U posljednja dva - dva i pol mjeseca (ali i prije) često sam pisao o (sada već) tragičnoj situaciji u Slavonskom Brodu, o alarmantno onečišćenom brodskom zraku. Posljednji put prije desetak dana, kada sam ponovo pokušavao apelirati na sve institucije, političare i uprave (od lokalne, preko regionalne do državne) zbog česta i alarmantna onečišćenja brodskog zraka izazvana alarmantnim satnim koncentracijama lebdećih čestica PM2.5 i PM10 (http://www.sbperiskop.net/kolumne/ptderd/slavonski-brod-ponovo-u-ljubicastom-3).

Moram odmah na početku svima i čitateljima, ali upravama i institucijama dati na znanje kako nitko od odgovornih nije na te apele reagirao, što više zrak u Slavonskom Brodu i dalje izuzetno nepodnošljiv, ponovo se teško diše i ponovo smrdi u Slavonskom Brodu!

Nažalost i danas (u nedjelju popodne kada članak pišem) moram ponavljati: Slavonski Brod ponovo je u LJUBIČASTOM (izuzetno onečišćen zrak)! Jutros su obje brodske mjerne postaje (vidi prilog!) uz još jednu postaju u Hrvatskoj (Zagreb-3) bile u LJUBIČASTOM!

Tako su i na jednoj i na drugoj mjernoj postaji 24-satni prosjeci koncentracije lebdećih čestica PM2.5 već satima iznad 75 µg/m3! Uzrok tome su visoke satne koncentracije lebdećih čestica PM2.5 i PM10 koje se u Slavonskom Brodu mjere već danima. Izričito visoke koncentracije su se mjerile i noćas, sinoć i preksinoć na brodskim postajama.

Tako je na Jelasu mjerena petak na subotu satna koncentracija lebdećih čestica PM2.5 (skoro) 200 µg/m3! A na jednoj i drugoj postaji skoro na identičan način mjerene su i petak na subotu i subotu na nedjelju opet skoro kontinuirano desetak sati satne koncentracije lebdećih čestica PM2.5 iznad 100 µg/m3!

Također su se mjerile i previsoke satne koncentracije benzena (C6H6) i to od kako je prije 60-tak sati proradila mjerna postaja na Jelasu, pa i od 25 µg/m3 što je pet puta iznad granične vrijednosti na godišnjoj razini.

Opet na drugoj mjernoj postaja kod Stadiona kraj Save jučer i prekjučer su se mjerile povišene satne koncentracije sumporovodika (H2S), tako da su oba puta dnevni prosjeci sumporovodika bili oko 6 µg/m3, tj. iznad granične vrijednosti (5 µg/m3)! Mislim da i laiku je dosta da nešto pametno zaključi!

Neću ponovo i dalje ‘kukati’ kako ni gradonačelnik, ni župan, ni predsjednica Povjerenstva za praćenje kvalitete zraka, kao ni predsjednica Odbora za zaštitu okoliša, ni glavna ravnateljica DHMZ-a nisu očitovali o svemu tome jer vjerojatno nisu dobro i dovoljno, ili možda dovoljno dobro informirani. Umjesto toga oslonit ću se na neke već više puta izrečene tvrdnje u vezi s Povjerenstvom za praćenje kvalitete zraka u Slavonskom Brodu!

Još u rujnu 2014. godine, prije 7 godina, nakon što je u ime Brođana, građana brodske okolice i udruge Brodsko-posavske županije ‘Građanska inicijativa za čisti zrak’, nekakva prethodnica današnje Udruge Eko-Integral, s Apelom za hitno rješavanje brodskog problema onečišćenja zraka obratila relevantnim institucijama RH, zaprimljen je dopis iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode u kojem M. Zmajlovića, ministar zaštite okoliša i prirode u tadašnjoj, Milanovićevoj Vladi govori o tome da su u Ministarstvu “svjesni da problem onečišćenja zraka na području Grada Slavonskog Broda postoji duže vrijeme i izaziva velike probleme … građanima…” (vidi spomenuti dokument u članku: http://www.sbperiskop.net/kolumne/ptderd/uspomene-s-fejsa-pomazu-oko-ocjene-oneciscenja-brodskog-zraka-2).

Ujedno je ministar Zmajlović u tom dopisu informirao Brođane kako bi se ovog problema riješilo na zadovoljstvo građana, odlučilo se formirati “Povjerenstvo za praćenje poboljšanja kvalitete zraka na području Grada Slavonskog Broda, kao operativno tijelo koje intenzivno raditi na provedbi konkretnih aktivnosti, osobito onih koje se odnose na: redovito izvješćivanje građana Grada Slavonskog Broda o kvalitete zraka … i svim aktivnostima koje država poduzima u cilju rješavanja problema onečišćenja zraka…”. Itd., itd..

Više puta smo mi u Eko-Integralu ukazali na sve to, što je Povjerenstvo dosada moralo napraviti i što nije. Nažalost, Povjerenstvo je dosad kontinuirano izbjegavalo informirati, tj. izvješćivati “građane Grada Slavonskog Broda o kvalitete zraka”! A to se dobro vidi i na problemu onečišćenja zraka koji je na početku članka opisan.

Opet s druge strane dobro je znati da posljednji sastanak, 8. sjednica Povjerenstva održana je prije 10 mjeseci u Slavonskom Brodu, dana 17. ožujka 2021. i to 27 mjeseci nakon što je održana prethodna, 7. sjednica Povjerenstva. Da bi bolje rastumačili situaciju, sve to trebamo svesti na jedan jednostavni i jedinstven zaključak: U posljednje tri godine Povjernstvo samo je jednom sastajalo vezano za brodske probleme onečišćenja zraka!

Možda bi gđa Dunja Mazzocco Drvar, predsjednica Povjerenstva mogla razjasniti, zašto je to tako! Očekujemo u Eko-Integralu njen odgovor!!!

 Post scriptum

Nažalost i nakon prospavane noći, u ponedjeljak ujutro Slavonski Brod je i dalje je pod velikim pritiskom onečišćenog zraka! Slavonski Brod i brodske mjerne postaje su i dalje u LJUBIČASTOM (http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html)!

Tako su i na jednoj i na drugoj mjernoj postaji 24-satni prosjeci koncentracije lebdećih čestica PM2.5 noćas oko i iza ponoći bili i iznad 100 µg/m3! Također su i dnevni prosjeci koncentracije lebdećih čestica PM10 bili oko i iznad 100 µg/m3 (što se vidi u prilozima), a te su dvostruke vrijednosti od granične vrijednosti za dnevni prosjek PM10 (50 µg/m3)!

Dok je na mjernoj postaji kod Stadiona kraj Save nastavilo se s mjerenjem povišene satne koncentracije sumporovodika (H2S), tako da je dnevni prosjek sumporovodika ponovo, treći dan za redom bio iznad granične vrijednosti (5 µg/m3)!