- Istraživački novinar i kolumnist SEEbiza Domagoj Margetić uhićen je s još nekoliko deesetina aktivista Occupy Croatia.

Zasad nije poznato zbog čega su privedeni. Zbog postupanja policije prema mirnim prosvjednicima koji su se okupili u šetnji podrške ‘PROTIV CENZURE’, Domagoju je pozlilo te je pozvana hitna pomoć.

Prosvjedna šetnja u znak podrške istraživačkom novinaru Domagoju Margetiću započela je danas u podne na Britanskom trgu. Umjesto da predsjednik Josipović reagira na Margetićeve zahtjeve, koji su doista simbolični, policijska država trenira strogoću pa su tako, uz Domagoja, koji je zbog slabosti uzrokovane 30-dnevnim štrajkom glađu na prosvjed stigao u invalidskim kolicima, uhićeni i aktivisti koji su mu došli pružiti podršku.

Prema prvim informacijama, uhićeno je oko 30 ljudi, a među njima se nalaze Marijana Mirt i Ana Veliki koje su prošloga tjedna, u znak podrške Domagoju i njegovim zahtjevima, također započele štrajk glađu.

Podsjetimo, Margetić je od predsjednika tražio sljedeće:

1. Javna izjava predsjednika RH kojom će poimence zahvaliti istraživačkim novinarima koji su otkrivali velike korupcijske afere na njihovom doprinosu u borbi protiv korupcije u Hrvatskoj, čime bi se imenovane novinare javno rehabilitiralo od posljedica kroz koje prolaze nakon što su pisali o određenim temama

2. Javna izjava predsjednika RH o nužnosti donošenja Zakona o zaštiti prijavljivača korupcije kojom bi se predvidjeli i zakonski mehanizmi zaštite novinara koji otkrivaju korupcijske afereSvi smo mi Domagoj Margetić!”, uputila je javni apel Josipoviću poznata zviždačica iz Hrvatske pošte Sonja Vlahek, nekadašnja novinarka, i sama sudionica inicijative za donošenje Zakona o zaštiti prijavljivača korupcije.

Josipović se na ove zahtjeve (dosad) nije očitovao.

Izvor: Tacno