Prvi dan prikupljanja potpisa za kandidate za župana, gradonačelnika i ostale pretendente u igri prijestolja. Standardnom rutom, oko 600 m od papirnato plišane rodice, vodio sam kćer na šah, ali zbog posljedica moždanog udara, prerano svugdje idem. Imamo vremena do 18 sati, a sad je 17 sati. Hoćemo li do Puslice na cijeđenu narandžu, a imaju i dobar sladoled i kolače? Kćer je pristala. Razlog je bio i pomalo sebičan, jer u Puslici nisam bio od 2008. godine.

Bez veze sam pogledao  ispred „Bambija“ i tamo vidim Tomislava Vidoševića, frenda s kojim se poznam cca 25 godina. Dobar moment da mu dam potpis podrške je bio što kandidat za župana sam sakuplja potpise. Mislim da nije imao torbicu da je vrti . Žurilo mi se na sladoled koji mi je, moram priznati, primamljiviji od Živog zida. Na kraju sam morao pojesti sladoled i kolač od kćeri što mi nije teško palo.

Drugi moment je kad sam čuo Maju Valindžić kako viče Vanja. Taman kad sam platio s onim famoznim bonom „ jada“ struju u FINI (vaučer). Vidiš pokidali su plakat, a postavljam ga na reklamnoj površini. Reklamna površina je doslovno bila rupa od panoa. Dugo pratim politiku, ali nikad do tad nisam vidio kandidata za gradonačelnika da postavlja svoj plakat. Nikad mi nije bio baš jasan taj Živi zid i Pernar kojeg ćemo pamtiti kao livestream deložiranog saborskog zastupnika i iz Sabora.

Par mjeseci  nakon izbora kratko sam porazgovarao s Tomislavom Vidoševićem.

 

Ukratko se predstavi.

Zovem se Tomislav Vidošević, rođen sam i odrastao u Slavonskom Brodu, u kojem sam i završio Učiteljski fakultet.

Učitelj sam razredne nastave od 2004.g, a od 2007. u školi u Gromačniku. U sretnom sam braku sa suprugom Franciskom sam od 2007., ponosan otac sina Adriana i kćerke Tea.

Inače, bavim se rekreativno nogometom. Član sam brodskog moto kluba Čaplje koji okuplja ljubitelje chopper i custom motora, s kojima sam proputovao diljem Hrvatske i susjednim zemljama.

Zahvalan sam za sve što imam i smatram da sve osobe zaslužuju imati istu priliku za ostvarivanje svojih prava.

Zašto  si odabrao Živi zid?

Član Živog zida sam od 2015. Prije toga nisam bio član nijedne političke stranke. Odabrao sam Živi zid zbog moralnih i etičkih načela koje stranka zastupa, borbe za malog čovjeka na direktan način. Inače, to je floskula koju koriste sve hrvatske političke stranke no kada dođe do stvarne , životne situacije kao što je primjerice deložacija, onda nema nigdje ostalih stranaka.

Iza sebe si izbornim rezultatima ostavio neke „poznate“  slavonskobrodske  političare. Kako si zadovoljan rezultatima na lokalnim izborima?

Rezultati izbora nam daju za pravo da prostora za napredak svakako ima, s obzirom da smo nova imena i stranka na lokalnoj razini. Kolegica Maja Validžić je na razini grada Slav.Broda imala izraženiju konkurenciju, no i ona je postigla bolje rezultate od nekih dugovječnijih i eksponiranijih političara.

Mi smo pokrenuli priču sa Živim zidom u Brodsko-posavskoj županiji i Slavonskom Brodu, te smo na ovim lokalnim izborima smo osvarili zapažen rezultat. Dobili smo oko 2900 glasova u županiji odnosno 4.93%. Ostali smo kratki samo za  30ak glasova za ulazak u županijsku skupštinu.

Malo je čudno što je u desetak gradova i županija Živi zid imao postotak između 4.90 i 5.00%, istodobno s neprirodno velikim brojem nevažećih listića.

Mi smo uložili žalbu s ciljem uvida u nevažeće listiće, no odbijeni smo bez imalo mogućnosti dodatne provjere.

Gdje je Živi zid ideološki? Lijevo ili desno?

Živi zid je ideološki vezan za čovjeka, možemo reći u centru, niti lijevo niti desno.

Što običnom čovjeku znači lažno domoljublje ili mijenjanje imena trga komunističkog imena u prohrvatsko, ako ta ista osoba na tom trgu kopa po kontejneru?

Ako je netko bez prisile digao kredit i nije ga bio u stanju plaćati, nakon sudske odluke o deložaciji pojavljujete se Vi. Tim činom sprječavanja kršite, vjerojatno svjesno, zakon. Koji je Vaš cilj s deložacijama i kako riješiti problem?

Mediji su prije nekoliko mjeseci izvještavali da je priča o deložacijama napuhana, jer tjednima nema zakazanih deložacija, no Živi zid je upozorio  dva mjeseca prije izbora da su sve deložacije odgođene za poslije izbora da se ne bi medijski naštetilo HDZ-u i istodobno ojačalo Živi zid. Sada se može vidjeti prava istina, jer ih ovih dana budu po 3-5dnevno, no puno ljudi se stide i sami tiho izađu iz svoje nekretnine. Iako su tijekom godina uplatili veliki novac na glavnicu i kamate, a nekretnina im bude u potpunosti oduzeta!

Cilj našeg sudjelovanja je otvaranje očiju ljudima da nisu oni svi sami krivi za svoju situaciju nego ih je nepoštena bankarska družba kamatama i uvjetima iskoristila.

Zanimljivo je da je češći zahtjev za deložacije tamo gdje je nekretnina skuplja i tražena, znači banki je vrlo isplativo dva puta naplatiti nekretninu, kroz kredit i kroz javnu ponudu

Kao učitelj  na koji način misliš da se može spriječiti stalna depopulacija i smanjene broja učenika?

Živi zid se naravno bavi i drugom problematikom, recimo borbom protiv korupcije u državnoj upravi i državnim tvrtkama, zalaganjem za veća ulaganja u manje gradove i sela u cilju sprječavanja depopulacije, traženjem većih prava i naknada za osobe s invaliditetom čiji je položaj sramotan i degradiran do neukusa, legalizacijom marihuane barem u šire medicinske svrhe...

Kao učitelj svjedočim drastičnom padu broja djece po slavonskim selima i gradovima. Odlaze cijele obitelji, a mladi nemaju uvjeta za osnivanje obitelji. Samo moja škola je u posljednjih deset godina izgubila preko 150 učenika. Pomnožite to sad s još deset brodskih škola (u nekima je i dvostruko veća brojka)...sve to vodi višku radne snage u školama, nedostatku učenika za sve srednje škole, a onda i nedostatku radne snage u budućnosti.