START će dobro iskoristiti trenutak da sudjeluje u izborima za Ličko-senjsku županiju. Iako u najkonzervativnijoj županiji ovakva stranka ne može sasvim dobro proći, bit će značajno to prvo iskustvo, pogotovo u odmjeravanju snaga sa SDP-om i Amsterdamskom koalicijom


U subotu je startao START Dalije Orešković pa se polako zaokružuje stranačka slika koju bismo mogli imati pred svibanjske izbore za Europski parlament. Zanimljivo je da na osnivačkoj skupštini nije niti bilo medija, to je jedan jako zanimljiv novitet, no osnivačke stranačke skupštine trebale bi ipak biti otvorene za javnost.

Ne znamo još što može ponuditi nova stranka, ali znamo kako oštro, argumentirano i elokventno govori Dalija Orešković. Ime je dobro izabrano kao »novi početak«, »clean start«. Kako ona kaže, »s obzirom na sve što je u protekla dva i pol desetljeća propušteno, ne radi se o tome da nam treba samo preokret. Sustav se može restartati kad već neki dobar »program« postoji, ali je negdje zapeo, a mi tog »programa« zapravo ni nemamo«.

Taj novi početak asocira na tragični kraj filma »Koja je ovo država« Vinka Brešana, u kojem lik hrvatskog generala počini samoubojstvo, nakon što je zatražio a predsjednik Republike, naravno, odbio ukinuti državu Hrvatsku kako bi se onda moglo krenuti ispočetka. Pogotovo kad se radi o snazi koalicija za koje još niti ne znamo kako će izgledati, ankete ih ne mogu sada preciznije mjeriti, ali što se tiče Dalije Orešković još prije 15-ak dana Promocija plus izmjerila joj je po snazi treći rejting među mogućim kandidatima za predsjednika RH s 12 posto potpore (no, ona nije zainteresirana za te izbore). A u anketi o mogućim koalicijama koju je GLAS naručio od Ipsos pulsa, tada još neosnovani START je iz nepoznatih razloga svrstan u tzv. koaliciju lijevog bloka sa Zagreb je naš i Novom ljevicom i ta bi koalicija dobila 9,4 posto.

U toj je anketi Amsterdamska koalicija (i s HSU-om) najjača od svih oporbenih pa je na 12,5 posto a SDP na 10,6, dok je Živi zid ispred SDP-a s 10,8 posto.

Tek ćemo vidjeti, ali START bi mogao na europskim izborima liberalno-lijevo biračko tijelo raspodijeliti u tri po snazi podjednake grupacije, pri čemu Živi zid u taj dio političkog spektra ne pripada ali bi i njima START mogao uzeti značajan dio birača. A ostale glasove će uzeti Amsterdamskoj koaliciji i SDP-u, ali bi, sasvim sigurno, nešto birača mogao preoteti i umjerenoj, građanskoj desnici.

Za europske izbore, START još i ne mora ponuditi konkretni program o tome što sve u Hrvatskoj treba napraviti. Svakako, START će dobro iskoristiti trenutak da sudjeluje u izborima za Ličko-senjsku županiju. Iako u najkonzervativnijoj županiji ovakva stranka ne može sasvim dobro proći, bit će značajno to prvo iskustvo, pogotovo u odmjeravanju snaga sa SDP-om i Amsterdamskom koalicijom, ako budu i oni sudjelovali na izborima u Lici.

»S jedne strane su oni koji su nam oteli državu i devastirali hrvatsko društvo, a s druge oporba koja je značajno podbacila u obavljanju svoje demokratske zadaće. Korjenite promjene sustava mogu iznijeti samo nove snage i novi ljudi«, napisali su na Facebook profilu START-a, nakon osnutka stranke.

To je ono najbitnije a najkraće što treba reći, a ljudima može probuditi nadu. Jučer je u Ličkom Osiku Orešković govorila novinarima da je najvažnije za državu da ima jake, samostalne i neovisne institucije, a prije svih one pravosudne, te da je nužno izmijeniti način izbora čelnih ljudi tih institucija. I uspostaviti sustav vrijednosti jer on više u Hrvatskoj uopće ne postoji.

Krešo Beljak je odmah čestitao Daliji Orešković i napisao da bi »zajedno bili vrlo ozbiljna opcija od koje bi se vladajuća garnitura tresla kao šiba na vodi«.

Ionako nikad slabiji rejting SDP-a će u nekom idućem anketiranju ići opet prema dolje. Jedino što nam se čini dobrim je to što su istaknuli kandidate za euroizbore i to prilično jak sastav, vjerojatno najjači ako se ne računaju oni koji su nedemokratski i nepravično suspendirani.

Ali, ukupno uzevši, samoubilački status quo u SDP-u tamo će potrajati sve do europskih izbora a hoće li se ipak poslije njih možda istjerivati odgovornost Davora Bernardića, Zlatka Komadine i drugih koji su najodgovorniji za stalno poniranje teško možemo prognozirati. U posljednje vrijeme Bernardić valjda osjeća neku presiju pa je htio privući HSU k SDP-u, ali izgleda da nije na vrijeme primijetio da se HSU već priključio Amsterdamskoj koaliciji.

Bivši predsjednik Ivo Josipović će ovih dana voditi pregovore sa SDP-om s ponešto prikrivenim strateškim ciljem da poslije europskih izbora, ako to ikako bude moguće a teško da će biti, ponovno bude kandidiran za predsjednika Republike.

Idući će izbori, europski i predsjednički, možda pokazati prijeku i pragmatičnu potrebu ujedinjavanja svih relevantnih stranaka liberalnog centra i ljevice pred parlamentarne izbore jer, da budemo banalni, Hrvatska ne samo da može, nego treba bolje.

 

novilist