Propaganda na Zapadu stvorila je lažna očekivanja ukrajinskog uspjeha, kaže penzionisani američki oficir.

Rusija je u velikoj mjeri postigla svoj cilj neutralizacije ukrajinske vojske, ali zapadne vlade pogrešno vjeruju da namjerni napredak osmišljen da se izbjegnu civilne žrtve odražava slabost i usmjeravaju oružje da bi produžile borbe, rekao je bivši najviši savjetnik Pentagona.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je od samog početka dao stroga naređenja da se izbjegnu civilne žrtve i velika imovinska šteta, rekao je penzionisani pukovnik američke vojske Douglas Macgregor za Grayzone u opširnom intervjuu u utorak.

Ovo usporeno napredovanje Rusa "daje lažnu nadu Ukrajincima ... ali su ga prihvatili i ljudi na Zapadu, da pokušaju da ubjede svijet da je poraz u toku, dok je u stvari suprotan slučaj", rekao je Macgregor.

"Rat je, za sve namjere i svrhe, odlučen", rekao je penzionisani pukovnik. "Cijela operacija od prvog dana bila je usmjerena na uništavanje ukrajinskih snaga. To je uglavnom učinjeno."

Ukrajinske jedinice koje su i dalje aktivne "su potpuno opkoljene, odsječene i izolovane u različitim mjestima i gradovima", rekao je Macgregor, uključujući čak 60.000 na granici sa Donjeckom, čije zalihe su do sada vjerovatno na izmaku.

Medijsko izvještavanje o borbama, međutim, ignoriše ovu realnost i daje sliku ruske vojske koja je "nesposobna" - prema riječima nekih američkih senatora - jer nije osvojila Kijev za samo nekoliko dana. Ovo zatim koriste kao argument zagovornici intervencije NATO i "zone zabranjenog leta", ali i oni koji žele da pošalju više oružja u Kijev.

"Vrlo je očigledno da Washington želi da se ovo nastavi što je duže moguće, u nadi da će Rusija biti očajnički uništena. Jednostavno ne vidim da se to dešava", rekao je Macgregor za Grayzone u utorak.

Najveći problem trenutno je što "na Zapadu nema istine. Postoji želja i taj utisak o uspjehu Ukrajinaca koji se ne slažu", dodao je pukovnik. "Najveća laž koju sam čuo da se ponavlja na televiziji je da je ruskim trupama rečeno da namjerno ubijaju ukrajinske civile. To je apsurdno, to je besmislica."

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zatražio je u srijedu od Kongresa SAD da pošalje borbene avione, rakete protivvazdušne odbrane i drugo oružje u Kijev, kao i da uspostavi zonu zabrane letova iznad Ukrajine, kako bi njegova vojska mogla da pobjedi Rusiju. On je isti argument iznio kanadskim poslanicima u utorak.

Macgregor, međutim, vjeruje da takve pošiljke neće imati efekta i da će odbijanje Zelenskog da pregovara o primirju samo dovesti do ubistva više Ukrajinaca.

sott