Ujedinjeni Ujedinjeni narodi i istaknute organizacije za zaštitu ljudskih prava zahtijevaju pravdu za žrtve torture počinjene od strane američke agencije CIA, traže istragu i podizanje optužnica protiv dužnosnika američke i drugih vlada koji se kao izvršitelji, sudionici i naručitelji torture navode u izvještaju predanom američkom Senatu.Američko Ministarstvo pravosuđa stava je kako u izvještaju nisu objavljeni novi podaci pomoću kojih bi se moglo doći do osuđujuće presude.

Pozivi za izvršenje pravde stigli su nakon što je u utorak objavljen izvještaj Obavještajnog odbora američkog Senata u kojem se detaljno opisuje korištenje takozvanih 'naprednih ispitivačkih tehnika' od strane CIA-e na štetu osumnjičenika za terorizam.

Politika zločina

"Što se tiče međunarodnog prava, SAD su pravno obvezane da privedu one odgovorne za provođenje takve politike pravdi", rekao je posebni izvjestitelj Ujedinjenih naroda za pitanje terorizma i ljudskih prava, Ben Emmerson, u izjavi objavljenoj u Genevi.

"Američki državni tužitelj ima pravnu obvezu za podizanje optužnica protiv odgovornih", navodi se u izjavi.

"Vrijeme je za djelovanje, pojedinci odgovorni za zločinačku urotu opisanu u izvještaju moraju biti izvedeni pred lice pravde, te im se mora izreći kazna proporcionalna težini njihova zločina", rekao je Emmerson.

Dodao je i kako izvještaj potvrđuje ono što je međunarodna zajednica odavno sumnjala, da je "Postojala jasna politika provođena za vrijeme administracije Georga W. Busha koja je dozvoljavala sustavno počinjenje zločina i teških kršenja međunarodno zajamčenih ljudskih prava".

Zeleno svjetlo za zločin

Amnesty International također je pozvao na odgovornost i naglasio da iz izvještaja nedvojbeno proizlazi kako je agencija CIA sudjelovala u ilegalnom djelovanju od prvog dana rata protiv terorizma.

"CIA-in program dao je zeleno svjetlo za počinjenje zločina zabranjenih međunarodnim pravom kao što je tortura te se izvršiteljima za takvo djelovanje davao imunitet od kaznenog progona. Vrijeme je za odgovornost, temeljitu istragu, optužnicu i naknadu štete žrtvama i njihovim obiteljima", rekao je izvršni upravitelj američkog ogranka organizacije Amnesty International, Steven Hawkins.

"Tortura je zločin, a oni za počinjenje torture moraju izaći pred lice pravde", dodao je.

"Iz izvještaja je jasno vidljivo kako takozvane tvrdnje da su 'napredne ispitivačke tehnike' potrebne kako bi se zaštitili životi Amerikanaca nisu ništa više od obične fikcije", rekao je izvršni direktor organizacije za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch, Kenneth Roth.

"Osim ako se ovi dokazi ne iskoriste za privođenje odgovornih dužnosnika pravdi, tortura će ostati politička opcija za nadolazeće predsjednike", dodao je Roth.

Američka Udruga za građanske slobode (ACLU) također je reagirala na objavljivanje izvještaja."Vladini dužnosnici koji su odobrili ilegalne aktivnosti moraju biti pozvani na odgovornost", rekao je izvršni upravitelj ACLU-a i dodao kako je "Nemoguće čitati taj izvještaj, a da ne osjetite bijes što se naša vlada našla u poziciji smišljanja i provođenja ovih groznih djela".

Kršenja demokratskih vrijednosti

Njemački ministar vanjskih poslova, Frank Walter Steinmeier, osudio je dokumentirane aktivnosti agencije CIA-e, rekavši kako su doprinijele "Teškim kršenjima liberalnih i demokratskih vrijednosti. Ono što se tada smatralo kao dobra mjera u borbi protiv islamskog terorizma je neprihvatljiva i opasna pogreška".

Glasnogovornica Europske unije, Catherine Ray, u izjavi je priznala kako se iz "Izvještaja nameću ozbiljna pitanja o kršenju ljudskih prava od strane američkih vlasti, no objava izvještaja je korak u pravom smjeru ka javnom i kritičkom suočavanju s programom američke obavještajne agencije CIA-a".

Tajni zatvori u europskim zemljama

U službenoj izjavi Europske unije ne spominju se zatvori u prekomorskim zemljama kojih je bilo i u zemljama članicama Europske unije.

Bivši predsjednik Poljske, Aleksander Kwasniewski, rekao je u srijedu kako je njegova zemlja na svom teritoriju imala objekte koje je CIA koristila kao zatvore za osumnjičene teroriste.

Kao članica NATO saveza, Poljska je sudjelovala u pojačanoj obavještajnoj suradnji s američkom CIA-om nakon napada 11. rujna. Ipak, rekao je kako je "Boravak osumnjičenika za terorizam u Poljskoj bio odobren pod uvjetom da se zatočenike tretira kao ratne zarobljenike".

Izvještaj ne daje dovoljno dokaza za presudu

Izvještaj je samo sažetak puno većeg, detaljnog izvještaja na 6 tisuća stranica, a iz njega su izostavljena imena onih direktno upletenih u provođenje programa.

Unatoč javnim pozivima za pravdom, američko Ministarstvo pravosuđa neće započeti s podizanjem optužnica jer je mišljenja kako se iz izvještaja ne može prikupiti dovoljno dokaza koji bi doveli do presude.

Ministarstvo pravosuđa SAD-a provelo je 2009. godine dvije istrage o zlostavljanju zatočenika u američkom zatvoru Guantanamo, no zaključilo je i tada kako nema dovoljno dokaza za podizanje optužnica.

Torturom do krivih informacija

U izvještaju Obavještajnog odbora američkog Senata opisuju se taktike koje je nad osumnjičenicima za terorizam provodila američka agencija CIA nakon napada na New York 9/11. Taktike su uključivale lišavanje sna do 180 sati i simulirano utapanje, takozvani 'waterboarding'.

Izvještaj ne pokušava zaključiti postoji li moralno opravdanje za torturu, umjesto toga proučava kakav su učinak tehnike torture imale za postizanje zadanog cilja. Zaključak je kako su imale jako mali ili nikakav učinak.

Službenici CIA-e često su dovodili u pitanje 'napredne ispitivačke tehnike' smatrajući kako nisu učinkovite ili dovode do lažnih rezultata, stoji u izvještaju.