Da, Jure Zubčić je taj mladić koji se usudio uzeti sprej i ispisati registarsku oznaku za Ljubljanu ispred grafita »Ubi Srbina« na jednoj fasadi. Za taj svoj čin dobio je kaznenu prijavu anonimnog drukera koji, za razliku od njega, nema hrabrosti istupiti svojim imenom i prezimenom te završio na ispitivanju. Onoga i one koji misle i pišu kako treba ubiti Srbe, rekao bi Boris Dežulović u genocidu množine, policija ove države ne traži i ne ispituje


Dupli pas odigrao je Aleksandar Stanković sa Zoranom Predinom ne bi li barem tri minute u igru ubacio mladog Juru Zubčića koji je zaslužio i cijelu emisiju »Nedjeljom u 2«, a da se nitko, pogotovo ne najdraži nam Slovenac, veliki glazbenik i pjesnik ne bi naljutio.

Unatoč maloj minutaži uspio je Jure kao pravi Zadranin zabiti tricu, zakucati i asistirati košarkaškom fanu Predinu pozivom da mu bude domaćin u svom, najkošarkaškijem gradu na svijetu, koji je i sam nedavno proslavio jednim jedinim slovom!

Da, Jure Zubčić je taj mladić koji se usudio uzeti sprej i ispisati registarsku oznaku za Ljubljanu ispred grafita »Ubi Srbina« na jednoj fasadi. Za taj svoj čin dobio je kaznenu prijavu anonimnog drukera koji, za razliku od njega, nema hrabrosti istupiti svojim imenom i prezimenom te završio na ispitivanju. Onoga i one koji misle i pišu kako treba ubiti Srbe, rekao bi Boris Dežulović u genocidu množine, policija ove države ne traži i ne ispituje.

Zato je trominutno pojavljivanje mladog Zadranina u udarnoj emisiji državne televizije pravo malo čudo, mirakul, koji možemo zahvaliti i Zoranu Predinu koji sa simpatijama gleda na mladog čovjeka koji se odlučio umjesto mržnje širiti ljubav.

A to je opasna, subverzivna djelatnost na koju čuvari reda i poretka moraju budno paziti, jer onaj tko se usudi napisati »Ljubi Srbina« i to javno priznati, ne može biti ništa drugo do sumnjivo lice i državni neprijatelj broj jedan.

Zato je poziv Juri Zubčiću da u majici »Smijeh slobode« u znak počasti »Feral Tribuneu« ušeta u studio Hrvatske radio televizije, jednog od najčvršćih stubova vladajućeg režima, mali korak za voditelja Aleksandra Stankovića, ali veliki za pučanstvo.

Možda je jedino šteta da Predinu nije za oko zapeo još jedan ovdašnji mladac, Filip Drača, koji se usudio nasprejati srp i čekić na monolitu Franji Tuđmanu, pa da ga vidimo i čujemo barem dvije minute na malim ekranima. I on je priveden i zatvoren, i njega čeka suđenje, a prijeti mu i zatvorska kazna.

Ni on svoj čin ne shvaća jako ozbiljno i komično mu je koliko je odjeknuo, nije očekivao medijsku hajku, ali što je, tu je, kaže: »Ne mogu se sad poput desničarskih kukavica povući u mišju rupu samo zato jer me je javnost malo razotkrila«.

I njemu su prijetili, baš kao i Zubčiću, koji je nakon objave otvorenog pisma saborskom zastupniku Željku Glasnoviću na Facebooku dobio prijetnje smrću za koje je utvrđeno da ih je slao s lažnog profila jedan od vrlo aktivnih šatoraša iz Savske, a koji niti nakon godinu i pol dana nije procesuiran! Štoviše, kada je Zubčić prijavio prijetnju, policajac mu je rekao kako je »očekivano da dobija prijetnje«, a DORH umjesto da ga zastupa, odao je njegovu adresu tom istom koji mu je prijetio!

Zato je nakon mladih nacista, bogatih sinova uglednih političara koji čestitaju Božić Srbima fotografijom ustaše s odsječenom glavom četnika u ruci, i svih onih koji masovno pišu »Ubi Srbina« i nikada neće biti niti denuncirani niti kažnjeni, lijepo barem na tri minute vidjeti da u ovoj zemlji postoji i drugačija omladina.

Kdo je tebe, Praslovan, plavati učil,/da si preplaval tisto rusko reko/in se v mojih genih naselil?

 

novilist