Čudi interes hrvatskih medija za slučaj i sudbinu gore spomenutoga Sanadera, odnosno za njegovih pišljivih pet-šest godina robije. Pa u svakom otmjenijem zagrebačkom restoranu naći ćete više godina zatvora od toga! 


Svi hrvatski mediji prije par dana javili su da je stanoviti Ivo Sanader, čovjek protiv kojeg se vode brojni procesi zbog korupcije, završio u zatvoru. Tko je taj čovjek – Ivo Sanader?

Hrvatsko javno mnijenje mutno se sjeća gospodina koji je nekad davno sudjelovao u javnom životu Hrvatske, znao je tu i tamo nastupiti na televiziji, pojavljivao se na različitim javnim skupovima i nastojao figurirati kao politički utjecajan čovjek. Je li to radio za svoj ili za tuđi račun, je li se pritom izjašnjavao kao član neke od hrvatskih političkih stranaka – toga se ne sjećaju ni oni s najboljim pamćenjem.

Doduše, već mjesecima u javnom prostoru kruži neprovjerena glasina da je spomenuti Sanader nekad davno bio ni manje ni više nego predsjednik Hrvatske demokratske zajednice, stožerne stranke hrvatskoga naroda. Priča se, dakle, da je taj Sanader, tamo negdje dvijetisućitih, izabran za predsjednika HDZ-a te da je godinama vodio stranku, ali takve priče suvišno je i provjeravati, baš kao je suvišno poklanjati pažnju tvrdnjama da je Ivo Sanader s HDZ-om na čelu postao i hrvatski premijer te da je u raboti vođenja države imao i suradnike.

U vremenu fake newsa i hibridnih ratova što se neprestano vode protiv hrvatske opstojnosti, pri čemu batina redovito puca preko leđa stožerne stranke svih Hrvata, nije nemoguće zamisliti da glasine o kriminalcu na čelu HDZ-a plasiraju neprijateljski nastrojene zemlje, potpomognute domaćim jugonostalgičarskim elementom. Njihov davnašnji perfidni cilj je poznat: Hrvatsku baciti na koljena, uništiti povjerenje građana i građanki u institucije, oblatiti i diskreditirati najvažniju i najbrojniju hrvatsku političku partiju. Njihova glavna meta stožerna je stranka hrvatskog naroda, jer uspiju li načeti HDZ, niti Hrvatska se neće dobro provesti.

Što za našu zemlju znači HDZ nedavno je u Ogulinu pojasnio premijer Andrej Plenković, podsjetivši hrvatski narod da je »HDZ bio predvodnik u provođenju reformskih napora u pogledu demokratskih institucija, kao i dostizanju standarda u zaštiti ljudskih i manjinskih prava, funkcioniranja pravosuđa, slobode medija i slično«, odnosno da »niti jedna politička stranka u povijesti Hrvatske nije učinila više za hrvatsku suverenost, samostalnost i slobodu...« Ove Plenkovićeve riječi, dakako, ujedno su i garancija da zloćudne glasine o tome da je na čelu HDZ-a svojedobno sjedio notorni kriminalac naprosto ne drže vodu.

Otud čudi interes hrvatskih medija za slučaj i sudbinu gore spomenutoga Sanadera, odnosno za njegovih pišljivih pet-šest godina robije. Pa u svakom otmjenijem zagrebačkom restoranu naći ćete više godina zatvora od toga! Namjera potekla s nepoznatih adresa, a koju se kao i obično pokušava realizirati putem medija, ne može biti nego ova: hiljadu puta ponovljenom glasinom o Ivi Sanaderu kao svojedobnom predsjedniku Hrvatske demokratske zajednice i povezivanjem ove glasine sa sudskim procesima koji se vode protiv tog Sanadera, bjelosvjetski i domaći urotnici imaju za cilj prikazati stožernu stranku hrvatskog naroda kao leglo nemorala i lopovluka te na taj način oslabiti državu i njezine najistaknutije dužnosnike.

U laži se ide tako daleko da se tvrdi da je predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović bila ministrica vanjskih poslova u navodnoj Sanaderovoj vladi, odnosno da su mu ministri-suradnici bili i drugi dužnosnici Hrvatske demokratske zajednice, pa čak i oni najugledniji poput Božidara Kalmete. Javno se i bez odgovornosti tvrdi da je u navodnom mandatu navodne Sanaderove Vlade afera stizala aferu te da su iznošeni dokazi o stotinama pokradenih milijuna kuna. Tvrdi se da je u tom i takvom HDZ-u djelovao čak i aktualni premijer Andrej Plenković, čovjek koji je pobjedonosni uspjeh na izborima realizirao pod egidom – vjerodostojno.

Javno se insinuira i laže, ali pritom se – što bi, ako vam se ne gadi, rekli istočni susjedi – pravi račun bez krčmara, jer i najupornije laži padaju pred jednostavnim ispitom logike. Zar bi bilo logično da građani Republike Hrvatske, da je Ivo Sanader zaista bi predsjednik HDZ-a, izaberu tu stranku da ponovo vodi državu? Zar bi bilo logično da stožerna stranka hrvatskoga naroda nakon epizode s kriminalcem na mjestu predsjednika na izborima nastupi i pobijedi pod egidom – vjerodostojno?

Zar netko zaista misli da smo mi u Hrvatskoj toliko mutavi da bi za to glasali?

novilist