Pokloni s najljepnicama "za najpotrebitije" završili u privatnom katoličkom vrtiću.
Odvratno! Nedostojno! Ljudski i politički nemoralno! Teško je naći druge riječi za skandal u srijedu u zagrebačkom privatnom katoličkom dječjem vrtiću Blažena Hozana koji su pred kamerama Nove TV režirali Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te uprava vrtića za blagdana Svetog Nikole.

HDZ-ova ministrica Nada Murganić iskrada se kao tat na stražnji ulaz vrtića da ne mora ništa objašnjavati novinarima, a njezina stranačka kolegica Margareta Mađerić na mjestu državne tajnice također bez riječi naprasno bježi od odgovora javnosti zašto su paketi za najsiromašniju djecu, s oznakom Europskog socijalnog fonda, završili u privatnoj katoličkoj ustanovi. Kamera Nove TV slijedi njezin ubrzani korak prema izlazu. A zakonski je obvezna i odlično plaćena za odgovoriti na svako pitanje javnosti.

Privatne vrtiće s ekonomskom cijenom programa ne polaze sirotinjska djeca, a europski novac iz strogo namjenskog socijalnog fonda što ga pune, odbijajući od usta, svi porezni obveznici u zemljama EU-a ne pripada - boljestojećima. Pogotovo ne privatnim vjerskim ustanovama i politikantskoj samovolji državnih činovnica u poziciji da ga, makar u formi poklon-paketa iz ruku Svetog Nikole, nenamjenski dijele kako im se prohtije.

Privatni katolički vrtić Blažena Hozana nije smio dijeliti svojoj djeci pakete s oznakom Europskog socijalnog fonda za potrebite koje su im proslijedile - a nisu smjele - ministrica Murganić i njezina državna tajnica Mađerić, pa se došle u Trnje naslikavati sa Svetim Nikolom. A onda sramotno bježe od novinara.

To je više nego nečasno. I s crkvene i s državne strane. Katolička crkva je logikom tzv. Vatikanskih ugovora, osobito onog o ekonomskim odnosima koji je trebao biti drastično revidiran već 2008. godine zbog recesijske epidemije u RH, puna novca te si ne smije dopustiti kompromitaciju tipa Svetog Nikole u Blaženoj Hozani.

Samo godišnje izdvajanje više od 250 milijuna kuna iz državnog proračuna za Katoličku crkvu, pa općinski i županijski novac za kojekakve vjerske "potrebe", pa nefiskalizirana kuna od milodara, (ne)obvezne lemuzine, (ne)obveznih pristojbi za krštenja, vjenčanja, pogrebe i posvećenje domova, pa novac od najamnina, raznih vidova gospodarske djelatnosti, pa i ispod poreznog radara... više je nego dostatan izvor za kupiti darove vjerničkoj djeci. I više od toga.

Ne treba tu nikakva europska socijalna osjetljivost niti je u redu uvlačiti u to ustavno sekularnu državu. Neka Murganić i Mađerić privatno, kao katolkinje, posegnu u svoje džepove, pa glumataju Samaritanke sa Savske 66. Preusmjeravanjem europskog novca za najsiromašnije u privatnu vjersku ustanovu, ministrica je Murganić učinla nasilje nad socijalnom državom i zdravim razumom. Neutemeljeno je pogodovala Crkvi.

Procjenjuje se da Katolička crkva u RH, po raznim kanalima, uprihoduje više od 600 milijuna kuna godišnje. Neki drže i više, čak punu milijardu. Više nego sve druge vjerske zajednice u RH, ukupno. Država za većinu te čisto novčane koristi Crkvu ne traži račun. Ali traži od svih ostalih udruga građana ili pojedinaca koji su na bilo kakav način u kontaktu s novcem.

Bešćutno ubire "svojih" 25 posto (PDV) i od svake kune kad građani - umjesto te iste države, čija je to obveza - svojim novcem kupuju bolnički inkubator za nedonoščad ili, za što Murganić i Mađerić "nemaju novca", skupljaju donacije za izgraditi stambeni prostor mladeži bez obiteljske skrbi, koja se u dobi od navršenih 18 godina mora iseliti iz državnih domova ili ostaje bez privatnog udomiteljstva. Sramotna država sramotno dere porezom i humanitarne telefone, pa humanitarci u startu navežu na impuls od pet okruglih kuna - 1,25 kuna PDV-a. Socijalna država, da ti pamet stane.

Murganić ne želi komentirati ni oporezivanje humanitarne djelatnosti, kao ni bilo što u čemu njezin resor gadno šepa, ne zna učiniti, ne želi iz politikantskih obzira ili čak (ne)svjesno civilizacijski blamira vlastitu zemlju. To je ovih dana urbi et orbi pokazala nakaradnim prijedlogom Obiteljskog zakona, od kojeg se morao ograditi i sam premijer Andrej Plenković. Umjesto da ju je istog časa smijenio, jer joj to nije bio prvi, a vidimo ni zadnji kiks. To je mandata nesposobnosti. I ta nesretna definicija obitelji (isključivo žena i muž s djecom, sic) plod je ministričine privatne sljubljenosti s voljom najkonzervativnijih skupina u Crkvi i njezinim laičkim/svjetovnim filijalama - od svjetonazorski ratobornih vigilarista Vincenta Johna Batarela do "obiteljskog pokreta" Željke Markić, kleričkih istomišljenika sisačkog biskupa Vlade Košića, i takvih.


Ultrakonzervativne dogme iz nepismene/bogobojazne davnine navalili su oktroirati u digitalnom dobu, zlorabeći vladin politički hermafroditizam u svjetonazorskim i socijalnim pitanjima, ne mareći za to što svjetonazorski civiliziran svijet nezaustavljivo grabi naprijed. Hrvatska ne mora. Uzor joj je Poljska?

Socijalna zloporaba u privatnom katoličkom vrtiću Blažena Hozana europskih darova potrebitoj djeci medijski je odjeknula kao teroristička diverzija. Ako je sve čisto, kako se u velikoj osobnoj neugodi očitovala ravnateljica vrtića č.s. Antonija Matić, a tek sljedećeg dana priopćenjem (sic) za javnost Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku - kad su Murganić i Mađerić prespavale šok - zašto su sve tri akterice žurno pobjegle od novinarke Nove TV u malu pokrajnju prostoriju? Uskladiti priču za javnost, koju će za prvu ruku obznaniti domaćica, č.s. Matić? Da javnost bude sita, a privatno-državni interesi na broju?

"Ovo jest privatni katolički vrtić'", navodi portal Nove TV Dnevnik.hr riječi Matić, primjetno zbunjene pred kamerom ili zato što je shvatila kako sudjeluje u nečem nečasnom ili zato što svjesno ne govori istinu, "ali mi ćemo ove poklone koje smo dobili darovati djeci odnosno roditeljima koji nisu u mogućnosti svome djetetu priuštiti neki poklon za blagdan svetog Nikole".

Na pitanje koji su to roditelji, ravnateljica odgovara kako ih ima više u naselju Trnje. No, u pozivu za medije koji smo dobili nigdje se ne spominju siromašne obitelji. Navedeno je kako će Ministarstvo djeci u vrtiću darovati pakete koje sufinancira Europska unija i to iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije i Europskog socijalnog fonda.

Na pitanje koliko je takvih poklona ravnateljica šuti te tek poručuje "Ima ih više..." Za blagdan svetog Nikole vrtiću je poklone darovalo Ministarstvo socijalne politike. No na poklonima među kojima su čokolade, pelene i bojanke nalaze se naljepnice na kojima piše "za najpotrebitije".

Državna tajnica Mađerić nije željela odgovoriti novinarki Nove TV zašto su poklon-paketi "za najpotrebitije" završili u privatnom katoličkom vrtiću. Badava je Matić neuvjerljivo odglumila odvjetnicu dvjema dužnosnicama socijalnog državnog resora - "vrtić je spremio svoje poklone koje je sveti Nikola podijelio" - kad to cijeli događaj jasno opovrgava.

E sad, kad je bruka te večeri eksplodirala u javnosti reportažom u središnjem Dnevniku Nove TV, ministrica i njezina državna tajnica u međuvremenu su s nekim razumnijim od sebe sročile priopćenje (sic) za popraviti nepopravljivo. Uzalud. HDZ-ova se vlast u još jednom osjetljivom slučaju pokazala socijalno bešćutnom prema najpotrebitijima i materijalno podmazivačkom prema Katoličkoj crkvi. Vraća joj dug za masovnu kleričku pomoć za doći na državno kormilo.

Priopćenje je prelijevanje iz šupljeg u prazno nabrajanjem kojekakvih birokratskih zadaća, svrhe i smisla raspodjele socijalne kune, natječaja i propozicija, prijava i apstraktnih projekata... Bezvezan diskurs kakav papagajski opetuju svi ministri odreda, uključujući premijera, jer ništa konkretno nisu učinili od onog za što su "preuzeli odgovornost" niti su kadri, pa su im danonoćno puna usta strategija, projekata, zakonskih okvira, amandmana, nacrta, prijedloga, radionica, programa, zaključaka, povjerenstava, radnih skupina, itsl. Ukratko, mantri za larpurlartističke debatne klubove umrežene birokracije koja o trošku poreznih obveznika reinkarnira samu sebe i parazitira na obmanjivanju biračkog tijela.

Prvo, u priopćenju se tvrdi: "Svim polaznicima dječjeg vrtića podijeljeni su darovi koje je za njih pripremio dječji vrtić, a ne Ministarstvo", što je doslovno, dan prije i tvrdnja Matić. Mediji su tv-okom i fotografijom potvrdili da to nije istina. Otkud bi časnim sestrama u Blaženoj Hozani palo na um stavljati oznaku "za najpotrebitije" na vlastite darove što će ih dijeliti Sveti Nikola te uvježbati malu djecu da u znak zahvalnosti frenetično plješću čim ugledaju Nadu Murganić i Margaretu Mađerić?

Zašto bi časne sestre zvale u svoj vrtić baš te dvije državne činovnice, ako socijalno ministarstvo nema veze ni sa Svetim Nikolom niti s darovima iz njegovih ruku? Pa nisu novinari - zapravo oči, uši i usta građanske javnosti - baš toliki hlebinci da im svaka profesionalna birokratkinja može podvaliti rog za svijeću. Doduše, politikanti rado i često misle da mogu, ili jesu, pa još češće zvučno opale čelom o zid. A opet nikad ništa ne nauče. I lupetaju opet, pa opet, pa opet...

"Jedna pozitivna gesta Ministarstva i pokušaj da se sredstva namijenjena isključivo promociji ovih programa iskoriste tamo gdje je to najpotrebnije (u privatnom vrtiću za boljestojeću katoličku djecu? - sic, op. a.), u konačnici je pogrešno dovela do negativnog publiciteta i pretenciozne tvrdnje o trošenju sredstava namijenjenih najpotrebitijim skupinama društva na djecu čiji roditelji nisu slabijeg imovinskog stanja", odgovaraju u priopćenju na nešto, što ih nitko nije pitao niti ima veze s medijskom prozivkom.

"Promotivni materijali u obliku slatkiša, školskog pribora i higijenskih potrepština nabavljeni su iz sredstava dodijeljenih Ministarstvu za potrebe promocije i javnog oglašavanja, a ne iz sredstava namijenjenih humanitarnim organizacijama koje kroz svoje projekte financirane iz Europskog fonda za najpotrebitije raspodjeljuju hranu i osnovnu materijalnu pomoć najranjivijim skupinama stanovništva".

Uzmimo da Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku nema ništa s poklon-paketima Blažene Hozane jer poštuje zakonske i moralne norme, kao što i mora. Otkud onda na crkvenim paketima EU-naljepnice "za najpotrebitije"? Pa valjda ih nije kriomice i na svoju ruku prilijepio Sveti Nikola? Tko laže? Ministarstvo s dvije svoje čelnice, ravnateljica vrtića Matić ili Nova TV, koja je otkrila skandal?

Glupo pitanje. Odgovor se nameće sam po sebi. To je potvrdila i sama Murganić kad se u četvrtak napokon ohrabrila izaći pred tucet novinarskih mikrofona te, uz opetovanje istih fraza iz priopćenja, neizravno posvjedočila da Nova TV nije lagala. „poklon-pakete s istim naljepnicama odnijeli smo i u Dječji dom u Nazorovoj", kazala je. Nije se postidjela.

Dječji dom u Nazorovoj ulici ulici u Zagrebu zbrinjava napuštenu, zanemarenu i na svaki način obiteljski unesrećenu djecu te ga je, u ovom slučaju, sasvim nepristojno uspoređivati s privatnim katoličkim vrtićem Blažena Hozana, kako je nesmotreno učinila ministrica Murganić. Očito nije svjesna toga što govori ili pak nema pojma o socijalnim obvezama svog resora. Djeca iz Doma u Nazorovoj neupitno spadaju u kategoriju najpotrebitijih, a djeca koju časne sestre privatno odgajaju za zauzete vjernike/katolike ne spadaju. Drugi je par rukava to da svako dijete, bez obzira gdje je, čije je i kakvog je imovinskog stanja - ima neupitno pravo na prigodan dar. Samo, zna se tko mu ga je dužan/pozvan kupiti. Svojim, ne tuđim novcem.

Skandal je eskalirao, pa je i političkoj oporbi sjeo kao kec na jedanaest za napasti s razlogom HDZ-ovu vlast zbog nečasnog manipuliranja europskim darovima za djecu najpotrebitijih. Socijalna bešćutnost valjda je nešto najgore što se može pripisati nekoj vlasti. Da sramota bude veća, premijer Andrej Plenković opet se hrabro pred javnošću ustobočio potporom iza Nade Murganić. Umjesto da je smijeni bez pardona. I ona je među nekolicinom kontroverznih članova vlade koji mu bildaju imidž već mjesecima najnepopularnijeg političara u zemlji i tročetvrtinsko uvjerenje javnosti da njegova vlada vodi zemlju u pogrešnom smjeru (istraživanja agencije Promocije plus CRO Demoskop). Što mu to treba?

Reagiranja na društvenim mrežama - gdje se u povodu skandala u Blaženoj Hozani ne štede ni najteže uvrede akterima, Crkvi i državi pod HDZ-ovom vlašću - također su pokazatelj lošeg zdravlja socijalne Hrvatske i dijagnoze njezinih državnih prvaka, kakvu je srbijanski književni klasik Radoje Domanović opisao u svojoj paradigmatskoj pripovjetci Vođa. Naime, narod ne zna da ga vodi - slijepac. Izvjesna Lella Lella zapisala je u FB-komentaru: "Tuga, bijeda i jad! Zastrašujuće ništavilo, pohlepa, pokvarenost! Kako vas nije sram i Boga strah, a u njega se kunete!?"

Kakav vražji sram i strah očekivati od tolikih - čak i profesionalnih vjernika - koji znaju da mogu lagati do mile volje, biti pohlepni i pokvareni do dna duše, čak i ubiti, jer im se za tri-četiri očenaša i zdravomarije pred oltarom sv. Antuna smjesta otvara izravan put u Kraljevstvo nebesko. Bez vatikanske vize i carinske pretrage na porti sv. Petra.

h-alter