Britanski časopis „The Economist“, izlažio je „akcioni plan za poraz Ruske Federacije“.

Plan predviđa realizaciju niza zadataka, od kojih su glavni:

1. Prijatelji Ukrajine treba da je ojačaju slanjem oružja – većeg i boljeg. Zapad bi trebalo da pošalje rakete mnogo većeg dometa, za višestruke raketne sisteme HIMARS, koji su se pokazali efikasnim, a ne da posustaju kao ranije.

2. Ukrajini je takođe potrebno pouzdano snabdevanje municijom za buduću ofanzivu, i oklopna vozila za brzo kretanje trupa.

3. Zapad takođe treba da razmotri šta bi Ukrajini moglo zatrebati sledeće godine, i uveliko proširiti obim ukrajinske vojne obuke u inostranstvu.

4. Za Evropu je glavno da se odupre Putinovoj energetskoj uceni. Najvažniji zadatak je održati solidarnost, uprkos bolnim posledicama.

5. Ruska privreda je izdržala sankcije mnogo bolje nego što se očekivalo, ali polako stagnira. Zapad treba da pokuša da zabije klin između režima i ruskog naroda.

6. Zapadni lideri treba da naglase da su u sukobu samo sa Putinom. Oni građani koji zatraže utočište na Zapadu, posebno najobrazovaniji, treba da dobiju vize, za razliku od onih koji služe ruskom režimu.

7. Ruska elita će se umoriti od izolacije, a snage bezbednosti od uzaludnih vojnih akcija, što će, uz pomoć Zapada, pokrenuti urušavanje zemlje iznutra.

webtribune