http://www.sbperiskop.net/kolumne/ptderd/slavonski-brod-ponovo-u-ljubicastom

http://www.sbperiskop.net/kolumne/ptderd/slavonski-brod-ponovo-u-ljubicastom-2

Krajem listopada i početkom studenog više puta sam pokušavao apelirati na stranicama ovog cijenjenog portala na sve institucije, političare i uprave (od lokalne, preko regionalne do državne) u vezi česta i alarmantna onečišćenja brodskog zraka izazvana alarmantnim satnim koncentracijama lebdećih čestica prvenstveno PM2.5, ali i PM10 (vidi gornje poveznice)!

Tada je, točnije od početka listopada zrak je skoro svaki dan na brodskim mjernim postajama češće bila u CRVENOM (onečišćen zrak), ali ponekad i u ŽARKO CRVENOM (jako onečišćen zrak), nego u ZELENOM! Događalo se da je cijela Hrvatska bila u ZELENOM, a brodske mjerne postaje bile u CRVENOM!

A od 30. listopada do 1. studenog (vidi prilog), u isto vrijeme dok su neki vodeći mediji ‘gromoglasno’ javljali o Zagrebu, “gdje zrak među najonečišćenijima u svijetu”, mjerna postaja kod Stadiona kraj Save u Slavonskom Brodu pedeset sati kontinuirano je bila u LJUBIČASTOM (ekstremno onečišćen zrak)!

Mjerna postaja kod Stadiona kraj Save nakon toga još je nekoliko puta bila u LJUBIČASTOM. Tako i u studenom, prosincu i početkom siječnja, a posebno je za istaknuti da i na Badnjak i na prelasku iz 2021. u 2022. godinu!

Sve ovo nas može zabrinjavati, a posebno ova posljednja situacija, kada je od posljednjih sati Stare godine četiri i pol dana mjerna postaja kod Stadiona kraj Save bila (skoro) kontinuirano u LJUBIČASTOM, samo kratko u ŽARKO CRVENOM (vidi prilog)!A svemu tome uzrok su alarmantne satne koncentracije lebdećih čestica PM2.5 koje su mjerene na mjernoj postaji kod Stadiona kraj Save; često iznad 100 µg/m3, a ponekad (tri-četiri puta) i iznad 180 µg/m3! Kako sve to tumačiti, još ako znamo da tako nešto nije redak slučaj na našim mjernim postajama!

Interesantno, za sva to vrijeme ona druga mjerna postaja na Jelasu, zbog poznatih činjenica oko modernizacije postaje, dalje ( još od 22.12.) nije u funkciji! No, nitko od Brođana ne zna dokle?

Vidljivo da ta trinaest godišnja agonija Brođana i zavrzlama sa onečišćenim zrakom u Slavonskom Brodu i dalje traje! Po Europskoj agenciji za okoliš prošle i pretprošle godine Slavonski Brod je bio među tri najzagađenija grada u Europi, o čemu su u lipnju pisali većinom svi mediji u Hrvatskoj, osim ovi naši iz Slavonskog Broda!

No nije samo problem što mediji nas uopće ne informiraju. Puno je veći problem da i politika šuti o svemu. Tako i brodska, hoću reći lokalna i regionalna, ali i državna… Tako ni gradonačelnik, ni župan, ni predsjednica Povjerenstva za praćenje kvalitete zraka, kao ni predsjednica Odbora za zaštitu okoliša, ni glavna ravnateljica DHMZ-a ne očituju o svemu tome! Kao da oni svi nisu o tome (bili) informirani! Zaista smiješno.

U isto vrijeme stanovništvo Slavonskog Broda je djelomično ili potpuno i to nekakvom političkom digresijom uljuljano i uspavano u nekakav ‘zimski san’! To stanovništvo Slavonskog Broda više nije ni svjesno što se to oko njega događa! No nije ni u mogućnosti odabrati pravu stranu istine o onečišćenom brodskom zraku.

I tako godine lete, a nitko ništa ne rješava oko ovog brodskog gorućeg problema!