Pobjednik ovogodišnje Pule je film "Zvizdan " Dalibora Matanića. Nagrađen je sa šest Arena te Oktavijanom, nagradom Društva kritičara. "Zvizdan" je dobio Arene u takozvanim važnim kategorijama te je gotovo apsolutno trijumfirao u glumačkim.

"Za majstorski jednostavan, precizan i uvjerljiv prikaz složenih međuljudskih odnosa izazvanih tragičnim povijesnim zbivanjima" , tako stoji u obrazloženju žirija nagrade za najboljeg redatelja Dalibora Matanića. A najboljom glavnom ženskom ulogom proglašena je Tihana Lazović za trostruku ulogu u "Zvizdanu", žiri ju je nagradio za snažnu izvedbu istog karaktera u tri različite egzistencije. I u sporednim glumačkim kategorijama trijumf "Zvizdana", Nives Ivanković dobila je Zlatnu Arenu za nabolju sporednu žensku ulogu. Mladi glumac Dado Ćosić osvojio je nagradu za najbolju sporednu mušku ulogu u filmu "Zvizdan", a kako je žiri obrazložio njegova snažna fizička izvedba glavnim glumcima daje još kompleksniju povijesnu i psihološku dimenziju.

Možemo napomenuti da bi glavni gubitnik ovogodišnje Pule mogao biti već nagrađivani film "Takva su pravila" Ognjena Sviličića. Nagrađen je s dvije Arene, za scenografiju i glavnu mušku ulogu. Nakon Venecije Emir Hadžihafisbegović slavi i u Puli. Žiri ga je nagradio za briljantnu, samozatajnu i minimalističku ulogu koja nam predstavlja izgubljenost i nemć malog čovjeka pred postojećim sustavom.

U takozvanim tehničkim kategorijama slavio je film "Ti mene nosiš" Ivone Juke, nagrađen je za glazbu, vizualne efekte i kameru, a djevojčica Helena Beljan dobitnica je nagrade Breza za najbolju debitanticu. Film nastao u produkciji HRT-a "Imena višnje" Branka Schmidta osvojio je dvije Zlatne Arene, za montažu i scenarij bosanskohercegovačkog književnika Josipa Mlakića. Konačno, po jedna zlatna Arena pripala je filmovima "Ljubav ili Smrt" za masku, dokumentarcu "Rakijaški dnevnik" za oblikovanje zvuka te "Svinjarima" za specijalne efekte. U kategoriji manjinskih koprodukcija, sve tri Zlatne Arene, za film, režiju i glavnu ulogu, pripale su filmu "Ničije dijete" Vuka Ršumovića.

U međunarodnom programu najboljim je filmom proglašen "Pored mene" beogradskog redatelja Stevana Filipovića, koji je u Puli imao i svjetsku premijeru. Po ocjenama publike trijumf filma "Bit ćemo prvaci svijeta" Darka Bajića. Ocjena 4,86 donijela mu je Zlatna vrata Pule. Napomenimo da je svih deset filmova prikazanih u Areni ove godine dobilo ocjenu višu od četiri.

hrt