Napokon je svjetlo dana ugledala neobična slikovnica Brođanina Marija Brajkovića, suradnika SBPeriskopa i suvlasnika (njegova supruga, vrsna majstorica od slastica, drugi je suvlasnik!) ugledne slastičarne u Stossmayerovoj ulici. Ukratko, Mario je napisao uvrnutu dječju pjesmu, a đaci OŠ Antun Mihanović, iz četvrtog razreda njegove kčerkice, ilustrirali su je na svoj način, prema mogućnostima svog uzrasta.

O slikovnici i Mariju i napisao sam pogovor koji uvrštavam u ovu obavijest za ljubitelje literarno-likovnih interpretacija dječjeg svijeta.
Čim ju otvorite shvatite da je ova slikovnica jedinstvena. Pjesmu koju je napisao Mario Brajković na svoj su način čitateljima objasnili učenici svojim ilustracijama odnosno likovnim doživljajem stihova. Ujedinjenim snagama, nadahnuti, vješti pjesnik i nježna, zanesena djeca stvorili su originalnu knjigu.

Baš kao u holivudskim filmovima u kojima se Marvelovi izmišljeni junaci s posebnim moćima iz različitih stripova pojavljuju povezani u istom blockbusteru, tako je i maestro Brajković spojio dva junaka iz legendarnih dječjih pjesama: Antuntuna, Grigora Viteza i Grgu Čvarka, Ratka Zvrke – u originalnu poetsku slagalicu, konstrukciju kojom nastoji protumačiti što je zajedničko ovim uvrnutim likovima kad bi se našli u okolnostima u kojima žive današnja djeca, okružena gadgetima i povezana internetskim vezama. Srasli u Brajkovićevoj pjesmi uz pomoć ljepila pjesnikove razigrane fantazije, suvremene metaforike, rime i ritma igre, Grga Čvarak i Antuntun, ostaju dosljedni svojim neobuzdanim karakterima; oni uz pomoć pjesničkog govora putuju jednom novom, ludom etapom prema vječnosti za koju odavno imaju karte.

Ova svojevrsna literarna mješalica pruža jednu zanimljivu mogućnost postojanja uvjetovanog današnjicom. Ipak, pjesnik priznaje snagu izvornosti:

Sa tabletom igrati se,

mobitelom buditi se,

zabranjeno njima nije,

ali su nam draži prije.

S loncem, ribom i na polju

svaki priča priču svoju.

Pjesma je nemoguća priča, istinita laž o djetinjstvu, neograničenosti, ispričana zaneseno, s naglascima na zadivljenost svijetom kojim se može upravljati uobraziljom koja ima snagu volje.