Umirovljeni poljski general, Waldemar Skrzypczak, jedan od utjecajnih aktera u poljskoj vojsci i politici, ranije je tvrdio kako bi Poljska trebala slati oružje, uključujući i teško naoružanje, Ukrajini, no, sada je radikalno promijenio svoj stav te ističe kako povlači sve svoje ranije riječi zbog činjenice da Ukrajina "klizi u nacionalizam".Dakako, Ukrajina klizi u nacionalizam otkako se u zemlji desio državni udar, no očito to danas uočavaju i oni koji su donedavno zaista vjerovali da se u Ukrajini desila "revolucija" u onom posve pozitivnom smislu.Zašto je Skrzypczak tako naglo promijenio mišljenje? Tvrdi kako ga je jako razljutila odluka ukrajinskog parlamenta da se novim zakonom daju beneficije osobama koje su sudjelovale u paramilitarnim jedinicima UPA (Ukrajinska Ustanička Vojska) za vrijeme Drugog svjetskog rata. Naime, riječ je o kolaboracionistima koji su odgovorni za masovni pokolj poljskih državljana u periodu 1943-44, naročito Židova, a masakr je u Poljskoj poznat i pod nazivom "Volhynian pokolj". Ukrajinski parlament donio je kontroverznu odluku pod tvrdnjom da žele dati beneficije "svim ljudima koji su se borili za ukrajinsku nezavisnost kroz povijest".

"Shvatio sam kako Ukrajina nimalo ne mari za narod Poljske. Govorim o pokolju 100,000 Poljaka od strane UPA-e. UPA su ubili i mog strica, zabili su ga na drvena vrata. Znam da je umirao čak tri dana. Njihova zvjerstva su nezapamćena. Nacistička Njemačka nije izumila stvari koje su Ukrajinci nama radili. Komadali su ljude sa sjekirama", ispričao je ogorčeni general Skrzypczak u razgovoru za medije.

"Pitam se na kojim osnovama predsjednik Porošenko gradi budućnost Ukrajine. Na krvoločnom nacionalizmu? To je zastrašujuće. Već dugo govorim kako se Ukrajinci moraju otarasiti nacionalizma, jer u suprotnome suradnja s Poljskom biti će jako teška, ako uopće bude i moguća", naveo je.advance