Stavovi Demokratskog centra izneseni na tiskovnoj konferenciji održanoj 16. kolovoza 2012. u Slavonskom Brodu


 


 

Demokratski centar upozorava da se sezona godišnjih odmora članova Vlade i redovita ustavna stanka u radu Hrvatskog sabora pokušava smišljeno iskoristiti za minoriziranje jednog od većih političkih skandala u novijoj hrvatskoj povijesti, kojem je glavni sudionik saborski zastupnik vladajuće stranke.


 

Okolnosti samog skandala objavljene su već u medijima, ali nije posvećena dovoljna pozornost težini kvalifikacija ovih zbivanja: gradonačelnik Nove Gradiške i saborski zastupnik SDP-a g. Josip Vuković pokušao je iskoristiti birokratiziranost sustava i podmetnuti papir s navodnim odobrenjem Gradskog vijeća Nove Gradiške za zaduženje grada za 10 milijuna kuna, kreditom Hypo banke, tražeći na temelju takve navodne "Odluke" suglasnost Vlade RH za zaduženje, kako je propisano zakonom.


 


 

Danas je neupitno, izvidom samog Ministarstva uprave RH, potvrđeno da nikakva sjednica Gradskog vijeća navedenog dana nije održana! Josip Vuković je, izgubivši potporu većine vijećnika (kakvu je imao pri donošenju proračuna krajem prošle godine) grubim falsifikatom, uz potporu sebi lojalnog predsjednika GV obmanuo i (svoju, SDP-ovu) Vladu RH, ali i flagrantno i neupitno prekršio zakon.


 

Ovim je prekršio Kazneni zakon RH, članak 312. st. 2. te članak 315. za što je zapriječena kazna zatvora od 3 mjeseca do pet godina, pri čemu je drskost u kršenju predstavničke ovlasti Gradskog vijeća kao najvišeg izabranog organa građana u nadzoru upravljanja gradom, te beskrupulozno obmanjivanje Vlade RH, nesumnjiva otegotna okolnost koja bi dovela do teže kazne u ovom rasponu.


 


 

DC smatra svojom dužnošću ne dopustiti da ovo kršenje zakona prođe nekažnjeno, pa čak i neprimijećeno. Ovdje se ne radi o političkom postupku, već o pokušaju zaštite prava. Josip Vuković je legalno izabrani gradonačelnik Nove Gradiške i ovdje ne ulazimo u političku procjenu, na primjer, potrebe da se grad uopće zaduži. On je i zastupnik ove 5. izborne jedinice i kao takav zastupa preko pola milijuna glasača. Na takvoj osobi ne smije ostati neprovjerena ovako ozbiljna optužba za kršenje zakona!


 


 

U ovom slučaju ne radi se niti o nekakvim etičkim ili moralnim normama, pa ne dopuštamo da SDP vrši prosudbu tih normi. Vidjeli smo da su kriteriji premijera Milanovića u tom slučaju rastezljivi do beskraja, pa kad je riječ o običnoj, "potrošnoj", članici SDP-a gđi Holy, su strogi, a kad je riječ o važnom koalicijskom partneru g. Čačiću s petnaestak mandata onda su "puni razumijevanja".


 

Ovdje se radi o normativnim, kriterijima Kaznenog zakonika, koji su očigledno prekršeni.


 


 

Pozivam g. Igora Dragovana, koji je kao glavni tajnik SDP-a i zakonski odgovoran(!) da svi članovi stranke djeluju u skladu sa zakonom, ali je i politički odgovoran za djelovanje g. Vukovića koji je izabran na njegovoj listi u ovoj izbornoj jedinici, neka suspendira g. Vukovića do odluke istražnih organa. Time bi i demantirao spoznaje da je Vukoviću već progledao jedno falsificiranje, kad je taj novogradiški SDP-ov lider također falsifikatom, kandidiran na visoko mjesto SDP-ove liste na izborima 2011.


 

Činjenice su jasne, što jako dobro potvrđuje i postupak Vlade. Prvo je odobrila zaduženje Nove Gradiške (dakle, očito je sva dokumentacija bila potpuna, uključujući zakonski traženu suglasnost Gradskog vijeća), a zatim je ministar Linić, i sam grubo obmanut, nakon utvrđivanja inspekcije da nikakve sjednice nije bilo i da je odluka izmišljena, zatražio da se suglasnost na kredit poništi. Ovo je dokaz da su tijela Vlade već utvrdila da je dokument falsificiran!


 


 

DC će sa svoje strane, ukoliko reakcija SDP-a ne bude uslijedila, zatražiti od Državnog odvjetništva službeni stav o dosadašnjem tijeku istrage po već podnesenoj kaznenoj prijavi protiv Josipa Vukovića, čime pomažemo g. Bajiću da prestane "prelamati" političku odluku o progonu saborskog zastupnika SDP-a i krene se držati zakona. Ukoliko ne budemo dobili odgovor da je istraga u tijeku, odmah po prestanku saborske stanke, 15. rujna, DC će (u skladu čl. 204. Zakona o kaznenom postupku) pokrenuti novu kaznenu prijavu, a s koalicijskim partnerom i drugim oporbenim strankama pokrenuti raspravu na Mandatno-imunitetnom povjerenstvu Sabora, radi skidanja imuniteta Josipu Vukoviću. Ukoliko bude potrebno protiv krivotvoritelja ćemo ustati (u ime oštećenih građana) i privatnom tužbom prema DORH.


 


 

Petar Bašić, dipl. pov, član Predsjedništva DC-a i koordinator za politička pitanja.