Prije nekoliko dana mogli smo pročitati na index.hr-u jedan ozbiljan osvrt na studiju o onečišćenom zraku u Svijetu od Svjetske zdravstvene organizacije: “2023 IQAir World Air Quality Report”! Uz ostalog u članku

(https://www.index.hr/vijesti/clanak/ovo-su-gradovi-s-najzagadjenijim-zrakom-na-svijetu-evo-gdje-je-hrvatska/2548630.aspx) piše i ovo:

“Područje središnje i istočne Europe … nema najbolje rezultate, za razliku od zapadnog. Na interaktivnoj karti IQAir-a možemo vidjeti da Bosna i Hercegovina ima značajnih problema sa zagađenjem zraka. … Ni Hrvatska ne stoji najbolje, mada ima bolje rezultate od BiH. Koprivnica je na 1073. mjestu (od 7812 gradova) s PM2.5 od 21.3 µg/m3...”.

U članku još se spominju gradovi: Zagreb, Rijeka i Split, ali nigdje se ne spominje Slavonski Brod, koji je po jednom drugom praćenju, na listi Europske agencije zaštite okoliša, gdje su se u obzir uzeti dvogodišnji prosjeci onečišćenja lebdećim česticama PM2.5 za 2021. i 2022. godine, s 28 µg/m3 prosjekom, neslavni rekorder, prvi (1.) u Europskoj uniji!!!

Ovako iz ‘daljine’ jako je teško reći, što se tu dogodilo? Zašto se zaboravilo na Slavonski Brod? Izgleda portal index.hr ne nosi nikakvu krivicu za omašku ili grešku jer po interaktivnoj karti IQAir-a podaci za Slavonski Brod u 2023.godini o onečišćenju lebdećim česticama PM 2.5 nisu ni prijavljeni sa strane DHMZ i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja (https://www.iqair.com/us/world-air-quality-report)!

Malo je to čudno jer iz aplikacije Ministarstva, Kvaliteta zraka u Republici Hrvatskoj lijepo se iščitava da je godišnji prosjek (srednja vrijednost) za 2023. godine, onečišćenja (koncentracija) lebdećih čestica PM2.5 (bez validacije) na mjernoj postaji na Jelasu (SB-1) iznosio je 26,96 µg/m3, a na postaji kod Stadiona kraj Save 24,96 µg/m3! Što je zaista zabrinjavajuće!!! A o tome se kontinuirano šuti!

Kako ne bi bilo zabrinjavajuće, kad u već spomenutom izvješću Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o onečišćenju zraka u Svijetu, pored ostalog lijepo piše i ovo:

“Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), zagađenje zraka odgovorno je za procijenjenih sedam milijuna preuranjenih smrti diljem svijeta svake godine. Izloženost onečišćenju zraka PM2.5 dovodi do i pogoršava brojna zdravstvena stanja, uključujući ali ne ograničavajući se na astmu, rak, moždani udar i plućne bolesti. Osim toga, izloženost povišenim razinama finih čestica može narušiti kognitivni razvoj djece, dovesti do mentalnih zdravstvene probleme i zakomplicirati postojeće bolesti uključujući dijabetes…”.

Trebalo bi još istaći jedan važan podataka da samo 9% od više od 7800 gradova iz analize imalo je kvalitetu zraka koja je zadovoljila standard WHO-a, prema kojem prosječne godišnje razine PM2.5 ne bi trebale prelaziti 5 µg/m3”.

A na kraju reći što je nedavno kazao izvršni direktor IQAir-a Frank Hammes: "Zagađenje zraka utječe na svaki aspekt našeg života. U zemljama s najvećim zagađenjem, ljudi će vjerojatno u prosjeku živjeti tri do šest godina manje"! Na sreću Slavonski Brod ne spada u tu skupinu s najvećim onečišćenjem, ali… Da, borba Brođana za čisti zrak traje već više nego 15 godina!

Napomena: Tragajući sa gradom koji ima najsličnije onečišćenje s brodskim, naišao sam na prošlogodišnji prosjek lebdećih čestica PM2.5 u Adis Ababi (glavni grad Etiopije) od 27 µg/m3! Tako Adis Ababa je na 752. mjestu (od 7812 gradova) s PM2.5 onečišćenjem od 27 µg/m3, slično kao i Slavonski Brod!!!