Prije dvadesetak dana pod naslovom "Pitanje iznova: Ima li još nade za Brođane?", pokušao sam na SBPeriskopu predočiti kako se sve oko rješavanja problema zagađenja zraka u Slavonskom Brodu nekako traljavo odvija i sada kada imamo elemenata da se mi stanovnici Slavonskog Broda ponadamo stvarnom rješenju tog gorućeg problema.

U članku posebno sam se osvrnuo na dva sastanka koji su trebali unijet 'živost', naročito onaj prvi sastanak, u rješavanju problema zagađenja zraka u Slavonskom Brodu i to: sastanak članova Udruge Eko-Integral i Koordinacije građanskih akcija za čisti zrak s Predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović i sastanak Povjerenstva za praćenje poboljšanja kvalitete zraka za područje grada Slavonskog Broda…

Nažalost i neovisno od nekih novih momenata, moramo primijetiti da nema ni 'živosti', ali ni novih aktivnosti na rješavanju problema zagađenja zraka u Slavonskom Brodu. Sve to traje, kako traje već deset godina...

Svakom je jasno, kada spominjemo nove momente, tu se prvenstveno misli na informaciju da je Rafinerija nafte Brod obustavila proizvodnju 9. siječnja ove godine.

Ova informacija, pa još neke druge koje su usko vezane za tu ‘osnovnu’ informaciju, do Brođana su stigle putem medija, to jest nikako ne službenim putem i to 20 dana nakon što se događaj (obustava proizvodnje) odigrao. Većinom su svi mediji u RH preuzeli i objavili (često i s nekim dodacima) vijest iz bosanskohercegovačkih medija:

Rafinerija nafte Brod obustavila je proizvodnju ... Ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić kaže da će postrojenja jedine rafinerije nafte u Republici Srpskoj u pogonu biti tek za godinu dana.” (https://www.capital.ba/rafinerija-nafte-brod-nece-raditi-godinu/).

Ista ta vijest u našim medijima mogla je izgledati i ovako: "Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu, koja je zbog zastarjele tehnologije velik onečišćivač zraka, prekinula je proizvodnju 9. siječnja, rekao je resorni ministar, a uprava rafinerije koja je u ruskom vlasništvu i gomila gubitke navodi da je riječ o remontu koji bi mogao potrajati najmanje godinu dana." (https://www.index.hr/vijesti/clanak/rafinerija-nafte-u-bosanskom-brodu-zbog-remonta-nece-raditi-najmanje-godinu-dana/2060199.aspx?fbclid=IwAR1XLCHu8uH6NZJkaL2Y-be99nUMlxk0HXtlJZ-Uc6Rd7CvzxIouXjJqBRI).

Nismo dugo trebali čekati da sve te informacije 30. siječnja ponovi i ministar zaštite okoliša i energetike Hrvatske Tomislav Ćorić, tko je gostujući na HTV-u govorio o aktualnim energetskim temama. Upitan “hoće li Brođani ove godine zdravo disati”, ministar je odgovorio potvrdno:

"Brođani se mogu nadati da će dugoročno imati čisti zrak. Remont u Rafineriji u Bosanskom Brodu praćen je i nekim kadrovskim promjenama na čelu Rafinerije. Kad ta nova ekipa bude spremna za komunikaciju, ona će se nastaviti. Prethodni mjeseci donijeli su komunikaciju na najvišoj razini s vodstvom Rafinerije Brod. Vjerujem da nema ni jedan razlog da se razgovori o dobavi odnosno opskrbi Rafinerije Brod plinom s hrvatske strane u konačnici ne dovrše..." (https://vijesti.hrt.hr/485880/coric-hrvatska-zasluzuje-lng-terminal-a-broani-cist-zrak).

Možemo po toj izjavi zaključiti kako je i dosada Ministar bio škrt na riječima, pa ni sada se On nije puno promijenio! Tako nažalost, ni poslije četiri mjeseca iza sastanka Predsjednice RH s predstavnicima ruskog Ministarstva ekonomskog razvoja i energetike, predstavnicima tvrtke Zarubežnjeft koja je vlasnik Rafinerije, ministrom zaštite okoliša i energetike Tomislavom Ćorićem, te predstavnicima Plinacroa i Croduxa, ne znamo što je uzrok kašnjenja i kakve reperkusije ima to kašnjenje ugovora između Croduxa i Zarubežnjefta na planiranu plinofikaciju Rafinerije(?)...

No ni ostali sudionici, tu prvenstveno mislim na predstavnike Plinacroa i Croduxa, nisu baš otvoreniji za priče. Nadamo se, da nećemo valjda dočekati ponovo, da će sve stati, kao i prije godinu i nešto dana nakon potpisivanja Protokola o suradnji oko plinofikacije Rafinerije između Hrvatske i Republike Srpske, kada je jednostavno sve stalo!

Još su čudnija ili kako bi rekli nedefiniranija ponašanja političara s brodske političke scene. Kao da su svi zaboravili da Brođanima Rafinerija i zagađenje iz njene emisije već više nego deset godina prave određene velike probleme.  Zaista kako čitamo, živimo u 21. stoljeću kada su informacije za sve nas nevjerojatno jednostavno i brzo pristupne, a mi Brođani još ništa ne znamo! Baš kako u naslovu pišem, zaista ne znamo: Što se to događa u i oko Rafinerije?

Kako je moguće da u posljednja četiri mjeseca skoro ništa nije na brodskim portalima, ali i na web-stranicama Grada, Županije i druge institucije objavljeno vezano za problem onečišćenog brodskog zraka? Kako?

Skoro nevjerojatno da tek nakon izjave ministra Ćorića na HTV-u o aktualnim energetskim temama pa i o brodskom zraku, 31. siječnja je objavljeno informacija na službenim stranicama Grada da je Rafinerija “navodno je početkom siječnja”, obustavila rad (http://www.slavonski-brod.hr/index.php/ostale-vijesti/9288-gradonacelnik-duspara-u-ovoj-godini-ocekujemo-trajno-rjesavanje-problema-oneciscenja-zraka-u-slavonskom-brodu)! Pa onda još i ovo:

“Rafinerija Brod … prekinula s radom te je započeo remont koji bi, prema riječima resornog ministra Bosne i Hercegovine, mogao potrajati i godinu dana.”. I ovo: “… gradonačelnik Mirko Duspara zatražio je od predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednika Vlade Andreja Plenkovića te ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića dostavu službenih informacija o aktualnim događanjima”.

To baš tako, kako smo u jednom komentaru nedavno mogli pročitati: “Koja ljepota? Koje administriranje? Sve ovo, skroz od početka, od izjave Petra Đukića, ministra RS (a ne BiH!!!) preko izjave ministra Ćorića na HTV-u, pa do traženja informacije sa strane gradonačelnika Duspare, više smrdi nego Rafinerija Brod”!

Nekako u isto vrijeme, vrlo brzo nakon objave u medijima da Rafinerija obustavila proizvodnju, pojavila su neka pitanja na stranicama građanskih akcija, tipa: “Ako Rafinerija ne radi od 09.01.2019.g., kako je da prije par dana zagađenje sa česticama PM2.5 bilo iznad 100 µg/m3”?

Odgovor na ovo pitanje ćemo prenijeti u cijelosti: “Nažalost, činjenice sve točno govore! Kako smo i ranije naveli, prije dva ili tri dana (27. i 28.01.2019.g.) satne koncentracije lebdećih čestica PM10 mjerene na stanici u Rafineriji nafte Brod četridesetak sati u kontinuitetu bile iznad 80 – 100 µg/m3, pa i 200, ali i od 355 µg/m3 (vidi prilog1!)!

Tako su u ta dva dana i u SB na Jelasu mjerene alarmantne satne koncentracije lebdećih čestica PM2.5 i to i iznad 200 µg/m3! Dok je druga mjerna postaja kod Stadiona bila u kvaru!

Poslije toga došlo je do ‘smirenja’ i do smanjenja zagađenja u Rafineriji, ali i na mjernoj postaji na Jelasu. Inače te su dvije mjerne postaje udaljene oko 1500 do 1600 metara(?)! Dobro je znati, Rafinerija se po svim pravilima ‘struke’ tretira kao lokalni zagađivač. Jedino to se ne možeš ispoštovati ni u Rafineriji, ali ni u Ministarstvu zaštite okoliša!”.

Ovo što smo naveli u nekoliko redaka o stanju brodskog zraka ovisno o emisiji zagađenja iz Rafineriji, do današnjeg dana nekoliko puta se ponovilo. Evo što je zapisano dana 11.02.2019.g. na FB stranici Građanske inicijative za čisti zrak (https://www.facebook.com/GRA%C4%90ANSKA-INICIJATIVA-ZA-%C4%8CISTI-ZRAK-Slavonski-Brod-120625028021963/):

“ U Slavonskom Brodu dalje traju povišene satne koncentracije lebdećih čestice PM10 i PM2.5, a i benzena. Jučerašnji dnevni prosjeci lebdećih čestica PM10 i PM2.5 ponovo su bili alarmantno visoki, iznad 100 µg/m3, što je 2 puta veće od dnevne granične vrijednosti za lebdeće čestice PM10. Tako je za lebdeće čestice PM10 iznosio 103,5 µg/m3, a za lebdeće čestice PM2.5 103 µg/m3!

Po nama dostupnim podacima je vidljivo da je jučerašnji dnevni prosjek lebdećih čestica PM10 i u Rafineriji nafta Brod iznimno visok, a jučer petnaestak puta su mjerene satne koncentracije lebdećih čestice PM10 oko i iznad 100 µg/m3, ali i od 212 i 228 µg/m3!!! Danas je u Rafineriji situacija puno povoljnija za nas Brođane…”.

Dobro je znati da je i ovo onečiščenje trajalo samo par dana, pa iza toga slijedilo ‘smirenje situacije’ i došlo je do smanjenja zagađenja i u Rafineriji, ali i na mjernim postajama u Slavonskom Brodu, što se lijepo vidi u prilogu2!

A nama jedino ostaje da još jednom zapitamo: Što se to događa u i oko Rafinerije?