Ako pažljivo pogledate fotografiju-ilustraciju za ovaj članak, uočit ćete da je Glasnik Slavonskog Broda – Službeno glasilo Slavonskog Broda (Broj 22·ožujak 2013.) s Mandatnim izvješćem za razdoblje 2009. -2013. – smješten u jednu od polica privatne biblioteke potpisnika ovog članka. Ako još pažljivije pogledate, vidjet ćete s desne strane Glasnika sabrane Andersenove i bajke braće Grimm, a s lijeve, sabrana Freudova djela. Smjestio sam Glasnik upravo tu iz čistog poštovanja, kao vrhunsko djelce osobne promidžbe autora gospodina Mirka Duspare, gradonačelnika ovdašnjeg. Naime, nekako između svijeta mašte i svijeta tajni ljudskih motiva Glasnik i pripada, između bajki za odrasle i psihopatologije svakodnevnog života.

Na užas dragih Brođanki i Brođana, a naročito obznanjenih (i neobznanjenih) protukandidata za mjesto gradonačelnika na predstojećim lokanim izborima, koji Glasnik smatraju sirovim i primitivnim načinom zloporabe proračunskog novca za osobnu promičbu i to u uvjetima nedonošenja proračuna zbog čega su brojni njegovi korisnici oštećeni, gradonačelnik Mirko Duspara u uvodu u svoj svijet bajki samouvjereno poručuje: znamo da možemo još i više i stoga na sve do sada ostvareno gledamo kao na poticaj za postizanje još boljih rezultata u skorijoj budućnosti. Kažu svi koji su prolistali Glasnik da se ne radi o objektivnom informatoru, nego da je riječ o propagandnom izbornom biltenu koji bi i oni znali napraviti samo da imaju novaca.

Stvarno, otkuda novac za bajkoviti bilten, za nakladu od devetnaest tisuća primjeraka osobnog (o)glasnika aktualnog garadonačelnika? Istovremeno, mladi roditelji zakinuti su za 500 kuna naknade za novorođeno dijete, a koje im je Grad garantirao. I inače, kojim novcem iz gradskog proračuna, čak i kad nema proračuna, već privremeno financiranje, isfinancirati svoju kampanju, obići mjesne odbore baš pred izbore itd?

Ljudi, svjedok mi ja Glasnik da se čudesno i nadnaravno isprepliće sa zbiljskim na takav način da između prirodnog i natprirodnog, stvarnog i izmišljenog nema pravih suprotnosti. Baš kao u svakoj politici manipulacije koja u Slavonskom Brodu doživljava svoj procvat.