U ime Republike Hrvatske Upravni sud u Osijeku u upravnom sporu donio je presudu po kojoj je tužitelj, gradonačelnik grada Slavonskog Broda Mirko Duspara, u sukobu interesa, jer je odbijen njegov tužbeni zahtjev protiv tuženika Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.  Duspara je u sukobu interesa, jer si je isplatio regres, božićnicu itd., a da to nije smio, a morao je znati da to ne smije, jer su nove izmjene i dopune Odluke o isplati regresa, božićnica... gradonačelnicima, županima, itd. usvojene na sjednici Gradskog vijeća. Dakle, pored jedne od najvećih gradonačelničkih plaća u Hrvatskoj, isplatio si je još nekoliko tisuća kuna rečene naknade.

U presudi koju je potpisala sutkinja Branka Sajter, savršeno je obrazloženo o čemu se radi. Svi građani koji su kao pravni legalisti željno očekivali ovu i ovakvu presudu-satisfakciju, svi odvjetnici, svi budući studenti prava, svi političari koji tužbama ne žele zamagliti svoje sukobe interesa, presudu mogu pomno i sa zadovoljstvom proučiti kao ogledni primjer dobro odrađenog posla pravne države.

Presuda o sukoba interesa gradonačelnika grada Slavonskog Broda Mirka Duspare


Što možemo predložiti gradonačelniku i gradu Brodu?  Možemo im predložiti da presudu, bez obzira na mogućnost žalbe Visokom upravnom sudu Republike Hrvatske, objave na službenim stranicama Grada, čime bi pokazali respektabilnu sklonost prema uvažavanju funkcioniranja pravne države.