Sada su sve opcije otvorene i ovi će predsjednički izbori biti znatno zanimljiviji nego što smo u njihovom samom začetku mogli predvidjeti


Poput aperitiva pokazali su se ovi izbori za EU parlament i otvorili apetit mnogima kojima se iznenada pobudila glad za predsjedničkim izborima. Tamo gdje je još jučer bila pustinja, počelo je nicati stotinu cvjetova, a neželjena destinacija Pantovčak sve više postaje obećani rajski vrt.

Osim aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović do jučer nije bilo nikoga na vidiku, čak je i sporadično ukazivanje Zorana Milanovića više sličilo na fatamorganu nego li na realnost.

Dobro, svoju je kandidaturu još prije šest mjeseci prvi istaknuo otpadnik iz Mosta, nezavisni saborski zastupnik Marko Vučetić isprovociran »predsjedničkom kampanjom koja već traje«, a koja je »inicirana i uvjetovana osobnom borbom za rejting sadašnje Predsjednice RH, a na štetu digniteta RH«.

Uz Vučetićevu »uvjetnu kandidaturu«, koja će postati neobaveznom čim se pojavi netko kvalitetniji od njega, svoju je kao obavezujuću istaknula profesorica Filozofskog fakulteta u Rijeci Katarina Peović ispred Radničke fronte, pod motom »Za narodnu većinu, a ne za bogatu manjinu«.

Uoči samih EU izbora HRT je, ničim izazvan, vizionarski izmjerio dobar rejting Miroslava Škore u utrci za Pantovčak, a nakon njih bivši sudac Mislav Kolakušić, u euforičnom zanosu zbog broja dobivenih preferencijalnih glasova, najavio je svoje sudjelovanje i pobjede na svim budućim izborima, sve do Eurosonga.

Posljednji u konkurenciji je poznata javna ličnost, odvjetnik Anto Nobilo koji tvrdi da ga »tri grupacije zovu da se kandidira«. Samo je pitanje vremena tko je sljedeći ili sljedeća koji će »outati« svoje sklonosti da jednog dana polože zakletvu na Markovom trgu.

Bliski susret Kolinde Grabar-Kitarović s jednim od pretendenata na tron, Škorom, već se odigrao na obilježavanju Dana oružanih snaga u »Lisinskom«, ali se sve završilo miroljubivo, oboje su pjevali njegov hit »Ne dirajte mi ravnicu«. Hoće li netko na uzvratu na Grobnišćini Škori otpjevati »Ne dirajte mi predsjednicu«, tek ostaje da se vidi.

Što god netko mislio o Škorinim glazbenim dometima, odluči li se na predsjedničku kandidaturu neće biti među luzerima i ekshibicionistima unaprijed osuđenima na poraz. Desni dio biračkog tijela koji je na EU izborima okrenuo leđa Andreju Plenkoviću mogao bi upravo u Škori pronaći svog favorita, pa je predsjednica već počela svoj lagani odmak od premijera netom nakon što mu se približila.

Oni koji u Škori prepoznaju tek estradu i pomodnost po uzoru na neke druge izbore, primjerice ukrajinske, nisu u pravu. Na to upozorava i bivši predsjednik Stipe Mesić koji kaže kako će se »mnogi iznenaditi što će taj čovjek napraviti« i da će vrlo brzo pokazati zrelost političara koju birači lako prepoznaju.

Kao Škorine adute Mesić ističe njegovo iskustvo u diplomaciji, ali i gospodarstvu u kojem se pokazao uspješnim, poznat je kao glazbenik, a uz to je bio i saborski zastupnik. Uostalom, tko je više estradizirao funkciju predsjednika Republike od Kolinde Grabar-Kitarović?

Zoranu Milanoviću s četvrtim SDP-ovim EU mandatom i prolazom Amsterdamske koalicije šanse za Pantovčak su porasle. Da ipak o samoj kandidaturi mora dobro promisliti, natjerali su ga mangupi u vlastitim redovima koji zagovaraju kvalifikacijski »open« turnir na kojem svi mogu sudjelovati, a tko pobijedi bit će na listi.

Takvo omalovažavanje ni skromniji od Milanovića ne bi prihvatili, baš kao ni »kukavičje jaje« koje mu nude HDZ-ovi kolaboranti iz HNS-a, da bude njihov kandidat liberala, a ne socijaldemokrata.

Bilo kako bilo, sada su sve opcije otvorene i ovi će predsjednički izbori biti znatno zanimljiviji nego što smo u njihovom samom začetku mogli predvidjeti. Svi marš na predsjedničke izbore!

novilist