Petnaest mjeseci nakon havarije u Rafineriji nafte u Bosanskom Brodu, zrak je u Slavonskom Brodu ponovno zagađen.

Također i petnaest mjeseci nakon sastanka Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović koja je sada na odlasku, na temu rješavanja problema zagađenja zraka u Slavonskom Brodu, s predstavnicima ruskog Ministarstva ekonomskog razvoja i energetike, predstavnicima tvrtke Zarubežnjeft koja je vlasnik Rafinerije, ministrom zaštite okoliša i energetike, te predstavnicima Plinacroa i Croduxa, nažalost, ništa točno se ne zna o prenamjeni produktovoda u plinovod...

Moramo primjetiti kako u međuvremenu ništa konkretno, ali ni korektno nije se dogodilo ni u Rafineriji, (osim možda priče i obećanja), ali ni u Slavonskom Brodu, što bi možda Brođanima ulilo malo nade, da neće ponovo doživjeti novi fijasko i ponovo će uvidjeti kako su živjeli s lažnim obećanjima!

A ponovo se pojavila i ta poznata apsurdna situacija, kada nitko ne zna radi li Rafinerija, ili ne radi? No moramo znati da radom ne možemo podrazumijevati samo preradu nafte u derivate, nego sve poslove koji se u Rafineriju obavljaju.

Zato naše oštroumne novinarke nekih lokalnih medija sve znaju i duboko ‘razmišljaju’ ili možda i ne razmišljaju, nego samo izjave kao napr.: “... nakon što je Rafinerija Brod započela remont, a onečišćenja zraka uz Granični prijelaz Slavonski Brod se nastavilo - postalo je jasno kako zimi na koncentraciju lebdećih čestica u zraku itekako utječu kućanstva koja se griju 'na drva', a blagdanima i gust promet koji se autocestom slijeva preko mosta.”. (SBPlus) .

U isto vrijeme i Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić intenzivno se trudi da nekakvu slično ‘priču’ pronađe i za cijelu Hrvatsku. Evo kako Ministar gleda na onečišćenje zraka u gradovima Hrvatske i kakvo rješenje ima za te probleme:

“Ćorić: Gradovi s većom razinom onečišćenja trebaju napraviti akcijske planove” - javljala je N1 Televizija i nastavljala je:

“Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić poručio je ... gradovima u kojima postoji veća razina onečišćenja zraka ... da naprave akcijske planove za borbu protiv onečišćenja i temeljem njih postupaju.”.

A (valjda) mogu se osvrtati i na nadolazeće meteorološke promjene. “Kroz nekoliko dana, kako najavljuju prognostičari, magla bi trebala proći i trebalo bi doći do zahladnjenja i snijega, nakon toga više nećemo osjećati ovu situaciju...” (http://hr.n1info.com/Vijesti/a476231/Coric-Gradovi-s-vecom-razinom-oneciscenja-trebaju-napraviti-akcijske-planove.html).

Ministar ovo nije izjavio zbog stanja u Slavonskom Brodu, nego zbog prošlotjedne medijske 'hajke' u Zagrebu za čisti zrak.

Zaista svaka čast Zagrepčanima na njihovoj borbi i vjerujte nama Brođanima stvarno je žao zbog spomenutih događaja, ali ovakvo onečišćenje koje su oni u Zagrebu imali, u zadnjih 11 godina u Slavonskom Brodu bilo bar 2-3 i to svake godine!!!

A treba se podsjetiti “da je Poslovni dnevnik prvi medij u Hrvatskoj koji je upozorio prošli tjedan na zagađeni zrak u Zagrebu, pogotovo u nekim njegovim dijelovima.” (Poslovni dnevnik). A svi ostali mediji su tu informaciju obje ručke prihvatili i objavljivalu ju.

No ovih dana su, točnije već 18. i 19. siječnja mjerenja i u Zagrebu i u Slavonskom Brodu pokazali da je onečišćenje zraka uzrokovano visokim koncentracijama lebdećih čestica PM10 i PM2.5 i u Zagrebu i u Slavonskom Brodu većinom bilo u ‘zelenom’ i ‘žutom’ (‘ne onečišćen’ i ‘slabo onečišćen’ zrak), što se lijepo vidi i u Haop-ovoj aplikaciji praćenja onečišćenja.

Tako vjerujem, nakon ovih vremenskih promjena u kontinentalnom dijelu Hrvatske, osigurani su uvjeti kako bi se moglo usporediti ono stanje u Zagrebu (mjerenja s mjerne postaje ZG3) koje je u prošli tjedan, tjedan i više dana bilo u žiži medija i to sa stanjem brodskog zraka (mjerenja s mjerne postaje SB1).

Za uspoređivanje će nam poslužiti grafikoni onečišćenja iz aplikacije Europske agencije za zaštitu okoliša koja prati onečišćenje zraka na svim dostupnim mjernim postajama u Europi, pa tako na i postajama ZG3 i SB1. Poseban naglasak je u aplikaciji dat na praćenje koncentracije lebdećih čestica PM2.5 i PM10, praćenjem kontinuiranog 24-satnog prosjeka, prozvan još kao ‘klizni prosjek’.

Na prvom grafikonu evidentirana su onečišćenja mjerena s mjerne postaje ZG3 u razdoblju 11. (noćni sati) do 17. siječnja! Vidljivo je da su u tom razdoblju najveća onečišćenja uzrokovana s visokim koncentracijama lebdećih čestica PM10 zabilježena 12. -13. i 16. siječnja! Posebno je zabrinjavajuće bilo stanje 12. siječnja u jutarnjim satima kada je onečišćenje zraka blizu 10 sati kontinuirano bilo u LJUBIČASTOM (‘ekstremno onečišćen’ zrak!). Inače u spomenuta tri dana onečišćenje zraka je većinom bilo u TAMNO CRVENOM (‘jako onečišćen’ zrak!).  - PRILOG1Na drugom grafikonu evidentirana su onečišćenja mjerena s mjerne postaje SB1 u istom razdoblju (od 12 do 17. siječnja). Vidljivo je da je na početku promatranog razdoblja su mjerena jača onečišćenja uzrokovana s visokim koncentracijama lebdećih čestica PM2.5, što je ujedno nastavak onečišćenja koje će biti prikazano na trećem grafikonu. No mora se primjetiti da je u ostalim danima u promatranom razdoblju onečišćenje zraka cijelo vrijeme bilo u CRVENOM (‘onečišćen’ zrak!).  - PRILOG2Na trećem grafikonu evidentirana su onečišćenja mjerena s mjerne postaje SB1 u razdoblju od 07. do 11. siječnja. Ovo je bilo u zadnje vrijeme jedno od težih razdoblja za Brođane. Vidljivo je da je na početku promatranog razdoblja postojali problemi oko preuzimanje podataka iz Haop-ovog registra. No da su od 08. do 11. siječnja mjerene alarmantno visoke koncentracije lebdećih čestica PM2.5. Tako je onečišćenje zraka kontinuirano bilo u LJUBIČASTOM (‘ekstremno onečišćen’ zrak!) i (u jedno kraćem intervalu) u TAMNO CRVENOM (‘jako onečišćen’ zrak!).  - PRILOG3Četvrti grafikon govori o najtežem razdoblju za Brođane u zadnje 2-3 godine! Nažalost u razdoblju od 16. do 21. prosinca onečišćenje zraka je u Slavonskom Brodu kontinuirano blizu 150 sati bilo u LJUBIČASTOM (‘ekstremno onečišćen’ zrak!) obzirom na alarmantno visoke koncentracije lebdećih čestica PM2.5!!!  - PRILOG4Što se kraju može zaključiti? Puno toga, ali vrijedi li se truditi oko formiranja zaključaka? Oni su tu i vide se, ali institucije na njih ne reagiraju… Zašto?

Zašto se na primjećuje da ono što se odigravalo u Zagrebu, nije isto s onim što se u Slavonskom Brodu događa! Još početkom prosinca smo primijetili da nakon duljeg razdoblja ‘ugodnog’ zraka i zraka skoro bez onečišćenja, osim možda prisutnosti tu i tamo povećanog prizemnog ozona, opet smo našli u teškoj situaciji, možda najtežoj u posljednje tri–četiri godine (vidi još jednom Prilog4).

Članovi udruge Eko-Integral upozorili su na to još 19. prosinca na tiskovnoj na otvorenom kod Tržnice (vidi: https://www.vecernji.hr/vijesti/brodani-zabrinuti-osamdesetak-sati-smo-u-ljubicastom-a-nitko-ne-reagira-1367540?fbclid=IwAR3pB5Owm4AbKPjLG-HchgRif4-2ruF-fhPm_qBFBHpoDDInMtMBGFotw2U).

Iznijeli su najnovije alarmantne pokazatelje o visokim koncentracijama lebdećih čestica PM2,5 i PM10 te poručili kako nema sumnje da je uzrok onečišćenja pored lokalnih zagađivača iz BiH. Osim Rafinerije, tu je i pozadinsko zračenje iz termoelektrane u Stanarima, Lukavcu i Ugljeviku, pa također iz Zenice i Tuzle.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, kako smo već i pisali o tome, reagiralo je na to i “hitno uputilo pismo prema Rafineriji nafte Brod, u kojem je zatražena informacija o statusu rada rafinerije, informacija da li i u kojoj mjeri postrojenje rafinerije, odnosno uređaji za loženje u okviru rafinerije, obavljaju aktivnosti koje uzrokuju emisije onečišćujućih tvari u zrak, kao i informacije o provedbi rekonstrukcije rafinerijskog postrojenja i dovođenja rafinerije u proizvodnu funkciju te informaciju o planiranom ponovnom pokretanju proizvodnje.”.

Nama u Slavonskom Brodu još nije poznato što su iz Rafinerije na to odgovorili, a ne znamo ni to, je li u Ministarstvo uopće stigao kakav odgovor. To je ustaljena praksa koja nije se ništa promijenila za ovih 11 godina!