Ostavio je Plenković svoju potpredsjednicu i povjerenika za Agrokor na vjetrometini, svjestan da je svoj zaštitnički autoritet potrošio na Zdravka Marića te da od odluke hoće li oni nastaviti započeti posao ili će ih smijeniti ovisi i odgovor na pitanje hoće li HDZ dobiti sljedeće izbore.


Jedino važnije od referendumskog pitanja ZA ili PROTIV Martine Dalić i Ante Ramljaka nakon njihovog saborskog rešetanja je palac koji će gore ili dolje okrenuti premijer Andrej Plenković.

Ostavio je Plenković svoju potpredsjednicu i povjerenika za Agrokor na vjetrometini, svjestan da je svoj zaštitnički autoritet potrošio na Zdravka Marića te da od odluke hoće li oni nastaviti započeti posao ili će ih smijeniti ovisi i odgovor na pitanje hoće li HDZ dobiti sljedeće izbore. Dalićka i Ramljak sokratovski su se branili pa bi njihova eventualna smrt, dakle žrtvovanje od strane premijera, bila i posljednja lekcija kako valja mijenjati truli sustav, a ne samo ljude koje se optužuje da su kvarni.

Prošli su Dalićka i Ramljak Scile i Haribde s lijeva i s desna ponavljajući kao mantru kako je Agrokor zahvaljujući državnoj intervenciji, dakle i njihovom angažmanu, spašen. Krivnju za sve propuste kojih je, kako reče Ramljak, bilo milijun, preuzeli su na sebe, ostavljajući premijeru slobodne i čiste ruke. Nema Plenković mnogo izbora, svjestan da bi dovođenje nekog drugog u Vladu i Agrokor u ovom trenutku bilo kockanje i teško isplativ politički rizik.

Pitanje je doduše što je sve premijer znao o angažmanu konzultanata i njihovim naknadama, ali taj se balon ispuhao na jučerašnjem saslušavanju nezrelošću oporbe da osim politikantstva i medijskih spekulacija iščeprka bilo što više o Agrokoru. Priznanjem Martine Dalić kako je ona autorica lex Agrokor nisu uspjeli politički kapitalizirati svoju konstrukciju kako je »Škegrina družba« osmislila pakleni plan za Agrokor i na njemu zarađuje. Uistinu, u jednom se trenutku učinilo kao da pojedina pitanja u mikrofon postavlja glavom i bradom najpoznatiji hrvatski Londonac, Ivica Todorić. Zaslijepljeni pokušajem da tu »mafiju« raskrinkaju i uhvate na djelu, od drveta nisu vidjeli šumu.

Tako im je u bjesomučnom lovu na vještice ispod radara još jednom promaklo Ramljakovo spominjanje brojnih interesa isprepletenih u i oko Agrokora. Osim činjenice da je Ramljak po vlastitom priznanju stigao na neprijateljski i minirani teren, u kompaniju premreženu kumovima, rodjacima i Gazdinim »spavačima«, koji svaku priliku koriste da sabotiraju povjerenika, još je zanimljivija konstatacija da Todorić nije jedini koji se još uvijek želi dočepati Agrokora ili barem onog vrijednog što će od njega ostati.

Od Ramljakovih sastanaka sa strvinarskim fondovima i datuma do kojeg je bio zaposlen u Texo Managementu, javnosti bi bilo zanimljivije saznati tko se to sve mota i lešinari oko Agrokora«? Tko to Ramljaku baca klipove pod noge i tko ga nastoji onemogućiti u njegovom poslu? Radi li se o pojedincima, tvrtkama, grupacijama i/ili kriminalnim skupinama?

Tko je taj, ili tko su to ti, kojima je meta Ramljak, a cilj hrvatska država protiv koje ratuju ne birajući sredstva kako bi ostvarili svoje mračne ciljeve? Na to nepostavljeno pitanje netko će, prije ili kasnije, morati odgovoriti. Ako se već Ramljak boji, onda mu DORH i Plenković moraju pomoći.

 

novilist