Bend iz šezdesetih, Buffalo Springfield, imao je hit pjesmu za koju mislim da opisuje dramatične događaje u Ukrajini i Rusiji u posljednjih 36 sati — "Nešto se tamo događa":


Slom ukrajinskog otpora u Soledaru potvrdili su čak i neki od najžešćih pristaša Ukrajine, što znači da bi Bahmut u sljedećih nekoliko dana trebao pasti pod rusku kontrolu. Ruske snage kreću s juga, sjevera i istoka i stvaraju potencijalni kotao koji će zaokružiti ukrajinske vojnike u Bahmutu.

Sjećate li se mog zadnjeg članka? Pripisao sam zasluge CNN-u da je nešto dobro shvatio. Pa, možete se opustiti, CNN se vratio propagandi i nerazumijevanju o onome što se događa:

Rusko ministarstvo obrane objavilo je u srijedu još jednu promjenu zapovjednika koji vode rat u Ukrajini, jer se povećavaju kritike zbog načina na koji se upravljalo odugovlačenom kampanjom.

Rečeno je da će general Valerij Gerasimov, načelnik ruskog Glavnog stožera, postati glavni zapovjednik kampanje, dok će sadašnji zapovjednik, Sergej Surovikin, postati jedan od njegova tri zamjenika....

Mark Galeotti, viši suradnik Kraljevskog instituta za ujedinjene službe, rekao je da je "to svojevrsno degradiranje [za Gerasimova] ili barem najotrovniji kalež. Sada je to njegova odgovornost, a sumnjam da Putin ponovno ima nerealna očekivanja."
Komentar: Otrovni kalež - Nešto što se u početku smatra korisnim, ali što se kasnije prepoznaje kao nepovoljno ili štetno.


Pogrešno, pogrešno, pogrešno. Da, načelnik Glavnog stožera general kopnene vojske Valerij Gerasimov imenovan je zapovjednikom Združenih snaga, a Sergej Surovikin imenovan je glavnim zapovjednikom Zračno-svemirskih snaga generalom vojske. Ovo nije bilo protresanje zapovjedništva zbog nezadovoljstva Surovikinovim učinkom u posljednja tri mjeseca. Upravo suprotno — vjerujem da to signalizira da Rusija priprema raspored za veliku eskalaciju svojih operacija kako bi eliminirala ukrajinsku vojnu prijetnju.

Dopustiti Surovikinu da se usredotoči na "Zračne svemirske snage" znači da će se ruske zračne i svemirske operacije vjerojatno ubrzati. Do sada su ruske zračne snage imale minimalnu ulogu u borbama tijekom posljednjih 11 mjeseci. Postavljanje Gerasimova na čelo Združene skupine snaga jasan je signal da će zapovjedna zadaća u budućnosti biti složenija i sveobuhvatnija. Kao ona stvar od Bachman Turner Overdrive, Ništa još niste vidjeli:


Dopustite mi da vam dam još nekoliko relevantnih informacija. Počnimo s velikim pokretom ruske mornarice u Crnom moru:

ruska mornarica
Jutros su brodovi i podmornice ruske mornarice masovno napustili svoju bazu u Novorosijsku u Crnom moru. Ovo je vrlo neobično i može ukazivati ​​na operacije koje su u tijeku.

Izvori koje su vidjeli Naval News potvrđuju odlazak. Grupa je uključivala desantni brod Projekta 11711 klase Ivan Gren, Pjotr ​​Morgunov, najveći amfibijski brod u Crnom moru.

Također je sadržavala sve tri podmornice klase Project 636.3 Improved-Kilo koje su bile prisutne u bazi. Analiza pokazuje da su isplovili i drugi ratni brodovi, ostavljajući samo nekoliko ratnih brodova i pomoćnih plovila u luci. Vjerojatno je Novorosijsk najprazniji u posljednjih nekoliko mjeseci.

U isto vrijeme, Rusija nastavlja jačati svoje vojne snage u Bjelorusiji:

Osoblje, oružje, vojna i specijalna oprema ruskih oružanih snaga nastavit će pristizati u Bjelorusiju.

Tijekom vikenda, bjelorusko Ministarstvo obrane objavilo je da će se značajna vježba taktičkog letenja između bjeloruskih i ruskih snaga održati od kraja siječnja do početka veljače. Ruska vojska je rasporedila više skupina helikoptera u Bjelorusiji, uključujući transportne Mi-8 i jurišne helikoptere Mi-24 i Ka-52 Aligator. Prema britanskoj vojnoj obavještajnoj službi, neki od helikoptera imaju ratnu oznaku "Z" koju ruske snage koriste na terenu u Ukrajini.

"Novo raspoređivanje ruskih zrakoplova u Bjelorusiji vjerojatno je prava vježba, a ne priprema za bilo kakve dodatne ofenzivne operacije protiv Ukrajine", ocijenila je britanska vojna obavještajna služba u svojoj najnovijoj ratnoj procjeni.

Još nešto - Gdje su Čečeni? Ako ste pratili bitku kod Mariupolja u svibnju, kanali na društvenim mrežama bili su prepuni videa bradatih ruskih muslimana koji su uzvikivali Allahu Akbar dok su slamali ukrajinski bataljun Azov. Sada ništa. Tamo su negdje u znatnom broju, ali još nisu operativno raspoređeni. Da li se spremaju za novu ofenzivu?

Stavite se u kožu ukrajinskog Glavnog stožera. Na istočnoj fronti, vaši vojnici su pobijeni i gube kritični teritorij u korist Rusije. Crta obrane Bahmut/Soledar je probijena. Morate ojačati liniju Kramatorsk/Slovjanksa, ali postoji ograničen broj obučenih vojnika.

U isto vrijeme, morate se zapitati hoće li Rusi pokrenuti amfibijski/zračni napad na Odesu. Imate li dovoljno snaga ili raspoloživih pojačanja za utvrđivanje i obranu Odese. Tu je i koncentracija u Bjelorusiji. Bjelorusija i Rusija okupile su dovoljno kopnenih i zračnih snaga da predstavljaju vjerodostojnu prijetnju Kijevu.

Gdje će Rusija udariti? Zbog toga je Gerasimov preuzeo sveukupno zapovjedništvo nad tim združenim snagama. Mogao bi upotrijebiti varljivi manevar snaga na sjeveru i jugu kako bi prikovao ukrajinske trupe i pokrenuo veliki napad s istoka. Ili je mogao narediti pune napade sa sjevera, juga i istoka. Ima i drugih opcija.


Komentar: Sjetite se, Rusi su već jednom napravili taj varljivi manevar: Obmana u Operaciji Z


Zapad i Ukrajina tvrde da Rusija ne može pokrenuti vjerodostojnu ofenzivnu operaciju do proljeća. Ne znam objavljuje li Zapad tu poruku kao dio propagandne kampanje da uvjeri Rusiju da Ukrajina nije spremna za zimsku ofenzivu ili doista vjeruju u to. Jedino što sigurno znam je da Rusija, poput svjetskog prvaka u pokeru, skriva svoje karte i samo pokazuje Ukrajini ono što želi da ona vidi. Hoće li Rusija ići do kraja ili će nastaviti mljeti?

sott