PROSVJED koji je najavio vukovarski gradonačelnik Ivan Penava će se, po svemu sudeći, pretvoriti u udar desnice na vladu Andreja Plenkovića.

Podsjetimo, prije nekoliko dana HDZ-ov gradonačelnik Ivan Penava se pobunio protiv vlade koju vodi HDZ i to, kako tvrdi, zbog nerješavanja ratnih zločina počinjenih u Vukovaru početkom 90-ih godina. Najavio je prosvjed koji će se, tvrdi Penava, održati 13. listopada.

Iako su vladajući pozvali Penavu na sastanak u Zagreb, gdje ga je prijatelj premijera Plenkovića i ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović, pokušao uvjeriti da policija radi sve što može na rješavanju ratnih zločina u Vukovaru, gradonačelnik tog grada rekao je da od prosvjeda - ne odustaje.

Nedugo zatim krenula je prava lavina javnih istupa desno orijentiranih organizacija, od inicijative U ime obitelji preko organizacija ratnih veterana koji su svi redom najavili dolazak na prosvjed. Zanimljivo je da se na jučerašnjoj press konferenciji veteranskih organizacija pojavio i saborski zastupnik Plenkovićeva HDZ-a, Stevo Culej.

Potom se ispostavilo kako, kakve li slučajnosti, upravo tih dana, od 12. do 14. listopada, veteranska organizacija HVIDRA u Vukovaru organizira sportske igre pod nazivom "24. sve hrvatske športske igre invalida Domovinskog rata", što znači da će se tih dana u Vukovaru okupili velik broj ratnih invalida.

Desničarski udar na premijera pod maskom brige za ratne zločine

Kad se u obzir uzme to da unutar HDZ-a i na desnici općenito vlada nezadovoljstvo Plenkovićem koje traje još otkad je premijer u saboru pogurao izglasavanje Istanbulske konvencije, jasno je da se radi o desničarskom udaru na premijera koji će biti proveden pod maskom brige za nesankcioniranje ratnih zločina počinjenih prije više od 25 godina.

Naravno da nijedan desničarski udar ne može proći bez spominjanja Milorada Pupovca, predsjednika SDSS-a koji u saboru podržava vladu Andreja Plenkovića, pa su tako ratni veterani na press konferenciji podrške Penavinu prosvjedu spomenuli i Pupovca te zatražili da se "očituje o Domovinskom ratu i Oluji", što god da to značilo.

No spominjanje Pupovca nije slučajno jer se Plenkovićeva većina u saboru opasno približila brojci od 76 ruku, koliko je potrebno za osiguravanje parlamentarne podrške vladi.

Ima li Plenković razloga za brigu?

Iako su Plenkovićevi najbliži suradnici u HDZ-u, ministri Davor Božinović i Lovro Kuščević te predsjednik sabora Gordan Jandroković Njonjo, svim silama uprli kako bi nagovorili Penavu da odustane od prosvjeda, premijer pokušava ostaviti dojam da je potpuno miran i ravnodušan prema tome.Jučer je tako Plenković u Puli, kad su ga novinari pitali da prokomentira zahtjeve veteranskih udruga i Ivana Penave, prilično oštro odgovorio kako njemu nitko neće određivati tko će biti u parlamentarnoj većini. Time je poslao jasnu poruku desnici - ako želite na izbore, meni odgovara.

I zaista, ako je suditi po rejtingu HDZ-a i oporbenih stranaka, Plenković nema previše razloga za brigu. SDP je u potpunom raspadu s povijesno niskim rejtingom, Most već dugo stagnira, a Živi zid stoji dobro, ali mu je koalicijski potencijal - nikakav.

Puhovski: "Plenković je taktički superioran svima ostalima na političkoj sceni"

Tim povodom popričali smo s političkim analitičarom Žarkom Puhovskim.

"Radi se o tome da se u tzv. birački bazen HDZ-a guraju udruge i organizacije koje ga žele prevesti na svoju stranu, ali koje ni politički ni svjetonazorski nisu dovoljno formirane da bi bile ozbiljna konkurencija u narednim mjesecima ili godinu dana, dakle oni mogu grickati komadić po komadić potpore i to među onima koji uglavnom ne izlaze na izbore. Naime, kao što vidimo, potpora HDZ-u je stabilna, dakle ide se na one neopredijeljene. I tu sad do izražaja dolazi glavna karakteristika Plenkovića koji je, po mojem sudu, taktički posve superioran svima ostalima na hrvatskoj političkoj sceni. Cijena toga je nedostatak bilo kakve strategije jer Plenković je obrambeni igrač koji je u najboljoj formi kad ga napadaju, kad je u reaktivnoj postavi. A to mu je ujedno i odličan izgovor da se ne pozabavi onim što ga manje zanima, a to je strategija i okretanje budućnosti. Za stranku to nije velik problem, ali za društvo i državu jest", rekao je Puhovski u razgovoru za Index.

"Konkretno, od trenutka u kojem je HDZ progurao Istanbulsku konvenciju uz pomoć drugih stranaka pa i SDP-a, u toj stranci je došlo do svjetonazorske podjele, a Plenković je ostao dosljedan onom što sam o njemu rekao. Zauzeo je stav da su te razlike moguće jer su njemu u stranci nebitne, ali ne dozvoljava taktičke intervencije u svoje planove. Milinović je tu dobar primjer - možete glasati protiv Istanbulske konvencije i ostati u HDZ-u, ali ne možete organizacijsku shemu stranke dovoditi u pitanje. Zbog simboličke vrijednosti imena Vukovar, Plenković je prvo pokušao Penavu tretirati drugačije od Milinovića, ali kad se pokazalo da je problem malo ozbiljniji u onome što je za Plenkovića sveto mjesto političke aktivnosti, a to je brojka 76, on je jučer izrazito snažno intervenirao i rekao nešto što se nijedan predsjednik HDZ-a dosad nije usudio reći, s izuzetkom Jadranke Kosor i jedne intervencije na samom početku njezina mandata. Plenković je poručio da pristaje na amputaciju dijela podrške u ime svoje taktike očuvanja vladajuće većine. Sve to što se događalo nakon izglasavanja Istanbulske konvencije se zaoštrilo na dočeku nogometaša nakon Rusije jer tada se vidjelo da je Hrvatska jedina država koja je slavila uspjehe sportaša bez ijednog predstavnika državne vlasti. Reprezentaciju su podržavali HDZ-ovci koji su protiv HDZ-a kao stranke, a vlada se sakrila u Gradsku kavanu. Tada je prostodušni Ivan Miklenić u Glasu Koncila odao tajnu i rekao da se radi o tome da ovaj narod pokazuje da ne prihvaća nametnute političare, iako to nije eksplicite napisao, te je to doveo u kontekst referenduma za promjenu izbornog sustava i time je jasno dao do znanja da, prije svega zbog Istanbulske konvencije, ali ne samo zbog nje, je i Crkva na strani HDZ-ovaca koji su protiv HDZ-a. Naime, radi se o ekipi koja je godinama drmala hrvatskom političkom scenom sa strane i sad im se učinilo da bi opet mogli igrati neku važniju ulogu pa sad preko Penave pokušavaju iskoristiti situaciju da se vrate na velika vrata na političku scenu", tumači Puhovski.

Samo Kolinda može Plenkovića koštati fotelje šefa HDZ-a

"Indikativno je i da traže sjednicu saborskog Odbora za veterane, iako u djelokrugu rada tog odbora nema ni govora da bi imao ovlasti za ono što se sada traži od njega, a to je da postavi pitanje svjetonazorske kompozicije vladajuće većine, odnosno da, jednostavnije rečeno, postavi pitanje je li Pupovac ili nije - četnik. Pri tome dodajem: Pupovac koji godinama rukama i nogama održava HDZ na vlasti sada je proskribiran kao srpski agent u Hrvatskoj, za što je svojim doista bezobraznim nastupom u dvorani Lisinski prije par mjeseci bio zaslužan Aleksandar Vučić koji je Pupovca predstavio upravo takvim. U tom kontekstu se sve vraća na klasičnu temu koja se na ljevici zove organizacijsko pitanje, a glasi: mogu li desne opcije postići neku vrstu jedinstva, makar taktičkog, da se suprotstave Plenkoviću i to a) unutar HDZ-a i b) protiv HDZ-a na izborima", rekao nam je Puhovski.

"I tu sad Plenković dolazi na svoj teren jer različiti pojedinci i skupine koje su protiv njega u HDZ-u imaju zajedničko samo to da su protiv njega, ali su međusobno ozbiljno sukobljeni. Načelno postoji samo jedna šansa da Plenković izgubi u HDZ-u, a to je da Kolinda Grabar Kitarović odluči da ne ide opet za predsjednicu, nego da se kandidira za predsjednicu HDZ-a. To bi značilo da bi ona dobila puno veću moć, a ona sada ionako stalno govori da nema dovoljno moći kao predsjednica, ali to je zaista riskantan potez i mislim da ona za to nema formata. Taj potez bi vjerojatno doveo do raspada HDZ-a pri čemu za HDZ, baš kao i za SDP, važi to da dok god postoje stranke pod tim imenima, one će dobivati svojih 20-30 posto neovisno o svemu. I konačno, kad se gledaju podaci iz Europske unije, ispada da je u Hrvatskoj radikalna desnica najslabija u cijeloj Europskoj uniji zato što HDZ i dalje funkcionira kao gigantski usisivač koji usisava sve na desnoj strani spektra, a s druge strane po patrijarhalnoj strukturi hrvatskih obitelji funkcionira kao transgeneracijska obveza da se "ispravno" glasa. Neku šansu je tu imala stranka Zlatka Hasanbegovića i Brune Esih, ali na sreću nas koji nismo desničari, oni su dvoje daleko najljenijih političara i svoju su šansu, barem zasad, propustili", tumači Puhovski.

Kakav se epilog može očekivati nakon najnovijeg udara desnice na Plenkovića?

"U HDZ-u i izvan njega ostat će nezadovoljstvo, ali ne čini mi se mogućim da se ono pretoči u postotke na izborima u dogledno vrijeme, uz napomenu da bi se nešto moglo promijeniti do parlamentarnih izbora budu li oni u redovnom roku, ali za to bi trebalo jako puno organizacijskog rada, a to se nikome ne da. Ili bi trebalo da se na sceni pojavi netko kao Beppe Grillo, netko tko je politički nevin, tko nije bio u političkoj igri ili tko je doslovce cirkusirao na javnoj sceni. Svi sadašnji kandidati na desnici su već dugo u političkoj igri i oni nemaju drugu šansu osim organizacije jedne jake stranke ili preuzimanja HDZ-a, a i jedno i drugo se sada čini slabo vjerojatnim. Nije nebitno ni da je reprezentacija nedavno izgubila 6:0, pri čemu predsjednica nije požurila stati uz reprezentaciju u takvom trenutku, a ni desnica onda nije parazitirala na tome", zaključuje Puhovski.


index