Dirljivo je i gotovo patetično, koliko se javni mediji i političari širom svijeta danas zgražaju nad onim što se dogodilo u Washingtonu, u jurišu rulje na zgradu Kongresa SAD-a i u sramotnom ponašanju predsjednika SAD-a, Donalda Trumpa.

Za mnoge američke komentatore ovaj se događaj može nazvati ”domaćim terorizmom”, a izabrani predsjednik Joe Biden je nemire nazvao ”ustankom”. Kako god to nazvali, mnogi od tih komentatora i političara kao da padaju s kruške.

Logično je da su mnogi u šoku, jer se takvo nešto nije vidjelo u 250-ak godina američke demokracije koja se smatra najstabilnijom demokracijom, uzorom stabilnosti demokratskih institucija i podjele vlasti s brojnim check-and-balance – provjerama i ravnotežama – koje bi trebale onemogućiti baš ono što se dogodilo.

Srećom, zasada se ništa nije dogodilo što bi nepovratno srušilo američku demokraciju i time izazvalo, lančanom reakcijom, i pad demokratskih režima po cijelom svijetu.

Kongres je ipak potvrdio izbor Joea Bidena za predsjednika, gradonačelnica Washingtona Muriel Bowser proglasila je izvanredno stanje i to čak do 21. siječnja, datuma kada Joe Biden stupa na predsjedničku dužnost, snage sigurnosti su otjerale pučiste iz zgrade, a junaci su ispali i Mark Zuckerberg i šef Twittera Jack Dorsey zato što su – sa zakašnjenjem od nekoliko godina – blokirali Trumpove račune na ovim društvenim mrežama.

Svi oni su, nažalost, reagirali previše kasno, a pogotovo institucije demokratskog sustava, političari, javni mediji, građani…
Donald Trump je od samih početaka, ne svog mandata, već i svoje političke karijere, pokazivao znakove psihičke neuravnoteženosti, ponašao se autoritarno, produbljivao jaz među stanovništvom Amerike i ne samo Amerike, već i cijelog svijeta

Još uvijek se ne može ni pretpostaviti koje će biti posljedice i što će se sve događati u Americi nakon bilance ovih nereda u Washingtonu: oni koji su poginuli na prosvjedima postat će heroji izmanipulirane rulje, postat će mučenici i simboli trampizma, a naivno je vjerovati da će Trumpove pristaše tako jednostavno baciti koplje u trnje.

Naprotiv, prvi napad na ”zimski dvorac”, ovog puta u Washingtonu a ne u Petrogradu, tek je uvod u još opasnije događaje, ako se sada u Americi i u svijetu javnost ne otrijezni i ne shvati da su se nagovještaji ovih događaja gomilali već godinama, u istupima Trumpa, mobilizaciji njegovih pristaša, ekstremne desnice i fašista koji su postupno osvajali sve više prostora i nailazili na sve manji otpor medija, političara i demokratske javnosti.

Donald Trump je od samih početaka, ne svog mandata, već i svoje političke karijere, pokazivao znakove psihičke neuravnoteženosti, ponašao se autoritarno, produbljivao jaz među stanovništvom Amerike i ne samo Amerike, već i cijelog svijeta.

Krivnju za to snose svi pomalo, svi oni koji su zatvarali oči pred jasnim činjenicama da je američka demokracija ugrožena i to iznutra, iz samog centra političke vlasti, iz komandne sobe s gumbima za pokretanje nuklearne katastrofe.

Zatvarali su oči i kada je Trump odbacio Pariški sporazum o klimi, kada je odbacio sporazume o ograničavanju nuklearnog naoružanja, kada je prekršio brojne sporazume o slobodnoj trgovini, a sve pod izlikom da se Americi vrati njezina veličina i primat u svijetu.

Sve što je Trump napravio, umjesto da Amerika postane ”opet velika” – naškodilo je samoj Americi.

Sjedinjene Američke Države su u dvama svjetskim ratovima odigrale ulogu spasitelja zapadne civilizacije i demokracije pred razarajućim silama rata, imperijalizma, nacionalizma i nacifašizma, da bi sada Amerika potonula i sebe marginalizirala u jednom svijetu u kojem se ključni problemi mogu riješiti samo zajedničkim snagama, mukotrpnim potragama za kompromisima s glavnim ciljem – očuvanja mira i ostvarenja blagostanja za sve, a ne samo za neke.

Trumpov napad na demokraciju je najozbiljnija ugroza demokracije danas u svijetu, koja se ne može usporediti ni s Putinovim, Pingovim, Erdoganovim i inim pokušajima diskreditiranja demokracije.

U takvoj situaciji Trump je najveća opasnost za demokraciju u svijetu, kao što sada, po cijelom svijetu, reagiraju zagovornici demokracije. Tako je i Freedom House, međunarodna udruga za promicanje demokracije u svijetu, odmah reagirala i osudila napad na demokraciju koji se dogodio pod Trumpovom egidom.

Štoviše, Freedom House je reagirala i zahtjevom da pobijeđeni predsjednik Trump mora odmah napustiti Bijelu kuću i poziva republikance da pokrenu postupak za hitno Trumpovo razrješenje.

Ako se ne poduzmu energične mjere, ovi nemili događaji mogu dobiti svoj nastavak – kao što to najavljuje Trump, a i oni koji su mu ostali vjerni.
Štogod se dogodilo, ove snage koje je mobilizirao Trump neće se pomiriti s normalizacijom u Americi i svijetu, nastavit će svoj put, pokušavajući srušiti demokraciju kakvu poznajemo i vratiti ne samo Ameriku, već i cijeli svijet u jedan novi, apokaliptični srednji vijek

Suprematisti, rasisti, vjerski fundamentalisti i američki fašisti već najavljuju da neće odstupiti od podrške Trumpu, i da će bitka biti duga i iscrpljujuća, ali da će oni pobijediti.

Tako glavni ideolog te ekstremne desnice, Steve Bannon, objavljuje 3. siječnja intervju i s bivšim vatikanskim nuncijem u SAD-u Carlom Marijom Viganom u kojem on poziva ”sinove svjetla” da djeluju odmah i da ne prepuste ”silama zla” da ovu izbornu prevaru – pobjedu Trumpa – provedu u djelo.

Na taj način, Bannon je pristašama teorija zavjera priskrbio i podršku i blagoslov onih fundamentalističkih katoličkih snaga, koje se istovremeno bore protiv pape Franje i njegovih nastojanja za mir i suradnju u svijetu.

Bivši nuncij Vigano proglasio je ove izbore nelegalnim i ukazao da ”sile zla” žele dovesti na vlast masonsko-globalističke snage, čiji su predstavnici Joe Biden, Kamala Harris – i papa Franjo.

Njihova je agenda perverzna, paklena i oni djeluju u službi antikrista, kaže bivši nuncij Vigano, čime se stavlja uz blok militantnih, fundamentalističkih evangelista koji čine dio tog širokog fronta uz Trumpa.

Štogod se dogodilo, ove snage se neće pomiriti s normalizacijom u Americi i svijetu, nastavit će svoj put, pokušavajući srušiti demokraciju kakvu poznajemo i vratiti ne samo Ameriku, već i cijeli svijet u jedan novi, apokaliptični srednji vijek.

autograf