Objavljene fotografije dijelova mreže tunela ispod Slavonskog Broda nedvojbeno su potvrdile priču Darka Lončara, nezavisnog istraživačkog novinara, o njihovom postojanju, priču za koju su, doduše, mnogi odavno znali, ali koju je on svojom upornim, živim i pristupačnim načinima razmatranja aktualizirao, oblikovao i dao joj novu dimenziju. Tako se traganje jednog ustrajnog i radoznalog građanina Broda, pokazalo kao definitivno i uspješno dokazano. Ujedno to je uspjeh i grada Broda koji je zauvijek saznao za veliku arhitektonsko-povijesnu činjenicu o sebi.

Međutim, priličnu zbunjenost kod ozbiljnih promatrača izaziva odsustvo reagiranja gradskih vlasti, a posebno gradonačelnika Mirka Duspare, koji je predsjedniku Gradskog vijeća Striboru Valenti, prilikom njegovog pokušaja da temu brodskog podzemlja stavi na dnevni red GV-a, rekao da je Lončar luđak. Što je u pozadini gradonačelnikovog ljutitog i nepristojnog suprotstavljanja, tek će se otkriti, s obzirom da gradonačelnik i podređeni mu ljudi iz Vodovoda, imaju fotografije tunela već dvije(!!!) godine, iste one fotografije koje je širokogrudni i slavodobitni Lončar objavio i koje su mu poslužile kao krunski dokaz ispravnosti njegovih nastojanja.

Tekstovi Darka Daky Lončara na SBPeriskopu


Gradonačelniče Duspara, u pravu ste, a što nije dobro po vas – Darko Lončar je stvarno luđak, ali pozitivni


Zaista, veoma je čudnovato da prvi čovjek grada, nakon "otkrića“ tajanstvenih tunela ispod grada Broda, otkrića koje više nije moguće zataškati - o svemu za javnost ne kaže niti jednu jedinu riječ. Ipak, radi se o iznimno važnoj, prije više stoljeća, isprojektiranoj i sagrađenoj konstrukciji koja ima višestruke potencijale, pa čak i turističke. No, nije doktor od jučer. On zna da se kolač prije jela treba izrezati. U toj ga je radnji, koju u svatovima odrade zajednički mlada i mladoženja, omeo Lončar. Stoga se može pretpostaviti da je sada u tijeku pisanje priopćenja. Mnijem da će gradonačelnik biti temeljit kao i Kolinda Grabar Kitarević koja je objavila svoju kandidaturu za predsjednicu RH, čitajući iz papira u kojem se vidi kako joj se sugerira da se, ovdje ondje, blago nasmiješi. U slavonskobrodskom slučaju ženidbeni par su Duspara (pravaš) i Valenta (SDP). Zapravo riječ je o političkom mutualizmu, oblik interakcije dva organizama različitih vrsta u kojoj svaka jedinka ima koristi od aktivnosti druge. Dobropoznat primjer mutualizma, čitamo u wikipediji, odnos je između papkara (kao što su goveda) i bakterija u njihovim crijevima. Tko je u brodskom slučaju politička bakterija, a tko govedo, jako dobro se zna.

U pretpostavljenom priopćenju Duspara bi svakako morao odgovoriti zašto on i Aščić (direktor Vodovoda) nisu objelodanili fotografije odmah nakon što su snimljene, nego su ih, preko svoje izaslanice/agentice, dostavili Lončaru, ali dvije godine kasnije? Zašto nisu htjeli da se sazna za tunele? Osobno sumnjam da će gradonačelnik, poznat po dosljednom i tvrdom ignoriranju istinskih kritičara, bilo što reči o ovoj nečuvenoj laži odnosno skrivanju istine u gradskom sefu za pohranu tajni, za koji samo on ima ključeve. Ako nešto i kaže, on će mentalno-politički funkcionirati kao u antistrefonu. U logici to je ime pogrešnog zaključka, gdje se u zaglavku tvrdi suprotno od onog što bi trebalo izvesti. Evo primjera. Retor Koraks (iz Sirakuse) učio je svog učenika Tisiju vještini nagovaranja. Spor je nastao kad učenik nije htio učeniku platiti honorar. Učenik reče: „Ja ću tebe nagovoriti da ne primiš novac. Ako te ne uspijem nagovoriti, onda je to dokaz da me nisi dobro naučio, pa ti opet neću platiti.“ Na to učitelj odgovori: „Ja ću te nagovoriti da mi platiš. Ako ne uspijem da te nagovorim, onda je to znak da sam te dobro učio, pa mi opet moraš platiti.“ Ponekad je gradonačelnik učitelj, a ponekad učenik. Bio tko bio, na zelenu granu ravnopravog odlučivanja i logičkih principa- s njim se ne može. Naime, isti se pojamovi u potrebljavaju u dva različita smisla i odnosa.

Gradonačelnik Duspara se šutnjom o tunelima skinuo do kraja. On je za malo hrabrije, neovisnije i inteligentnije primjerke građana - gol. Može on svoje zakašnjelo priopćenje nakititi svilom i zlatom, prekriti svoj politički korpus đinđama i velovima, ali neće mu to pomoći kako bi sakrio svoju moralnu golotinju. Na ovom primjeru dokazana je njegova sklonost shvaćanju politike kao arkanuma (arkanum (lat. arcanum: tajna), vjerska tajna, misterij; vjerovanja, molitve, dogme i liturgijski obredi (osobito pri krštenju i pričesti) za koje kršćani u najstarije doba (do V. st.) nisu dopuštali da ih upoznaju nekršćani ni katekumeni.) To je arkanska politika, daleko od suda javnosti. Skandal s tunelima neće izmijeniti njegovu ćud. Stoga se postavlja pitanja što još krije od očiju javnosti i od kada? U ovom slučaju pomagač mu je Aščić, a u drugima, za pretpostaviti je, pomagači su mu plaćenički mediji, političke partnerske bakterije u njegovim crijevima, takozvana oporba, izvođači komunalnih radova, načelnici… Istina neće izaći na sunce milom odnosno ako se samo čeka neka nova fotografija. Naime, u sef se može provaliti.