“To je korak u pravom smjeru, iako malen”, jer postaje jasno da se pandemija snažno širi i “najbolje objašnjenje za te događaje je aerosolni prijenos”, rekao je Jose Jimenez, kemičar na Sveučilištu Colorado, jedan od potpisnika pisma.
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u četvrtak je objavila nove smjernice o koronavirusu koje priznaju neka izvješća o prijenosu virusa aerosolom, ali nije zasad željela dati konačnu potvrdu da se virus prenosi zrakom.

U najnovijim smjernicama o prijenosu virusa, WHO priznaje nova saznanja da u napučenim prostorima postoji mogućnost prijenos virusa aerosolom, primjerice tijekom zbornog pjevanja, u restoranima ili u dvoranama za fitness.

Time je odgovorio na otvoreno pismo 239 međunarodnih znanstvenika koji su pozvali WHO i međunarodnu medicinsku zajednicu da “priznaju postojanje mogućnosti da se virus prenosi zrakom”.

No WHO dodaje da su “hitno potrebna dodatna istraživanja”.

WHO je rekao da se novi koronavirus koji izaziva bolest covid-19 širi izravnim ili neizravnim kontaktom s kontaminiranim površinama ili u bliskom kontaktu s inficiranim ljudima koji virus šire slinom, respiratornim izlučevinama ili kapljicama kada zaražena osoba kašlje, kiše, govori ili pjeva.

“To je korak u pravom smjeru, iako malen”, jer postaje jasno da se pandemija snažno širi i “najbolje objašnjenje za te događaje je aerosolni prijenos”, rekao je Jose Jimenez, kemičar na Sveučilištu Colorado, jedan od potpisnika pisma objavljenog u ponedjeljak u časopisu Clinical Infectious Diseases iz Oxforda.

Nije jasno kako se često koronavirus širi zrakom, za razliku od najčešćeg kapljičnog širenja kašljanjem i kihanjem.


Dr. Anthony Fauci, direktor američkog Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, rekao je u četvrtak da još nema mnogo čvrstih dokaza o prijenosu virusa SARS-CoV2 zrakom, ali je istaknuo: “Mislim da je razumno pretpostavljati da se to događa”.

Vjeruje se da se vrlo malen broj bolesti širi aerosolom, finim lebdećim česticama. Među njima su ospice i tuberkuloza i potreban je krajnji oprez kako bi se spriječilo izlaganje tim dvjema vrlo visokozaraznim bolestima.

WHO u svojim smjernicama priznaje da se prijenos može dogoditi tijekom specifičnih medicinskih postupaka, primjerice kada se izvodi intubacija. Zato savjetuje medicinskim radnicima da nose respiratorne maske N95 i drugu zaštitnu opremu kada izvode takav zahvat koji se mora raditi u primjereno prozračenoj prostoriji.

Svaka promjena procjene Svjetske zdravstvene organizacije o riziku prijenosa bolesti može utjecati na njegov sadašnji savjet o održavanju fizičkog razmaka od jednog metra.

Vlade koje se u svojim naputcima stanovništvu rukovode smjernicama WHO-a mogle bi također prilagoditi mjere u svrhu suzbijanja pandemije.