Sumnja u odluke Stožera. Potreba da ih se ospori i sruši. Negira. Proizvede kaos koji neminovno vodi u kolaps i onako krhkog zdravstvenog sustava.

Sve sam to minulu subotu iščitavala iz takozvanog Festivala slobode upriličenog na Jelačićevu trgu u Zagrebu.

Skupa doslovno, kao preko indiga prekopiranog od europskih desničara koji su slične prosvjede protiv formalno epidemioloških mjera, a stvarno kontra legalno izabrane vlasti, pokušali organizirati na trgovima nekih drugih gradova.

Priznat ćete sloboda i festival slobode zazvuče kao neslana šala, loš vic kad ispod njih stoje potpisi Karoline Vidović Krišto, Zlatka Hasanbegovića i Velimira Bujanca. Kompleksaškoga trojca s desna, koji se ponosno uslikavao ispod antivaskerskih i antimaskerskih transparenata dok je okupljena gomila padala u trans i histerično revala na Mišine stihove, neshvaćajući kako su samo loše naštimane tipke po kojima, po tko zna koji puta, u istom ritmu bezglavo lupa hrvatska desnica.

Desničarski dernek najgore vrste, koji je zloupotrijebio nezadovoljstvo ljudi učincima mjera koje od kraja siječnja na ovamo donosi Stožer što ga je oformila stranka na vlasti.
Priznat ćete sloboda i festival slobode zazvuče kao neslana šala, loš vic kad ispod njih stoje potpisi Karoline Vidović Krišto, Zlatka Hasanbegovića i Velimira Bujanca

Nezadovoljstvo i strah prisutan je u svim zemljama na kugli zemaljskoj, jer nitko zasad ne uspijeva staviti pandemiju koronavirusa pod punu kontrolu – ni oni s blažim pristupom, kao ni zemlje sklonije nešto rigoroznijim mjerama i od naših.

Broj umrlih u svijetu opasno se približava milijunu. Do sada je, u samo pola godine, oboljelo 27,3 milijuna ljudi, a od posljedica Covida-19 život izgubilo 887 tisuća, što je primjerice više nego što Crna Gora ima stanovnika.

Cijela jedna manja zemlja, dakle, nestala je u šest mjeseci, a prosvjednici koji padaju u trans na Mišine pjesme, ”znanost s interneta” i stupidne izjave Tonyja Cetinskog – neslobodom i diktaturom doživljavaju pranje ruku i nošenje kirurških maski.

”Cijepite si mamu!” derao se u mikrofon, uz opće oduševljenje, sin Vinke Cetinski, dame u ozbiljnim godinama, prvoborke stranke na vlasti koja je oformila Stožer čije mjere ugrožavaju sinov business.

Njegovu mamu valjalo je cijepiti protiv jedne druge, po društvo također pogubne boljke, koja se strankom širila znatno brže od koronavirusa i majci priuštila pritvor, no aktivizam tog tipa ne zanima sina. Ta je epidemija, vjerujem, znatno popravljala i njegov obiteljski budžet…

Nama čiste ruke (mani pulite), kod te boleščuge što i danas hara Hrvatskom nisu nažalost mogle pomoći.

Naravno da je nepametno od HDZ-a što je stručni Stožer koji odlučuje o ponašanju i ograničenju prava svih nas učinio, onako CK-ovski dosljedno jednopartijskim (sad se situacija nešto mijenja davanjem većih ovlasti u ruke lokalnih stožera i sve češćim pojavljivanjem SDP-ovca, Branka Kolarića specijalista epidemiologije i profesora na Medicinskome fakultetu u Rijeci).
Oni imaju neki svoj moral. Pjevali bi i jeftinim štosevima zabavljali frustrirane i zbunjene umirovljenike kojima je kretanje ograničeno na balkone i vrt oko doma, ali ih ni pod koju cijenu ne bi čuvali

No ni njegovi stavovi neće se svidjeti subotnjemu društvu s Jelačić placa jer i on upozorava na nužnost držanja razmaka, pranja ruku i nošenja maske dok pandemija traje.

I on je ”neprijatelj” slobodoumnih bujanaca, krišti, miletića, hasanbegovića… jer zamislite strahote sugerira cijepljenje kontra gripe jer se fatalnim može pokazati kombinacija tih bolesti u jesenskom i zimskom razdoblju u kojem još uvijek ne možemo očekivati efikasan lijek (ako uopće ikad do njega dođe) i masovnije cijepljenje ljudi.

A i da se nađe i proizvede dovoljna količina cjepiva (milijarde doza), eksperti za slobodu, vakcine i koronu ne bi, u skladu s važećim desničarskim trendovima u svijetu, bili za njegovu primjenu.

Oni imaju neki svoj moral. Pjevali bi i jeftinim štosevima zabavljali frustrirane i zbunjene umirovljenike kojima je kretanje ograničeno na balkone i vrt oko doma, ali ih ni pod koju cijenu ne bi čuvali cijepljenjem, distancom, nošenjem maske i izbjegavanjem masovnih okupljanja…

Čudna neka etika ovih novopečenih boraca za slobode pojedinaca.

Ja samo znam da se nekim čudom nađem u blizini navukla bih na sebe i burku, a ne samo masku – ne zbog koronavirusa i mojih godina, već zbog nesnosnog, zatupljujućeg desničarskog ”smrada” koji to društvo oko sebe dosljedno širi.

autograf