Gotovo je nevjerojatno što ovih dana možemo doživjeti u Hrvatskoj. Blago onima koji malo toga razumiju jer im je već sve postalo "normalno" i redovno".


Obzirom na to da na takvo stanje ne pristajemo, prisiljeni smo pisati i tekstove u kojima podučavamo donositelje odluka na ono što bi, govoreći u financijskom smislu, trebali znati i početnici.Ovih smo dana svjedoci najave CERP-a da će prodati preostali državni udjel od 3,49 posto dionica u Hrvatskom Telekomu. Informacija je već sama po sebi zanimljiva i to naprosto zato što je to još jedna od odluka koja se donosi "iz vedra neba". Međutim, to ni izdaleka nije najgora okolnost u ovoj priči.Prodavati ovako ozbiljan udjel (ne toliko u postotku, koliko u vrijednosti - više od 400 milijuna kuna po trenutnim cijenama) usred ljeta u najmanju je ruku nerazumno. Osim toga, prodavati taj udjel bez prethodne najave i sondiranja terena u financijskim krugovima, zapravo je ludost. Država koja sa sve više argumenata može nositi prefiks "siromašnom" ponaša se  s ostacima ostataka vlastite imovine kao pijani milijarder. Nažalost, milijarderi nismo, a pijani jesmo. Odnosno - jesu - i to od miksa nekih loših pića.

Možda bi u Vladi i CERP-u trebali "doznati" što znači i koja je funkcija road showa koji se obično organizira kad se planiraju prodavati ovako lukrativni udjeli. Možda bi ih netko trebao posjetiti i da je Braniteljski fond prije četiri godine odustao od prodaje dionica HT-a iako im je cijena tada iznosila oko 250 kuna. Danas je cijena dionica 100 kuna niža! Jučer je, naime, zaključila na 147,10 kuna, samo pet kuna iznand najniže povijesne razine koja je ostvarena 8. svibnja ove godine.

Nadalje, nitko ne zna ni zašto Vlada zapravo treba novac kojeg će dobiti ovako šlampavom prodajom dionica HT-a. Ako je točno to što se ovih dana u financijskim krugovima može čuti, a to je da će se tim novcem dokapitalizirati Petrokemija, onda je to zaokružena katastrofa.

Prevedeno, Vlada se rješava prvoklasnih dionica HT-a da bi uložila u povećanje kapitala kompanije koju, bilo je to jasno i nakon nedavnog natječaja, zapravo nitko ne želi kupiti, koliko god se već godinama spekuliralo o "iznimnom interesu" ruskih i ne znam kojih sve ne kompanija.

Valjda u svemu ovome ipak ne treba nalaziti mjesta čuđenju - jer ionako smo već propali i kao država i kao društvo. U ekonomiji je to valjda najvidljivije. Samo još čekamo CERP ili Vladu, pa da nam to i službeno objave.Izvor: seebiz