Upotreba dva vektora adenovirusa čoveka pri razvoju ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik V“ omogućava prevazilaženje potencijalnih problema koji mogu da budu povezani sa prisustvom imuniteta na te vektore, što povećava efikasnost vakcine, navedeno je u analitičkom izveštaju švajcarske banke „Kredit Svis“.
Izveštaj je objavljen nakon razgovora predstavnika centra „Gamaleja“, Ruskog fonda za direktne investicije (RFPI) i tima analitičara jednog od najvećih švajcarskih finansijskih konglomerata o trećoj fazi kliničkog testiranja vakcine.
„Ohrabreni smo otvorenom raspravom o korišćenju ljudskih virusnih tehnologija. Prema našem mišljenju, 92 odsto efikasnosti vakcine je pozitivan faktor u odnosu na projekcije o vakcini kompanije 'Astra zeneka', čiji se podaci očekuju možda početkom decembra. Međutim, moramo da naglasimo da 'Astra zeneka' koristi adenovirusni vektor šimpanze, dok 'Sputnjik V' koristi dve različite vrste adenovirusnih vektora čoveka“, navedeno je u izveštaju, u koji je Sputnjik imao uvid.

Analitičari „Kredit Svisa“ ističu da je pristup centra „Gamaleja“ razvoju vakcine „Sputnjik V“ sličan pristupu koji kompanije „J&J“ i „Kan Sino“ koriste za razvoj svojih vakcina - u svim slučajevima kompanije koriste adenovirusne vektore.

„Ali glavna razlika vakcine 'Sputnjik V' je u tome što se za prvu (rAd5) i drugu (rAd26) dozu vakcine koriste dva različita adenovirusna vektora. Po svemu sudeći, to omogućava prevazilaženje problema povezanih sa mogućim prisustvom već postojećeg imuniteta na ove vektore čoveka“, naglašavaju analitičari.

U izveštaju je takođe pomenuto da je tokom pregovora pokrenuto pitanje mogućeg kratkog roka trajanja vakcine, koja je upoređena sa vakcinama protiv gripa, gde se takođe koriste adenovirusni vektori i čiji efekat ne traje duže od tri do šest meseci.

„Ali, prema mišljenju učesnika u diskusije, nakon prve injekcije efekat vakcinacije je 10 puta veći, nakon druge - dva puta“, napominju autori izveštaja.

Prednost „suvog“ oblika ruske vakcine


Istovremeno, analitičari švajcarske banke smatraju da bi postojanje liofilizovanog oblika ruske vakcine protiv korone „Sputnjik V“ moglo bude prednost prilikom distribuacije vakcina na teško dostupna mesta, iako proizvodnja takvog oblika zahteva više vremena i resursa nego proizvodnja vakcina koje treba čuvati na niskim temperaturama.

Kako je navedeno, vakcina u obliku praha ne zahteva posebne uslove skladištenja tokom transporta.
„Vakcina može da se čuva u liofilizovanom obliku (odnosno u vidu suvog, lagano zamrznutog praha), što bi mogla da bude prednost pri njenoj distribuciji i isporuci u zabačena područja. To bi moglo da pomogne u prevazilaženju problema sa kojima se suočavaju druge vakcine, kojima je potrebno skladištenje na hladnom mestu i transport“, navedeno je u izveštaju.

Dodaje se da podaci objavljeni u časopisu „Lanset“ ukazuju da je efikasnost zamrznute vakcine (čuvane na temperaturama od 18 do 20 stepeni ispod nule) po imunogenosti uporediva sa vakcinom u liofilizovanom obliku (čuvanom na temperaturama između dva do osam stepeni).

„Sa svoje strane, naglasićemo da će se obimi proizvodnje tokom pandemije više naginjati ka zamrznutim vakcinama, jer proizvodnja liofilizovanog oblika traje duže i oduzima više resursa“, navedeno je u izveštaju.

Vakcina „Sputnjik V“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. Trenutno su u toku postregistraciona ispitivanja vakcine u kojima učestvuje 40 hiljada dobrovoljaca. Klinička ispitivanja takođe se izvode u Belorusiji, UAE, Indiji i Brazilu.

Pročitajte još:

sputnik