Foto: Index/FAH/Pixsell/Željko Bašić

"MI SMO uistinu jedinstveni u svijetu. Osporiti potraživanje banke temeljem danog kredita koji uopće ne osporavate iz razloga jer je banka pokrenula sporove radi nepriznavanja Lex Agrokora i tzv. roll up-a, moguće je samo kod nas i nema nikakve veze s dopuštenim razlozima osporavanja potraživanja", kaže za Index sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić komentirajući današnju objavu vladina povjerenika Ante Ramljaka.

>> Ramljak poništio dug Sberbanku, objavio kome je sve Agrokor dužan i koliko


Osporili potraživanja

Naime, izvanredna uprava Agrokora osporila je potraživanja Sberbanka zbog toga što je riječ o tražbinama oko kojih se vode sudski postupci. Prema objavljenim podacima, od ukupno 16,5 milijardi kuna osporenih tražbina najveći se iznos, 9,3 milijarde kuna odnosi na tražbine oko kojih se vode sudski postupci, od čega 7,4 milijarde kuna se odnosi na osporavanje zbog dvostruke litispendencije (vodi se više ovršnih postupaka). Za suca Kolakušića, uprava Agrokora povukla je jedinstveni potez u svijetu.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Ramljak je danas pojasnio da ovo ne znači da Sberbank neće naplatiti svoj dug, no da neće sudjelovati u radu vjerovničkog vijeća, odnosno neće odlučivati o dugovima i budućnosti Agrokora.

Nedostojan i nelegitiman potez

"Ovo je dvostruka korist, sve unaprijed smišljeno i dogovoreno provesti će se bez tamo nekog kreditora koji se drznuo dati milijardu eura kredita i želi ih vratiti. Svaka radnja odvjetnika u tim parničnim postupcima povodom osporavanja će koštati 125.000 kuna, bit će ih desetine, a u svim osporenim potraživanjima na stotine, pa izračunajmo", ističe Kolakušić dodajući da potez Ramljaka koji poziva ruski Sberbank da odustane od tužbi ne samo da nije legitiman, nego je i nedostojan.

Na izravan upit je li odluka suda u Londonu da prizna zakon o postupku izvanredne uprave u Agrokoru zapravo pobjeda povjerenika Ramljaka ili odgoda problema, Kolakušić je bio jasan.

Milijarde razloga

"Postoje milijarde razloga da je London priznao Lex Agrokor jer je temeljem roll up-a ugovorena primjena engleskog prava za novonastalo potraživanje od 1 milijarde eura. Nadalje, nositelj potraživanja temeljem diskontno kupljenih obveznica Agrokora u visini 2,35 milijardi kuna je BNY Mellon Trustee iz Londona", kazao je na kraju Kolakušić.