FOTO: Harald Nugiseks

Estonski nacistički SS veteran, Harald Nugiseks, zadnji estonski živući dobitnik Viteškog Križa nacističke Njemačke, pokopan je ovog petka uz sve vojne počasti. Činjenica da je Estonija dozvolila ovakav pogreb mnogo govori o odnosu aktualnih vlasti prema vlastitoj povijesti, no slavljenje estonskih nacističkih figura često prolazi gotovo neopaženo u mnogim europskim medijima, te se postavlja pitanje koliko u svemu tome igra ulogu estonski anti-ruski stav.

                                                                       Harald Nugiseks preminuo je 2.1.2014. u 93. godini života                                      Nugiseks je preminuo 2-og ovoga mjeseca u 93. godini života, bio je SS Unterscharführer (pukovnik) te se istaknuo u borbi protiv sovjetske vojske za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Povijest estonskog kolaboracionizma s nacistima nije zaboravljena u susjednoj Rusiji koja često kritizira poprilično javnu glorifikaciju vremena kada su se tisuće Estonaca borile na strani nacističke Njemačke, no mnogi u Estoniji razmišljaju drugačije te smatraju kako je "suradnja" s nacističkom Njemačkom bila "nužna u ostvarivanju državne nezavisnosti".Nugiseks je pokopan ovog petka u gradu Tori, na prostoru memorijala estonskim vojnicima. Na ceremoniji su bili prisutni estonski general Meelis Kiili, umirovljeni visoki vojni dužnosnici, kao i lokalni dužnosnici.

Estonski ministar obrane, Urmas Reinsalu, ranije je izrazio sućut obitelji preminulog nacističkog veterana ističući kako je Nugiseks bio "legendarni estonski vojnik čija je tragedija bila ta da se nije mogao boriti za estonsku slobodu u estonskoj uniformi".

Nugiseks se pridružio nacistima kao volonter 1941. i kasnije je služio u 20. Waffen Grenadier diviziji SS-a. Jedan je od svega četvorice Estonaca koji su dobili najviši nagradu Trećeg Rajha za hrabrost na bojištu. Nakon što se njegova divizija predala 1945. postao je ratni zarobljenik - poslan je u radni kamp u Sibir otkuda se vratio 1958. Nakon što je Estonija proglasila neovisnost 1991. Nugiseks je dobio počasni kapetanski rang od strane ministarstva obrane.

Procjenjuje se kako se oko 80,000 Estonaca borilo na strani njemačkih nacista za vrijeme Drugog svjetskog rata. Rusija je u više navrata osudila glorifikaciju nacizma u Estoniji, gdje se okupljanja nacističkih veterana i parade u ime bivših Waffen-SS održavaju svake godine.

Izvor: advance