Danas, 16. svibnja 2023. godine tradicionalno se obilježava Dan grada Slavonskog Broda. Uobičajeno smo mi brodski eko-aktivisti navikli, vjerojatno tako i drugi brodski volonteri, na poziv Gradonačelnika s kojim poziva brodske volontere na Svečanu sjednicu Grada, što je ove godine izostalo…  Bar za nas eko-aktiviste.

Tako eko-aktivistima jedino ostaje da dođu na koncert koji je u sklopu programa obilježavanja Dana grada Slavonskog Broda u Tvrđavi Brod, na koncert velikog glazbenog izvođača Petra Graše i uživaju u dobroj glazbi, a poslije u velikom vatrometu…

Sve je to po standardnoj brodskoj shemi; red glazbe i red vatrometa s kojim Gradonačelnik grada Slavonskog Broda čestita svojim ’podanicima’ Dan grada! Pretpostavljam da usput On želi svima u Slavonskom Brodu reći da ne moraju zbog čega ‘brigovati’, u Slavonskom Brodu sve je OK! Uhhh…!

Nisam kompetentan da pokrenem neke velike rasprave o svim brodskim problemima, a znamo da ih ima, ali i da postoje odgovorni koji bi o tome trebali govoriti, jedino ću pored čestitke, dati par natuknica u svezi zaštite brodskog zraka, koji zrak kako Brođani znaju, ili bar bi trebali znati, kontinuirano (skoro) 15 godina onečišćen.

Neću govoriti o tome, što je bilo prije, kako se nije (skoro) nikada uvažavala riječ brodskih eko-aktivista ni u Gradu, ali ni u Državi Hrvatske, nego ću samo ukazati na najnovije pokazatelje! Jeste, svi su oni u pravu koji tvrde da sigurno ne bi došlo do ovih najnovijih pokazatelja, kada bi bar pomalo uvažavali i u Gradu i u Državi Hrvatske riječ brodskih eko-aktivista. No da vidimo sada te najnovije pokazatelje!   

Prije dvadesetak dana, krajem travnja objavljena je nova karta Europske agencije za okoliš: “European city air viewer” (https://www.eea.europa.eu/themes/air/urban-air-quality/european-city-air-quality-viewer) i na toj karti je Slavonski Brod na prvom (1.) mjestu od 375 gradova Europske unije po prosječnoj dvogodišnjoj koncentraciji lebdećih čestica PM2.5 od 28 µg/m3. Iza Slavonskog Broda su: višegodišnji ‘šampion’ Nowy Sacz, još nekoliko poljskih gradova, među njima i Krakow, a i gradovi iz Italije: Cremona i Padova (vidi prilog)!

Sve to nije novo za Brođane, oni već godinama žive u ovakvom okruženju… Sve ovo već jako dugo traje, skoro 15 godina! Prvo je prerada nafte u Rafineriji nafte Brod u 10 godina ('sigurnog') rada, kada je prosječno godišnji prerađeno oko milijun tona, tj. za 10 godina blizu 10 milijun tona, dovelo do velika onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu.

Nakon toga, dok je Slavonski Brod bio godinama bez Akcijskog plana za poboljšanje kvalitete zraka, došlo je do totalno nekontroliranog onečišćenja brodskog zraka. No negdje sredinom studenog prošle godine (12.11.2022.) “Slavonski Brod (poslije više od četiri godine čekanja) napokon je dobio novi Akcijski plan … Od lebdećih čestica grad bi se trebao pročistiti širenjem plinske mreže i energetskom obnovom mjera koje će u vrijeme energetske krize biti teško provedive…”, javljeno je tada na web-stranicama hrt.hr… (https://vijesti.hrt.hr/gospodarstvo/slavonski-brod-dobio-novi-akcijski-plan-za-poboljsanje-kvalitete-zraka-10435947).

Da li su Grad Slavonski Brod, Gradsko vijeće i Gradska uprava mogli kako utjecati da taj Akcijski plan bar koju godinu prije završi i/ili da Akcijski plan (stari ili novi) u potpunosti primjeni, kako ne bi Slavonski Brod doživio tu na početku spomenutu sramotu, ali i da se sačuva koji ljudski život u Slavonskom Brodu(!?)…

 

Sve je to sada određena utopija. Slavonski Brod je lani bio na 6. mjestu, a pretprošle godine na 3. mjestu najonečišćenijih gradova Europske unije(!), gdje je prvenstveno pitanje oko onečišćenja lebdećim česticama PM2.5. A ove godine po spomenutim najnovijim informacijama iz Europske agencije za okoliš, je na 1. mjestu! NEVIĐENO!!!

 

U isto vrijeme mi Brođani na hrt.hr-u smo mogli pročitati i ovo o problemima s onečišćenim zrakom:

Zagađenje zraka šteti ljudima u svim fazama života, uključujući i tako da šteti rastu fetusa i dovodi do smanjenja broja spermija, pokazalo je (to) novo istraživanje koje prenosi njemačka novinska agencija dpa…

Znanstvenici još nisu uspjeli utvrditi prag na kojem čestice PM2,5 ne bi štetile, pa su čak i ljudi koji žive u najmanje zagađenim predgrađima gradova...

Oni utječu na kvalitetu našeg života i imaju veliku cijenu za društvo kroz dodatne troškove zdravstvene i socijalne skrbi, a utječu i na našu sposobnost učenja, rada i doprinosa društvu…

Kod djece može usporiti razvoj pluća, uzrokovati astmu i utjecati na krvni tlak, kognitivne sposobnosti i mentalno zdravlje.

U odrasloj dobi onečišćenje povećava vjerojatnost rane smrti zbog mogućeg razvoja višestrukih kroničnih bolesti, raka i moždanog udara…”. Vidi/te detaljnije:  https://magazin.hrt.hr/znanost-tehnologija/zagadenje-zraka-stetno-u-svim-fazama-zivota-10728672

I tako, mi smo tu, gdje smo; na 1. mjestu najonečišćenijih gradova Europske unije! Možda večeras nas ‘svemogući’ Petar Grašo razveseli, a još uz njega i vatromet…  Sretan Vam Dan Grada!