U povodu izlaska trećeg broja hrvatsko-romskog magazina Crvenog Kotač/ Loli Rota SBPeriskop objavljuje urednički uvodnik  Marinka Krpana, poznatog slavonskobrodskog novinara. Prikaze koji su objavljeni u povodu izlaska prvog i drugog broja možete pročitati OVDJE i OVDJE.

Poštovani čitatelji,

Naš „Crveni kotač“ sa sve manje škripanja odmiče na svom dugom i trnovitom putu stasanja u „dobrog duha“ zagovaratelja romskih prava i promotora specifičnosti romskog identiteta. Unatoč sporadičnim pokušajima podmetanja klipova i navlačenja na sklizak teren političkog prepucavanja na što nikad nećemo pristati.
Prigodničarski i dostojanstveno protekao je spomen na Svjetski dan Roma, a unatoč otužnom sivilu svakodnevice veselo je proslavljen i Đurđevdan pa nova karavana Romima urođenih nepopravljivo optimističnih dobrih emocija može nastaviti slijediti put „Crvenog kotača“.
Sretni smo što smo u novom broju postali bogatiji za niz korisnih životnih spoznaja i osoba koje prepoznaju naše napore i misiju. Od običnih Roma stjeranih ne svojom voljom u egzistencijalni škripac pa do vodećih političara. S ponosom najavljujemo ekskluzivni intervju s predsjednikom Republike dr. Ivom Josipovićem koji je i ove godine u povodu Svjetskog dana Roma upriličio prijem za brojne predstavnike romske zajednice pokazujući i tim činom koliko mu je stalo da pomogne Romima da se osjećaju ravnopravnim građanima i da se cijelo društvo senzibilizira za probleme Roma. Hvala mu što je ovom malom časopisu pristupio kao da se radi o „New York Timesu“, pokazujući time osjećaj za male ljude, što je odlika velikih državnika. Nije stao samo na tome već je vidjevši dugotrajnu napetost u romskoj zajednici pokušao pomiriti zavađene i pozvati na razumni dogovor. Je li u tome uspio, pokazat će se ubrzo, a ukoliko jest bit će nam drago to i registrirati.

INSTRUMENT ZAJEDNIŠTVA I SPAJANJA

Iskreno žalimo što u ovom broju nismo uspjeli privoljeti na suradnju i vodećeg romskog političara, zastupnika u Saboru. Iako je iz njegova ureda ranije stizalo obećanje da će u ovom broju gospodin Kajtazi odgovoriti svojim kritičarima na prozivke, ipak nije želio javno sučeliti argumente, ako je vjerovati njegovim savjetnicima . Razlog: nastavak političkih obračuna s ljudima iz Nacionalne koordinacije. Umjesto dijaloga, stigao je javni poziv romskim medijima „da prestanu biti instrument mržnje i podjela u romskoj zajednici“. Ne znamo na koga se odnosi ovaj poziv, ali „Crveni kotač“sigurno nikad neće širiti mržnju prema bilo kome. Naprotiv, naša je misija poticanje zajedništva i širenje dobrih vibracija unutar romske zajednice i prema široj javnosti. I zato će poziv saborskom zastupniku za razgovor ostati i dalje otvoren. Tek u kampanji za nove parlamentarne izbore bit će dozvoljeno sučeljavanje s udarcima i ispod pojasa nakon čega će narod na izborima odlučiti kome vjeruje. Do tog trenutka ostalo je još dosta vremena. Do tada, glave na skup i i idemo svatko iz svog kuta raditi na rješavanju brojnih romskih nedaća. Dovoljno je pročitati reportažu iz Kloštra Podravskog, kako Romi danas teško žive i u bogatoj Podravini.

BJELOVARSKI KRUGOVI OPTIMIZMA

Nakon Međimurja i Slavonije, u ovom broju noseće teme napravili smo u Bjelovaru i županiji u kojoj ne živi dovoljno Roma da bi imali županijsko vijeće. No, nije sve u brojkama. Poseban je to kraj u kojem žive brojni zanimljivi Romi, autohtoni hrvatski Lovari, tihi i samozatajni, nedovoljno politički eksponirani. Poput Gorana Đurđevića, čovjeka koji je iz ničega stvorio Romsku etno-kuću, ali kroz nju pokrenuo i cjelovit i jedinstven projekt romske zadruge u cilju samozapošljavanja i legalizacije starih romskih poslova. Nažalost, zbog nerazumijevanja i nedostatka političke podrške od njegova ostvarenja još ništa. Pratit ćemo i nadalje što će se oko toga događati, a za idući broj najavljujemo tekst o povijesti hrvatskih Lovara, temelja romske zajednice u Hrvatskoj.
Romi koje život nikada nije mazio prošli su u Slavonskom Brodu krajem svibnja još jednu trnovitu epozodu s katastrofalnim poplavama. Iskazali su se borbenošću u obrani savskog nasipa, a njihove evakuirane obitelji položile su ispit discipliniranosti i zavrijedili potporu sugrađana. O širokoj romskoj duši govori plemenita gesta kada su, nakon povratka kućama, humaniranu pomoć namijenjenu sebi nesebično proslijedili onima kojima je pomoć trenutno najpotrebnija, u poplavljenim selima županjske posavine.
Vidimo se u rujnu u, četvrtom, još sadržajnijem „Crvenom kotaču“. A do tada, dižiite se Romi: Opre Roma !

S poštovanjem,

Marinko Krpan, urednik