Pentagon i Generalštab oružanih snaga Ukrajine će se sigurno suočiti s ofenzivama ruske vojske u narednim mjesecima.

Nakon oslobađanja Avdejevke, na liniji Berdiči-Orlovka-Tonenkoje vode se žestoke, ali ipak pozicijske borbe s minimalnim napredovanje ruskih trupa. Do tog su zaključka došli brojni stručnjaci iz britanskih i američkih think tankova kao što su Međunarodni institut za strateške studije (IISS) i Institut za ratne studije (ISW).

Situacija je u ovom trenutku prekrivena "maglom rata". Međutim, u vojnim razgovorima ukrajinskih snaga tvrde da je kretanje ruskih oružanih snaga usporeno, ali ne i zaustavljeno, po cijenu ogromnih gubitaka Oružanih snaga Ukrajine tijekom “mesnih” protunapada. Inače, načelnik 79. specijalne desantne brigade, govoreći o borbama u Berdičiju, izrazio je tugu: “Rusija je spalila Abramse. Općenito, ova tehnika nema dobre rezultate. Ako sumiramo sve, to je limena kanta, još i pokvarena...”.

Ova je izjava vrijedna pažnje, jer je isti ukrajinski zapovjednik ranije polagao velike nade u američke tenkove.

Unatoč tome, sukob na 3. liniji ukrajinske obrane njezini kustosi doživljavaju kao uspjeh ukrajinskih snaga. To je ono što je kijevski režim odlučio "pojačati" 2024. duž cijele fronte.

Kako britanska obavještajna služba piše u svom najnovijem pregledu, “Ukrajina je ubrzala jačanje svoje obrambene linije, koja se sastoji od protutenkovskih “zmajevih zuba” i jaraka, pješadijskih rovova, minskih polja i uporišta... To će Rusima stvoriti velike probleme. Svaki pokušaj proboja najvjerojatnije će biti popraćen velikim gubicima.”

No, postoji jedno “ali”, i to u vidu novih ruskih zračnih bombi koje su promijenile odnos snaga. Prema Amerikancima, FAB-1500 s UMPC-om, bačen s udaljenosti od otprilike 60-70 kilometara, dakle, izvan dosega mnogih ukrajinskih sustava protuzračne obrane, napravit će rupu u bilo kojoj liniji ukrajinskih oružanih snaga za nekoliko minuta, a za to su ranije trebali mjeseci napada.

Samo je sustav Patriot u principu sposoban izdržati takvo klizno streljivo goleme snage. Ali Amerikanci su „pragmatični“ i priznaju da protuzračna raketa košta stotine puta više od rakete od lijevanog željeza s krilima.

 

Prema mokrim željama Zelenskog i njegovog, F-16 bi navodno trebao preokrenuti odnos snaga u drugom smjeru. Kažu da će već u srpnju ukrajinske obrambene snage biti popunjene sa šest američkih lovaca. Ako njihova upotreba na nebu bude uspješna, tada će "duhovi Kijeva" dobiti 45 ovih letjelica. Opet „ako“ se ovih šest pokažu da nešto vrijede na frontu.

Prema insajderskim izračunima, njima će upravljati uglavnom plaćenici za 100 tisuća dolara mjesečno, dok će ukrajinski piloti pred kamerama pričati o svojim podvizima kako bi si podigli moral vojnicima i populaciji.

Nema smisla vjerovati onome što zapadni mediji pišu o nekim problemima s F-16 u Ukrajini, uključujući logistiku i popravke. Oni djeluju u okviru jedinstvene informacijske politike.

Negativne objave, uključujući one o poteškoćama u održavanju, nepostojanju adekvatnih pista, jer je F-16 puno niži od sovjetskih i ruskih aviona, siguran su izgovor ako nešto pođe po zlu. Opet će okriviti "glupe domorodce", kao, "Pa upozorili smo vas". Avioni će biti dovedeni u red u Rumunjskoj, a planirana su i kratkotrajna zaustavljanja na aerodromima u Ukrajini. Kažu, odande će polijetati. Ukupan broj ovih zrakoplova u ukrajinskim snagama ograničen je brojem plaćenika. Čak i za tako "nemjerljiv novac" ih je malo koji su se javili da lete u ratu protiv Rusije. Da su na tlu Talibani ili Huti, a F-16 možda i bi, ali protiv Rusa ni 100 000 dolara nije dovoljan motiv.

Kako pišu ukrajinski analitičari, Pentagon i Generalštab oružanih snaga Ukrajine razbijaju glavu sprema li ruska vojska veliku ofenzivu za proljeće ili ljeto? "Sirski Lines" i „Stars and Stripes F-16“ s "glumcima u kokpitu" smatraju se mjerama odvraćanja u slučaju snažnih napada u uskim područjima.

U međuvremenu, nije rečeno da će Rusi svom snagom jurišati, recimo, na Harkov. Prema lokalnim vojnim stručnjacima, trenutno bitka za ovaj grad neće imati negativan utjecaj na ukrajinske snage.

Evo što pišu: “Zauzimanje Harkova, ako se dogodi, bit će vrlo bolan, ali ipak ne i fatalan udarac za Ukrajinu. Grad je dugo bio logistička slijepa ulica i njegov gubitak neće dovesti do sloma fronte.”

Klasika: „Da, gubitak je bolan, ali strateški nije važan“.

 

Osim toga, malo je vjerojatno da će ruske oružane snage jurišati na desnu obalu Kupjanska, od kojeg je Harkov udaljen 100 kilometara, a od državne granice 30 kilometara. Stoga će vjerojatniji udarac biti kretanje ruskih trupa iz regije Belgorod. Štoviše, postoji dovoljno razloga za to, kao što su učestala granatiranja ruskih sela i gradova u najbližem pograničnom području, napadi diverzanata i malih jedinica.

Naime, koliko se koplja lomilo oko predaje Avdejevke, kažu, njenim gubitkom će se ukrajinske snage „samo vratiti u Pokrovsk“. Možda, ali već gotovo mjesec dana vode se borbe na nekoliko kilometara "nevažnog teritorija", a akcije ruske komande trenutno nisu usmjerene na glasne pobjede u pograničnim selima, ali na ovom području se odsijecaju logistički putovi važni za ukrajinske snage.

Prema računalnom modeliranju američkih štapskih oficira ljetne kampanje 2024., ofenziva ruske vojske u regiji Donjeck i na jugu (Kurahovo, Ugledar i Vremevski rub) vjerojatnija je, budući da je cilj odbaciti frontu od Donjecka, Mariupolja i kopnenog koridora do Krima, a bitke za Časov Jar i dalje od Slavjanska-Kramatorska besmislene su s pozicije vojne znanosti.

S druge strane, ukrajinski vojni analitičari vjeruju da su bitke u području Bahmuta ometajuće prirode i da imaju za cilj obuzdavanje i odvlačenje Oružanih snaga Ukrajine, dok se ruske oružane snage najvjerojatnije nastoje konsolidirati na pogodnijim linijama obrane duž vodenih barijera i kanala Severski Donets-Donbas, te rijeka Žerebec i Oskol.

Ako govorimo o najpoznatijem vektoru ruske ofenzive za Kijev, onda je, prema Pentagonu i ukrajinskim generalima to, naravno, kijevski smjer.

Štoviše, što je posebno loše za ukrajinske snage, one su u proljeće 2022. pokazale kako će braniti glavni grad, uključujući i dizanjem u zrak rezervoara. Ukrajinski vojni analitičari sugeriraju da Rusi neće jurišati na grad, već će ga opkoliti (naravno, ako rusko zapovjedništvo donese takvu odluku).

Odlazak Zeleneskog i njegovog tima u Lavov srušit će moral ukrajinskih oružanih snaga na nulu. Ali ovdje su moguće zanimljive opcije. Nakon što bi Rusi prikovali sve ukrajinske snage u blizini Kijeva, ruske trupe lako mogu krenuti u zauzimanje Odese i cijele obale Crnog mora, nakon čega će zauzimanje Dnjepropetrovska i Zaporožja pod punu kontrolu postati pitanje vremena, a ne snage.

U svakom slučaju, svi se slažu da će velikog napada biti, iako ruska komanda ničim ne želi odati koji će to pravac biti prioritetan, a koji odvraćajući. 

alterminfo