio gradonačelniku opstanak na vlasti, a prije izbora su kritizirali rad gradonačelnika. Ovo je sramotna postizborna prijevara glasača zbog osobnih interesa i koristoljublja.

Dva brodska portala, koja su primala novac iz gradskog proračuna, prije lokalnih izbora proglašavala su vas produženom rukom HDZ-a, a nakon održanih izbora doznali smo da je upravo gradonačelnik taj koji je zvao HDZ i nudio im sklapanje velike koalicije. Kako to komentirate?

Pisanje takvih laži je bila smišljena taktika kojoj je glavni cilj bio da spriječi građane da u puno većem broju glasaju za mene i našu nezavisnu listu. Željeli su uvjeriti građane kako u Slavonskom Brodu ne postoji treća opcija i da je gradonačelnikova politička stranka jedina alternativa HDZ-u. Podsjetila bih na činjenicu da sam se ja zahvalila HDZ-u na ponudi da budem kandidatkinja HDZ-a za jedinu brodsku dogradonačelnicu te da u drugom krugu lokalnih izbora za gradonačelnika grada Slavonskog Broda održanih 2017. i 2021. godine naša nezavisna lista nije podržala ni jednog kandidata pa tako ni kandidate iz redova HDZ-a. Time sam građanima dokazala svoju nezavisnost, dosljednost i nepotkupljivost te da u brodskoj politici nismo svi isti! Vrijeme je pokazalo da je naša nezavisna lista jedina stvarna alternativa gradonačelnikovoj političkoj stranci, ali i HDZ-u. Gradonačelnikova ponuda HDZ-u nakon izbora za sklapanjem velike koalicije pokazala je Brođanima njegovo pravo lice. Sve za vlast, vlast nizašto.

Kako ocjenjujete rad Gradskog vijeća i njegovog predsjednika Stribora Valente?

Rad Gradskog vijeća ocjenjujem katastrofalno lošim. Gorući problemi koji muče grad i građane uopće se ne rješavaju niti se o njima raspravlja. Materijali za sjednice često budu puni skandaloznih greški i propusta što dokazuje da gradonačelnik, dogradonačelnica, resorni pročelnici, ali i gradski vijećnici iz redova vladajuće većine uopće ne čitaju materijale za sjednicu i onda isti ti ljudi donose odluke koje utječu na živote građana. Gradonačelnikovi prijedlozi odluka često su nezakoniti, ali svaki put kad upozorimo na to resorni pročelnici stanu na gradonačelnikovu stranu, zbog stranačke interesne povezanosti s gradonačelnikom ili zbog straha da bi mogli ostati bez posla. Predsjednik Gradskog vijeća sjednice vodi politički pristrano štiteći gradonačelnika umjesto da štiti prava vijećnika zajamčena zakonom i Poslovnikom o radu Gradskog vijeća. Oporbenim gradskim vijećnicima i vijećnicama oduzima se pravo na repliciranje i guši se sloboda govora dok se s druge strane gradonačelniku dopušta vrijeđanje i omalovažavanje oporbenih vijećnika i vijećnica te držanje političkih govora koji nemaju veze s temom rasprave. U prvih šest mjeseci ove godine Stribor Valenta je sazvao samo jednu redovitu sjednicu Gradskog vijeća. Samo tijekom ove godine održane su čak četiri izvanredne sjednice Gradskog vijeća bez ikakve zakonske opravdanosti za takvo postupanje. Te izvanredne sjednice održane su putem elektroničke pošte uz grubo oduzimanje temeljnog Poslovničkog prava oporbenih vijećnika i vijećnica da raspravljaju o temama dnevnog reda kao i prava da dobiju odgovore od gradonačelnika na postavljenja pitanja prije glasanja. Ovakav odnos vladajuće većine može se opisati samo kao prikriveno uvođenje diktature koje nema nikakve veze s demokracijom. Izvanredne sjednice se sazivaju isključivo zato da bi gradonačelnik izbjegao bilo kakvu mogućnost da odgovara na moja pitanja koja su za gradonačelnika i njegovu vladajuću većinu postala previše opasna.

Kakva je zakonska uloga Gradskog vijeća, a kakva gradonačelnika? Tko zapravo donosi odluke?

Većina građana uopće nije svjesna da Gradsko vijeće ima ulogu gradskog parlamenta i ono je to koje ima zakonsku ovlast da donosi odluke. Gradonačelnik predstavlja izvršnu vlast i njegova uloga je da izvršava odluke Gradskog vijeća. Građani podcjenjuju važnost izbora za Gradsko vijeće jer nisu svjesni da se odnos političkih snaga u gradu formira u Gradskom vijeću i da je upravo Gradsko vijeće to koje donosi odluke. 

- Nastavit će se -