Krši li i DORH Ustav zato što ne primjenjuje zakone Republike Hrvatske? Što čekaju Ustavni sud i njegov predsjednik Miroslav Šeparović, zašto i glavnu državnu odvjetnicu Zlatu Hrvoj Šipek ne pozovu na red i proglase „kršiteljicom Ustava“, rušiteljicom „ustavno-pravnog poretka“ koja svojim (ne)činjenjem destruira demokratski poredak?

Zašto Zlata Hrvoj Šipek po službenoj dužnosti nije reagirala i pokrenula istragu protiv „nepoznatog nekog“, N.N. zviždača koji krši članak 307.a Kaznenog zakona koji se odnosi na „neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje“? Jer, famozni „lex AP“ stupio je na snagu, pa bi ga onda valjda trebalo i primjenjivati, bez obzira što je predizborna kampanja u tijeku. Ohrabreni takvim nemarom represivnog aparata novinar Andrej Dimitrijević i Faktograf uporno objavljuju sadržaje SMS poruka iz mobitela Josipe Rimac.

Lipa i Radosti

Najprije je javnost iz tog dokaznog materijala saznala sve što je osumnjičenica Josipa Rimac komunicirala s bivšom ministricom Gabrijelom Žalac, a u tim se porukama spominju i inicijali fantomskog „AP“, nakon čega je, ničim izazvan, premijer Andrej Plenković, „zbog nanošenja političke štete“ njemu i HDZ-u, najavio izmjene KZ-a koje su sada pravomoćne.

Potom smo iz istog dokaznog materijala bili upoznati s prepiskom koju je bivša državna tajnica vodila s nedavno prisegnutim glavnim državnim odvjetnikom Ivanom Turudićem. Tu su Lipa i Radost, uz nježnosti, izmjenjivali i poruke koje bi se možda mogle svrstati i u kazneno djelo trgovine utjecajem. Prije par dana, već u predizborno vrijeme, iz zviždačeve dokumentacije procurilo je u javnost romantično cvrkutanje s ministrom Olegom Butkovićem o tome koga to od djece prijatelja treba zaposliti.

A ovog utorka smo saznali kako je to svojedobno u postupku javne nabave „Večernji list“  dobio posao vrijedan 3,75 milijuna kuna iz EU fondova!

(https://faktograf.hr/2024/04/09/josipa-rimac-utjecala-je-na-bivseg-predsjednika-dkom-a-gorana-matesica-u-korist-vecernjeg-lista/)

Javni interes

Bilo bi lijepo da je Zlata Hrvoj Šipek u ime DORH-a odlučila kako je objava najnovijih SMS-ova na Faktografu javni interes pa se zato drži po strani, no onda bi to morala i javno reći. U tom bi slučaju novinar Andrej Dimitrijević, uz pomoć svojih informatora, mogao nesmetano nastaviti svoj posao, jer se radi o sadržaju izuzetno bitnom za predizbornu kampanju, u konačnici i za odluku birača kome će dati svoj glas. Budući da se DORH u njezinom mandatu  odnosio poltronski prema Plenkoviću i izvršnoj vlasti, nažalost, s gotovo stopostotnom sigurnošću, možemo konstatirati da još uvijek važeća glavna državna odvjetnica iz zavjetrine samo čeka da prođe ovaj vakuum do Turudićevog preuzimanja dužnosti.

A SMS-ovi koje objavljuje Faktograf fakat su u javnom interesu, jer slikovito govore kako to u HDZ-ovoj režiji funkcioniraju slobodni i nezavisni mediji. U ovoj poučnoj hrvatskoj lektiri  glavni likovi priče su, uz nezaobilazne Josipu Rimac (danas Pleslić) i Gabrijelu Žalac, na natječaj čijeg se Ministarstva „Večernji list“ javio,  tadašnja direktorica VL Andrea Borošić, glavni urednik Dražen Klarić, te presudni faktor, predsjednik Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) Goran Matešić.

PTSP od jaja

Niti u ovom očijukanju javnoprivatnog partnerstva ne nedostaje senzualnosti, ovaj citirani isječak iz korespondencije tek je ilustracija cjeline, a nju zaokružite vlastitom maštom. I sami sebe smatramo vrlo hrabrima, jer bez straha od reakcije i progona Zlate Hrvoj Šipek , kao i primjene „lex AP-a“, objavljujemo informacije iz istrage i sažetak SMS-ova, dakle dokaznog materijala, nakon što se 4. travnja 2018. godine Josipa Rimac javlja Matešiću:

„Aloooo ti si mene zaboravio. Proša Uskrs a nismo ni jaja razbijali, piše mu Rimac, nakon čega joj bivši šef DKOM-a odgovara da ima PTSP od razbijanja jaja, ali da je „za neku pacifističku a opet ugodnu djelatnost“. On ju pita hoće li doći sama, na što mu Rimac odgovara protupitanjem: „Šta ne smijem sama?“. Matešić odgovara „Pa najbolje je ako ćeš sama…potirat ću svih…“

Komunikaciju nastavljaju dva dana kasnije kada se dogovaraju da Rimac dođe do ureda DKOM-a u Koturaškoj ulici u Zagrebu. Rimac 11. travnja pita Matešića „jeste li odlučili“, a on piše: „Strpljenje!“. Ona na to replicira „Aaaaaaaa“ i „Molim teeee“. Predsjednik DKOM-a joj odgovara kako nema potrebe moliti jer je predmet „u radu“. Ona mu odgovara da ga je molila „s ljubavlju“, a on njoj –  „bez toga ne bi bilo ničega“.

Ples pod maskama

I tako, bez ljubavi ne bi bilo ničega, ponajmanje ili ponajviše, tri milijuna i 750 tisuća kuna za „Večernji list“ čija je direktorica oduševljeno uzvratila osnovavši WhatsApp grupu „Ples pod maskama“.  Preko nje je s ekipom zaslužnom za obavljeni posao dogovarala odlazak u luksuznu vilu u samoborskom gorju, na provod, uz bazen i alkohol. Naravno, zna se tko je platio ceh tuluma.

Pravi epilog je uslijedio sedam mjeseci kasnije, 23. studenoga 2018. godine, kada se Rimac javlja Borošić s porukom: „Možemo li malo zaustavit „24“ da sutra ne ide ova priča oko Anamarije Radić i kuće“.

Državni stan na dar

Anna Marija Radić je bila ravnateljica Uprave za područja posebne državne skrbi na čiji je prijedlog 2009. godine predsjednica Građanskog odjela Općinskog državnog odvjetništva u Kninu Snježana Bajan dala pozitivno mišljenje da se obitelji tadašnje gradonačelnice Knina Josipe Rimac daruje državni stan unatoč tome što na njega nije imala pravo, jer je ranije dobila državni stan na korištenje.

Radić je zbog toga pravomoćno osuđena 2021. godine na zatvorsku kaznu.

(https://www.novilist.hr/novosti/hrvatska/vrhovni-sud-anna-maria-radic-mora-u-zatvor-zbog-stana-josipe-rimac-nista-od-rada-za-opce-dobro/)

Kontrola medija

Zato objavljeni SMS-ovi nisu samo dokazni materijal, još manje zabava za voajere, oni su svjedočanstvo o tome kako funkcioniraju i kako se krše i sustav i Ustav. Jer, ovdje se ne radi samo o pogodovanju i protuzakonitom namještanju jednog posla već posljedično i o ovladavanju medijima i njihovom stavljanju pod kontrolu HDZ-a. U ovom slučaju izdavačke kuće „Večernji list“ na čiju je uređivačku politiku, i to najtiražnijeg izdanja, tada pokušala utjecati  Josipa Rimac.

Je li danas drugačije? Nije! Javno-privatno partnerstvo posrednog financiranja medija, ne samo „Večernjeg lista“, već i svih ostalih mainstream izdavača, od Hanza media, nakladnika dnevnika Jutarnji list i Slobodna Dalmacija, do grupacije Novi listGlas IstreZadarski listGlas Slavonije. Njihovo financiranje na mig vladajućih iz budžeta državnih poduzeća javna je tajna, samo su iznosi koje dobivaju kriju kao najstrože čuvana tajna. Zauzvrat su njihove uređivačke politike servilne i propagandistički nastrojene prema „dobrotvorima“ iz HDZ-a što se najbolje da iščitati u ovoj predizbornoj kampanji.

Izborna šutnja

Krajnji je cilj te „operacije Mediji“ zadovoljiti opsesivnu ambiciju Andreja Plenkovića da jednog dana postane glavni urednik svih hrvatskih medija. Neposlušne pak čeka kadija Ivan Turudić  koji će, za razliku od svoje prethodnice, svesrdno „lex AP“ staviti u upotrebu, što je već najavio.

Zato, ako Faktograf i Andrej Dimitrijević imaju na lageru još neke zanimljive SMS-ove koji su dokazni materijal a koji svjedoče kako vladaju HDZ i Andrej Plenković, neka ih, na zadovoljstvo nas čitatelja, objave do izborne šutnje.

Poslije će biti ne samo kasno već i opasno.

brankomijic