Želimo li ubuduće izbjeći nepotrebne kolateralne žrtve, u državi u kojoj je sve interes a sukob interesa oksimoron, bilo poštenije ukinuti to i slična povjerenstva pa legalizirati korupciju i pogodovanje kriminalu kao vrhunaravni interes nad interesima. Tada bi zavladao mir, više ne bi bilo nikakvih sukoba, a Upravni sud bi se opet mogao posvetiti onim dosadnim predmetima koji javnost ne zanimaju


Povjerenstvo za sukob interesa u državi i društvu u kojima se sve svodi na interes, puki je oksimoron. Zato ni današnja sjednica na kojoj bi se trebalo raspravljati i odlučiti o mogućem sukobu interesa prvog čovjeka Vlade Andreja Plenkovića neće biti medijski događaj godine već još jedan ćorak.

Teren je pripremljen da se Nataša Novaković i Povjerenstvo već u startu osjećaju bespomoćnim, jer je HDZ kroz usta predsjednika svog saborskog Kluba zastupnika Branka Bačića već objavio kako je Upravni sud poništio odluku Povjerenstva kojom je utvrđeno da je bivša potpredsjednica Plenkovićeve Vlade Martina Dalić prekršila načelo obnašanja dužnosti u slučaju Lex Agrokor.

Budući da se i sam premijer nalazi pred Povjerenstvom za istu inkriminaciju, jasno je što su Bačić i HDZ željeli poručiti uoči današnje sjednice: uzalud vam trud, svirači!Prosudite li da je predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković prekršio isto to načelo, slijedi popravni na Upravnom sudu koji, naravno, može donijeti isti pravorijek kao i za Martinu Dalić!

S obzirom na to da najviši dužnosnici HDZ-a u javnu komunikaciju puštaju presudu koja je usmeno donesena 23. svibnja a čije pismeno obrazloženje Povjerenstvo nije zaprimilo, može se samo reći kako se radi o još jednom političkom pritisku na rad jednog nezavisnog tijela koje bi se trebalo boriti protiv korupcije i nezakonitosti onih koji obnašaju vlast.

Da stvar bude bolja, odnosno za pravnu državu i pravdu gora, sama Nataša Novaković je prozvana za sukob interesa jer se iz cijelog slučaja nije izuzela, a svojedobno je bila zaposlenica Hrvatske udruge poslodavaca koju je, naravno, jednim dijelom financirao i Agrokor Ivice Todorića!

Animozitet vladajućih spram Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa nije od jučer i traje još od vremena Dalije Orešković kojoj je HDZ uskratio podršku za ponovni izbor a da se nije udostojio to niti jednom jedinom riječju obrazložiti.

Mogla je Nataša Novaković očekivati što je čeka nakon sačekuše koju je HDZ postavio njezinoj prethodnici i pretpostaviti da je čeka ista ili još gora sudbina ako ne bude poslušna. Sam je ministar uprave i politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević inzistirao da Povjerenstvo mora biti subordinirano saborskoj većini, a novi Zakon o sprječavanja sukoba interesa u njegovim ladicima čeka već godinu dana da bude upućen u proceduru.

Zašto, zato što se taj Zakon po Kuščeviću više neće baviti tričarijama, u koje vjerojatno spadaju i kuće na Braču za koje ga prozivaju mediji, baš kao i njegove stranačke i ministarske kolege, Tomislava Tolušića i Gorana Marića, koji ne smatraju za potrebnim u imovinskoj kartici navesti nekretnine koje posjeduju.

I još se sa svima nama sprdaju kako to nisu stambeni prostori već se tamo roštilja!Gotovo da nema niti jednog ministra u ovoj Vladi a da nije uhvaćen ili da se nije za njega posumnjalo kako je u sukobu interesa, no svima se njima široko gleda kroz prste. No sada, nakon fijaska na izborima za EU parlament, dopustiti mogućnost da tamo nekakvo bezvezno Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa ustanovi kako je sam, glavom i bradom Andrej Plenković prekršio načela kojima bi se vladajući trebali ravnati, bilo bi ravno smrtnoj presudi za ovu garnituru na vlasti.

Zato je teren pripremljen, lovac je označen lovinom i određen je odstrel Nataše Novaković i ambicija Povjerenstva da obavlja svoj posao na pravdi Boga i u skladu sa Zakonom. Zato bi, želimo li ubuduće izbjeći nepotrebne kolateralne žrtve, u državi u kojoj je sve interes a sukob interesa oksimoron, bilo poštenije ukinuti to i slična povjerenstva pa legalizirati korupciju i pogodovanje kriminalu kao vrhunaravni interes nad interesima. Tada bi zavladao mir, više ne bi bilo nikakvih sukoba, a Upravni sud bi se opet mogao posvetiti onim dosadnim predmetima koji javnost ne zanimaju.

novilist