Poslije sinoćnje i noćašnje obilne kiše u većem dijelu Hrvatske (ovaj članak pišem u nedjelju prijepodne), sve  mjerne postaje, osim one u Slavonskom Brodu na Jelasu, su u ZELENOM. No brodska postaja evo već osmi dan kontinuirano iskazuje onečišćeni zrak (vidi prilog) i ona je sada CRVENOM (onečišćen zrak)!

To znači da ponovo i dalje se ‘uzorno’ potvrđuje pomalo ‘nespretna’ izjava državnog tajnika, M. Horvata iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja da je „Slavonski Brod malo kompleksnija priča“!

Da, dana 18. veljaće 2022. godine u Saboru je provedena rasprava o izmjenama Zakona o zaštiti zraka, kada je Mile Horvat, državni tajnik spomenutog Ministarstva u toku prilično žustre rasprave, u jednom od svog odgovora izrekao gornju rečenicu!

Više saborskih zastupnika pojedinačno i više saborskih klubova u raspravi o izmjenama Zakona o zaštiti zraka upozorili su na problem onečišćenja u Slavonskom Brodu. Svaka čast Ružici Vukovac iz kluba Za pravednu Hrvatsku i Marini Opačak Bilić iz kluba Socijaldemokrata koje su detaljno analizirale brodsku situacuju sa onečišćenim zrakom… Uz ostalog zastupnica gđa Ružica Vukovac ukazala je da je problem onečišćenog zraka traje već 13 godina i “situacija je iz godine u godinu sve  gora.  Prema izvješću Europske agencije za okoliš pretprošle godine Slavonski Brod je bio treći najgori grad u Europi  po kvaliteti zraka!” I ona i zastupnica gđa Marina Opačak Bilić upozorile su da aktivnosti koje su sa strane Ministarstva poduzete nisu dale neke valjane rezultate!

Interesantno, kako ih je državni tajnik Mile Horvat uputio da “odgovore potraže kod gradskih čelnika”. Ujedno je ukazao na to kako je Ministarstvo u siječnju imalo sastanak s predstavnicima Slavonskog Broda, ali i Osijeka i Zagreba. Na sastanku su spomenuti predstavnici upućeni u to kako akcijski planovi trebaju izgledati. Sve to je vrlo usko vezano sa činjenicom da Grad Slavonski Brod dosada na kontrolu Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja svoj akcijski plan za poboljšanje kvalitete zraka slao šest puta, a Ministarstvo ga je isto toliko puta vratilo. Akcijski plan za Grad Slavonski Brod koji je trebao biti gotov 2018. godine, evo još ni 2022. nije gotov!

Također su i zastupnice Vesna Vučemilović (Hrvatski suverenisti), Marija Selak Raspudić (Most) i Ljubica Maksimčuk (HDZ) u svojim izlaganjima podržale Brođane u borbi za čisti zrak! Nevjerojatno da taj ženski ‘kvintet’ iz Sabora bolje poznaju situaciju u Slavonskom Brodu, nego sam državni tajnik Mile Horvat, ali i ostali dužnosnici i djelatnici iz Ministarstva zaduženi za praćenje kvalitete zraka!

Ostali smo još dužni da na kraju navedemo kako je i Saborska oporba uglavnom podržala zakonske izmjene radi očuvanja zdravlja građana i njihova prava na čisti zrak, međutim, prigovorila je da se promjenama u Zakonu prenosi se prevelika odgovornost za čisti zrak na lokalne jedinice jer će, kako je zastupnica  Mirela Ahmetović (SDP) kazala “lokalna uprava morati sastavljati akcijske planove za poboljšanje kvalitete zraka i provoditi mjere za uklanjanje onečišćenja, a ako to ne učini, plaćat će kaznu…”!

Očigledno da je tendencija iz Ministarstva, možda baš po brodskim iskustvima, prenijeti sve aktivnosti zaštite zraka koje se mogu prenijeti na lokalnu upravu... Neovisno od toga da baš brodska iskustva nisu najružičastija! Nažalost, mi Brođani sve to smo dobro ‘okusili’!