Ružica Bobovečki, oktroirana ravnateljica slavonskobrodske Gradske knjižnice, svoju stručnu i društvenu nevažnost, zdušno prenosi na Gradsku knjižnicu. U prošlogodišnjim Danima hrvatske knjige, čiji je moto bio Kulturna baština, kerila se, bećarila i mrdušarila... izvlačeći maksimume iz seoske arhitektonike svoga uma. Ove godine opet nije shvatila epigraf Mjeseca hrvatske knjige: U ritmu čitanja. Pa je organizirala promociju knjige o utjecaju glazbe na čovjeka. Dakle, ne o utjecaju čitanja na ljudski organizam, nego o utjecaju glazbe! Tko je tu lud bilo bi logično pitanje da se ne radi o Ružici Bobovečki. Ona nipošto nije luda, ona je, 'ajmo reć', duhovno nepoduzetna jer o knjižničnoj struci niti što zna niti što razumije... Ona ne zna da na promociji knjige nekog poznatog autora mora postojati kompetentni moderator, usmjerivač, svoditelj na pravu mjeru, upravljač događaja..., ona ne zna da je od mizerne posjete eventu gore natjerivati školske razrede i zaposlenike knjižnice da glume publiku..., ona ne zna elementarne protokole, nema znanja i uvide potrebne za komunikaciju s gostujućim piscima, književnicima, pjesnicima, umjetnicima...

Ravnatelj Gradske knjižnice mora poznavati knjižničnu struku, mora kroz domaću i svjetsku književnost šetati s lakoćom, stavom i šarmom, mora biti osvjedočeno pismen, mora biti inteligentni organizator s autoritetom, mora znati spretno komunicirati s javnošću, javno istupati, mora biti govornički vješt, talentirano komunikativan, mora znati moderatorske vještine, mora znati marketinški funkcionirati...i na kraju, ali ne i najmanje važno mora iza sebe imati ostavljeni trag. Savoir vivre neću ni spominjati jer Ružica nema pojma što to znači.

Od svega navedenog ona nema ništa osim one oštećenosti koju toliko voli ovisnik o sukobima, brodski gradonačelnik: banjalučki anesteziolog iz Žeravačkog Potoka. Odabrao je Bobovečku kao priručni materijal za druge ciljeve. Lako će je se i odreći. Kad zabrlja, a Ružica Bobovečki ne može, a da ne zabrlja... Alternativa isto nije ružičasta. Kad padne Duspara ode i Ružica sa svim guznim muhama iz potpuno razorenog kolektiva Gradske knjižnice.

I dok oktroirana Ružica svodi brodsku Gradsku knjižnicu na svoju malu mjeru bivši ravnatelj Ivan Stipić u okviru otvaranja Mjeseca hrvatske knjige u Subotici ima izlaganje na Međunarodnom znanstvenom skupu koji su organizirali Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, Društvo hrvatskih književnika i Hrvatska čitaonica u Subotici. Ovih dana imao je izlaganje na XXVII. Međunarodnom skupu u Osijeku: Nijemci i Austrijanci u hrvatskom kulturnom krugu u Osijeku (9.-11. studeni), a 15. studenoga ove godine u povodu zatvaranja Mjeseca hrvatske knjige, na poziv Općinske narodne knjižnice u Drenovcima (2015. proglašena najboljom knjižnicom u Hrvatskoj: ima svoj časopis i pjesničke susrete koji traju više desetljeća...) Stipićeva udruga Brodski kulturni krug organizira predstavljanje Sabranih djela Mare Švel Gamiršek u izdanju Matice hrvatske. Djela će predstaviti dr. sc. Vlasta Markasović, književna kritičarka, Viša knjižničarka mr. sc. Darija Mataić Agičić i Viši knjižničar doktorant Ivan Stipić.

Zadnja „znanstvena“ pojava Ružice Bobovečki bila je u Sibinju. Prema fotkama tog događaja objavljenim na facebooku ne vide se njene duševne boli, ali se vidi da ćelavi... Nadam se da me zbog toga neće ponovo utužiti putem voditelja Odjela za odnose s javnošću brodske Gradske knjižnice, provincijskog parca... kako se ono zove?... zaboravio sam. Nije važno.