Hrvatskoj ne treba još jedna verzija SDP-a i Amsterdamske koalicije. Oni već postoje.Treba joj nešto novo. Ali ako to novo ispadne tek staro prežvakavanje pljesnivih ideologija, ono neće biti dugog vijeka.


Dalija Orešković konačno je izašla s imenom stranke koju namjerava osnovati početkom sljedeće godine. Zvat će se Start. Naslov, dakle, aludira na potrebu za novim hrvatskim početkom koji bi trebala odraditi nova politička opcija predvođena nekadašnjom predsjednicom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. U svojim je javnim nastupima u proteklih šest mjeseci Orešković kao malo koja druga osoba u javnom životu porecizno detektirala najveće hrvatske probleme, te jasno govorila o pravosudnim akrobacijama kojima se štite neki od najjačih domaćih političara. Uzimajući još u obzir i njen profesionalni background, uspješna odvjetnica, bilo je jasno da ona definitivno zna o čemu govori.

Prilikom objave imena Orešković je navela i nekoliko imena koja će biti dužnosnici njene stranke. Riječ je definitivno o pristojnim, obrazovanim osobama koje mogu pripomoći novoj političkoj opciji.

Ali postoji tu i jedan problem. Ako će i većina ostalih članova nove stranke biti političkog profila kao oni, lako bi se moglo dogoditi da nova opcija promaši političku metu. I da se svede na nevladinu organizaciju u kakvu se dobrim dijelom već pretvorio SDP, a ne na političku stranku čija predsjednica već nekoliko mjeseci najavljuje borbu protiv korupcije kao najveće opasnosti za današnju Hrvatsku.

Naravno da nijedna stranka ne smije propustiti odrediti se prema osnovnim postulatima liberalne demokracije, ali način na koji takozvane lijeve i liberalne stranke to rade puno više šteti nego pomaže tome da Hrvatska postane pristojna europska zemlja. A sada ispada na su neki od onih koji su svoje dosadašnje stranke gotovo pretvorili u NGO-e, među najbližim suradnicima vjerojatne predsjednice Starta.

U vrijeme dok je Orešković kroz nekoliko hrabrih intervjua otvoreno govorila o konkretnim slučajevima korupcije u visokoj politici, čak se i od ljudi konzervativnog svjetonazora – često bivših, ali i aktualnih članova i birača HDZ-a – moglo čuti da će »glasati za Daliju«. Argumentirali su to govoreći da su svjesni da je ona svjetonazorski prilično daleko od njihovog političkog uvjerenja, ali da je to potpuno nebitno u situaciji kada bi se konačno mogla pojaviti opcija koja ima iskrenu namjeru pokušati isušiti hrvatsku koruptivnu močvaru.

Po njihovom mišljenju stanje u Hrvatskoj, posebno u njenom pravosuđu, toliko je dramatično da bi mogli podržati čak i osobu s liberalno lijevom agendom, ako bi ona zaista krenula u demontiranje barem nekih nakarada iz aktualne hrvatske gospodarsko pravosudne zbilje.

I to bi trebao biti forte nove stranke. A ne to treba li u neku ulicu vratiti bistu staljinista koji je prije 70 godina poginuo u prilično mutnim okolnostima ili ponovo imenovati neki trg po čovjeku koji je bio toliko delikatan da je dozvoljavao da se još za njegovog života po njemu imenuju čak i gradovi. Hrvatskoj ne treba još jedna verzija SDP-a i Amsterdamske koalicije. Oni već postoje.Treba joj nešto novo. Ali ako to novo ispadne tek staro prežvakavanje pljesnivih ideologija, ono neće biti dugog vijeka.

 

novilist