Vjerovali ili ne vijest glasi: Na današnjoj konstituirajućoj sjednici za predsjednicu Savjeta mladih u prvoj polovici mandata izabrana je Marta Zečević, a za njezinu zamjenicu Iris Ferhatović. U drugoj polovici mandata funkciju predsjednice Savjeta mladih preuzet će Iris Ferhatović, dok će Marta Zečević postati njena zamjenica.  Bila je to formalna točka na i u birokratskoj proceduri koja nikada nije niti će dati sadržajne plodove. Uostalom, ako meni ne vjerujete, ukucajte ih u google. Ništa o njihovom radu svih ovih godina. Ništa.


Prije toga na Gradskom vijeću, na dvadesetom zasjedanju, u ožujku ove godine, usvojen je Prijedlog za pokretanje postupka izbora članova Savjeta mladih Grad Slavonskog Broda i njihovih zamjenika. Gradsko vijeće Grada Slavonskog Broda je na 3. sjednici, održanoj 14. srpnja 2017. godine, donijelo Odluku o izboru članova i zamjenika članova Savjeta mladih Grada Slavonskog Broda. U Savjet mladih izabrano je jedanaest članova, a to su; Laura Vegeš, Damjan Golubičić, Dominik Berbić, Damjan Kovačević, Marta Zečević, Iva Došlić, Bruno Bašić, Marijan Opačak, Katarina Bubalo, Matija Bule i Iris Ferhatović.

U povodu usvajanja Rečenog prijedloga napisao sam tekst koji sam naslovio Savjet mladih Slavonski Brod: Oživjeli kao muha u pepelu. Navodim ga u cijelosti uz sugestiju da čitatelji otvore linkove, ne samo zato da bi se informirali, nego i, čitajući o niškoristima, dobro zabavili.
Idući za svojim poslom samozvanog novinskog pisca znam se zaustaviti i na službenoj internetskoj postaji grada Slavonskog Broda kako bih sreo omiljene likove širokih slojeva stanovništva, koji požrtvovano i ustrajno rade po pitanju spasa Broda, a protiv zlih, neujedinjenih snaga nevidljive opozicije, odnosno zastanem u namjeri da upoznam junake svog doba. I kriv i dužan zbog svojih tzv. nezavisnih stavova dolazim na stranicu grada razumjeti kako i čime dotični junaci mrse konce i lome kosti tamo nekim opskurnim demokratima koji višemandatnu monolitnost gradskog vrhovništva, žele razmrviti na predstojećim lokalnim izborima. Ističem da ću o taktici izazivača u skorašnjem izbornom meču za titulu prvaka Broda, redovito izvještavati. A što se tiče aktualne poglavarstvujuće koalicije, o njoj se, savim dovoljno, u informativnom smislu, brinu dva financijski dobro namirena portala, pa čak i uz pomoć hrvatskog top novinara Drage Hedla, u ulozi plaćenika (nije mu prvi put!!!!) za račun gradskog Junaka njegovog mandata, i jedna radio postaja.

Elem, sjahavši kod spomenutog  internetskog izvora u lokalno-političkoj pustinji duha, naišao sam na birokratski korektno sastavljenu obavijest (s dnevnim redom i prilozima) o 20. Sjednici Gradskog vijeća. Iz maratona koji se poziva na Statut grada, izdvajam točku 13.

Prijedlog za pokretanje postupka izbora članova Savjeta mladih Grad Slavonskog Broda i njihovih zamjenika

O famoznom Savjetu grada, u maniri predobrog kritičara, pisao sam tri puta:

Kandidiraju se novih jedanaest veličanstvenih članova Savjeta mladih


Savjetu mladih bilo bi bolje da organizira borbu jastucima na korzu


Savjet mladih Grada Slavonskog Broda ili institucionalizirana beskorisnost


(Bilo bi dobro i zabavno otvoriti linkove)

Međutim, ovaj put sam se umalo pokolebao. Naime, ova šarolika skupina bezveznjakovića (dolaze savjetovati iz različitih socijanih slojeva kako bi nadsumativno reprezentirali brodsku mladost), pokazala je pobjednički karakter, kako to vole reći treneri loptačkih timova. U vrijeme kada pripadnici njihovog naraštaja (kolege, susjedi, rođaci, poznanici) masovno napuštaju svoj grad, oni (članovi Savjeta) svojski su zapeli i, uz junačku podršku Grada, napokon pokazali svoju odlučnost, solidarnost i samostalnost, objavljujući na svom FB profilu nasušne informacije o maturama.

Tako se voli svoj grad! Tako se savjetuje!

Oživjeli su na društvenim mrežama kao muha u pepelu, nakon što je bila utopljena u zagađenoj vodi gradske sputanosti. Zujeći, poletjeli su prema visinama društvenih mreža, a ne nebom slobode. Na taj način javnosti i svojim tvorcima htjeli su inventivno pokazali da ih, kao do sada, ne treba smatrati integralnim idiotima. Svoju idiotsku cjelovitost narušili su idejom da će ponovnim rađanjem u vidu virtualnih aktivista i predvodnika maturanata, ispuniti svrhu postojanja. Ovi djelomični idioti povijesti, beznadežni su, tim više jer što su mladi, a bez razumijevanja trenutka i bez volje da na njega utječu.

Kako je bilo u proteklom mandatu, tako će se i nastaviti, jer ne postoji Savjet mladih da bi radio svoj statutarni posao, on postoji tek zato da bi se Grad Brod hvastao mlađahnim ukrasom demokracije, i da bi se članovi Savjeta, uključujući na početku spomenute rotirajuće presjednice i zamjenice, šminkali funkcijama odnosno nastavili, poput prethodnika, biti niškoristi u gradskom tijelu bez ikakvog utjecaja na Gradsko vijeće. Pozivam se na iskustvo.

Možda javnost doživi iznenađenje? Sumnjam. Članovi su izabrani i na temelju kriterija "izneđenja ne tražimo, niti bismo vam ih dopustili."