Članak Vedrana Balena, slavonskobrodskog dopisnika Večernjeg lista, objavljenog pod naslovom: Poduzetnik opisao iskustvo života u zatvoru: 'Neka poniženja pamtit ću cijeli život' , od zavaravajuće linijske izravnosti, spasio je nadnaslov. A on glasi: PRIVREDNI KRIMINAL. Naravno da naslov iznad glavnog naslova rečeni dopisnik nije, iz poštovanja (!?) prema kolegi iz portala sbplus, sam zalijepio. Tu generalnu etiketu o široj ulozi glavnog junaka jedne priče - Jerku Zovaku, postavio je pametni urednik za regiju. Dopisnik je samo gurnuo krušku pod njušku i skinuo snimljenu ispovijed o Zovakovom životnom iskustvu uznika. Nadnaslov nedvosmisleno spušta zatvorsko iskustvo na Zovakovo privredno prediskustvo koje je pravosudni sustav sankcionirao odlukom o zatvaranju u ćuzu. Sve ostalo su skoro pa romantično-surove priče iz mjesta u kojem osuđenici izdržavaju kaznu odnosno gdje se zatvaraju prijestupnici.  


Ne bih ni obraćao pažnju na još jedno iskustvo u nizu s ruba društva, da nije izdvojena slijedeća konstatacija: Najspektakularnija stvar koju je novinar i pisac Jerko Zovak doživio u zatvoru i koja će mu ostati u sjećanju dok je živ jest obavljanje nužde. Naime, zahod nije imao prava vrata, nego samo “kaubojska”. I za novinara i za bivšeg sužnja narušavanje intimnog prostora od strane zatvorske uprave, spaktakularno je. Dakle, srati pred svima obojici je zanimljivo, atraktivno i neobično. Srati bez mira, u postojanom strahu da će netko nogom otvoriti vrata wc-saluna, za Zovaka i Balena svakodnevni je spektakl koji uznemirava i ponižava. Izgleda da nijedan od njih nije bio u JNA. U WC-ima kasarni nije bilo nikakvih vrata. Tipovi u nuždi, od Triglava do Gevgelije, pred prolazećim drugovima vojnicima, kenjali su, pišali, čučali, pušili i masturbirali. Bila je to vojnička normalnost.


Što je očekivao "novinar i pisac" s prediskustvom privrednika kada se našao onkraj brave? Visokokvalitetnu keramiku WC šolja, pozlaćenu dasku, optočenu dragim kamenjem, tariguz od pet slojeva, miomirise u separiranoj prostoriji, ručnik od egipatskog paumka, tihu glazbu dok prazni crijeva? Turističko prošetavanje ili svakodnevno ispaštavanje neprihvatljivih, nezakonitih privrednih radnji? Na primjer, mlada dama koja se (u) medijima ispovijedila o tome kako joj je gledanje pornografije u pubertetu rasturilo mozak, za intelektualno podkapacitirane uživatelje u tuđem smradu od života, prava je poslastica. Da li istim uživateljima u smradu nečijih uvrnutih života, služi i ova medijska litavica?!


***


Čini mi se da je ipak najbolje u cijelosti citirati pitanje koje je postavila nezavisna vijećnica Slavica Lemaić i odgovor koji je dao gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspare, na aktualnom satu sjednice Gradskog vijeća, održanoj 14. prosinca 2021. godine.


Vijećnica Slavica Lemaić: Odgovor koji sam tražila prije više od mjesec dana dobila sam pet minuta prije početka ove sjednice, a vezano je za moje slijedeće pitanje. Dakle na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća pitala sam gradonačelnika za odmaralište na Korčuli. Naime, Grad Slavonski Brod je na Korčuli gradio autokamp mimo važeće građevinske dozvole i važećeg plana grada Korčule te je Državni inspektorat obustavio radove. Vi ste Gradonačelniče na zadnjoj sjednici tvrdili kako imate rješenje kojem se Gradu dozvoljava gradnja te da ga mogu dobiti na uvid. Kako u tome nisam uspjela obratila sam se Državnom inspektoratu. Oni su mi odgovorili slijedeće: "U ponovnom postupku po presudi Upravnog suda, vlasniku odmarališta Gradu Slavonskom Brodu, doneseno je rješenje o uklanjanju građevine namjene autokampa izgrađenih bez građevinske dozvole." U potpisu glavni državni inspektor dr. Andrija Mikulić. Moje pitanje je što se događa s odmaralištem na Korčuli te zašto niste govorili o rješenju da ne budem nepristojna pa neću pitati zašto ste lagali? Zašto niste rekli istinu zadnji put? 


Gradonačelnik Mirko Duspara: Bilo bi dobro da Vi, kao gradska vijećnica, date informaciju građanima, tko je prijavio naše odmaralište na Korčuli inspektoratu. Prvo rješenje inspektora na koje se vi pozivate je srušeno na Upravnom sudu i to dobro znate. Inspektor je u međuvremenu ponovno pokrenuo postupak, ali to ne znači da mi radimo nešto mimo zakona. Osim toga imamo dogovor sa Gradom Korčulom koji će u izmjeni prostornog plana postaviti sve ono što Grad Slavonski Brod bude tražio. Mislim da trebate biti toliko fer pa reći da iza ovih prijava stojite osobno Vi kako bi Brođanima bilo puno jasnije što se tamo događa.


Lemaićka je u svom stilu, u skladu sa svojim višegodišnjim konstruktivnim političkim djelovanjem nezavisne vijećnice, bez okolišanja, uz nužno obrazloženje, postavila pitanje. Umjesto da joj, kao i javnosti Slavonskog Broda, odgovori, gradonačelnik ju proglašava zviždačicom. On ne razjašnjava o čemu se radi, ne kaže da je grad pogriješio, ne ide argumentima na argumente, on vijećnicu faulira izjavom kako  bi bilo dobro da ona da informaciju o tome tko je tamo prijavio „naše odmaralište na Korčuli“. On zblenutim i pasivnim vijećnicima izbacuje hipotetičke sudove o tome što će na Korčuli tek biti, u stilu, ako padne kiša, bit će blata. Ali, hoće li kiše biti?! To se ne zna! I nitko ni tada ni do sada, ne traži dokaz, potvrdu da će se u Korčuli napraviti ovo ili ono kako bi se udovljilo Brođanima. Posljednji će to učiniti pripadnici brodske sedme sile.


Duspara je majstor driblinga na mjestu, tijelom, vrtnjom guzice i radom nogu, dok lopta stoji na mjestu. No, prodora prema protvničkom golu nema. A kad njega protivnik želi prijeći, jer je brži i okretniji, onda ga povuče za dres. Opet je gradonačelnik poderao dres Lemaićki kako bi ju zaustavio, a publika i suci od vijećnika i medija bleje kao stado ovaca.