Probati ništa ne košta, osim na internetu. Odlučio sam putem maila priupitati Vladu (ne druga Vladu, nego hrvatsku Vladu:), kakav je njihov odnos , pardon, kakav će biti kako Plenković kaž, prema preko 500 tisuća OSI koliko nas je prebrojano u RH. Plenkoviću i ekipi, kao prije njega Milanoviću ekipi, OSI postoje jedan dan u godini, a to je onaj međunarodni dan osoba s invaliditetom, a preostalih 364 dana mi samo statistički podatak, i dan zgodan za zajedničke selfie.
A trebali bi biti obaveza koja proizlazi iz Ustava RH, koji obvezuje na posebnu skrb za osobe s invaliditetom, te Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, koja već u uvodnim odredbama ističe potrebu omogućavanja osobama s invaliditetom puno i ravnopravno sudjelovanje u životu zajednice.
Uputio sam mail vezan za osobne invalidnine, inkluzivni dodatak nisam spominjao, jer znam da ga svi spominju i da lijepo zvuči, čak se 2014. spominjao (Inkluzivni dodatak), ali samo spominjao. Mi smo zemlja koja teži napretku i kao takvi se brinemo o svojim najugroženimijim skupinama, a tu spadaju i OSI. Da sad se opet spominje, te bi to nekako trebalo zvučati:

INKLUZIVNI DODATAK

- to je kompenzacijski novac za izjednačavanje mogućnosti
to nije objedinjavanje dosadašnjih naknada, već novac za troškove koji su povećani zbog invaliditeta, te se na taj način izjednačava OSI i druge osobe....služi za održavanje kvalitete života.
- to nije nikakva pomoć i treba izbjegavati govoriti i imenovati ga na taj način

INKUZIVNI DODATAK- to će biti novac koji će korisnici dobivati i moći će birati dali će ga trošiti na uslugu (npr osobnu asistenciju itd) ili će uzeti novac ako im pojedina usluga ne odgovara te će je sami platiti kako vide da njima odgovara negdje drugdje ili će novac potrošiti na nekakav drugi način.
- napominje da pojedine udruge samostalno idu na pregovore sa ministarstvima i da drugačije tumače značenje "inkluzivni dodatak" te da tako stvaraju pomutnju i probleme
- poziva na zajedništvo, te da je cilj donijeti zakon u prve dvije godine mandata ove vlade
- ured za udruge i zaklada za civilno društvo su se protivili uvrštavanju ovog dijela u zakon
- napominje da je potrebna osobna odgovornost jer iz inkluzivnog dodatka korisnici trebaju platiti osobnog asistenta ili ga neće imati. Odnosno ako odaberu novac onda im država neće odobriti asistenta, nego se smatra da će se ta osoba sama pobrinuti za asistenta i dali će ga platiti ili će novac trošiti na nekakve druge usluge
- postojati će tri razine INKLUZIVNOG DODATKA
-umanjeni inkluzivni dodatak
-osnovni
-uvećani
- ovisno o indeksima iz prethodno obavljene procjene, ispitivanja da li je osobi potrebna pomoć pri hranjenju, oblačenju itd, ili na primjer čitanje i razumijevanje slova.

- od 1. Siječnja 2015. na snazi je Zakon o jedinstvenom tijelu vještačenja, čiji vještaci rade po uredbi koja je donesena 2014. a u primjeni je od 1. siječnja 2015. i tjelesno vještačenje se procjenjuje prema dijagnozi, u postotku, te oštećenja funkcionalnog oštečenja. Postoje 4 kategorije invaliditeta.“

Hvala Vlado!

Zanimljive su godine, ali sad je 2016 i donosi se proračun za 2017, pa sam ih upitao čekajući taj inkluzivni dodatak . Kod nas se politika svodi na : nastojat ćemo, uvesti ćemo kad se steknu uvjeti, ako El Nino ne bude izražen možda ćemo uvesti mjere, vodit ćemo brigu o najosljetlivijima , oformit će se po ne znam koji put stručni tim mudraca…, ako , ako... ako koloniziramo Mars… De jebite se i to bez cenzure.

„Poštovani/a
više ne znam koga da pitam da pomogne Osobama s invaliditetom, jer živimo ispod svake norme i egzistencije zbog invaliditeta. Nisam ratovao i nemam braniteljsku mirovinu. OSI ( OSOBA S INVALIDITETOM) sam postao s 29 godina. Moja jedini prihod je pomoć od države maksimalna u iznosu od 1250 kn zbog trajne invalidnosti.
Pravo na osobnu invalidninu se ne priznaje osobi koja osobnu invalidninu ostvaruje po drugoj osnovi osobi koja ima u vlasništvu drugi stan ili kuću, osim stana ili kuće koju koristi za stanovanje, a koji može otuđiti ili iznajmiti i time osigurati sredstva za uključivanje u zajednicu... Osobna invalidnina je novčana potpora namijenjena osobi s teškim invaliditetom ili drugim teškim trajnim promjenama u zdravstvenom stanju, u svrhu zadovoljavanja njezinih životnih potreba za uključivanje u svakodnevni život zajednice.
Na koji način se rehabilitirati i uključiti u zajednicu s 1250 kn? Nikako, kad doslovno mi invalidi ne smijemo imati ništa u svom vlasništvu. Za ovu državu je izgleda bolje da ne postojimo. Pet su godine imali vremena HDZ i SDP, pet godina sve poskupljuje, pet godine socijalne naknade su iste, OSOBNE invalidnine također, od čega ti ljudi zapravo žive? Nitko ne vodi računa osim deklerativno o OSI. Kad će se krenuti u ozbiljno povećanje socijalnih naknada te pogotovo osobnih invalidnina, koje su, usput budi rečeno, već s desetak( ako ne i više) maksimalno 1250 kuna? O kakvom mi životu govorimo dok osobne invalidnine barem 2 000 kuna mjesečno? Pojedini OSI DOSLOVNO kopaju po kontejnerima? Naravno, neki od njih su bili tzv. lažnjaci, ali daleko od toga da su svi. Osobne invalidnine su na revizijama svake godine.
Kad će se donijeti odredba prema kojoj bi saborski zastupnici trebali imati plaću od 1250 kuna ili se bar Osobna invalidnina uskladititi s vremenom u kojem živimo? Da li će u u proračunu za 2017-u biti predviđena sredstva za povećanje iznosa osnovice za Osobne invalidnine i njihovo usklađivanje za ono što bi u opisu trebale služiti?
Konkretno koje su mjere koje je Vlada uvrstila u proračun za osobe s invaliditetom za 2017 u? Da li gore navedene Osobne invalidnine ostaju i dalje zamrznute unatoč gospodarskom rastu“
Pišem kao kolumnist lokalnog portala iz Slavonskog Broda. Odgovor na pitanja molim Vas da date do 6.prosinca, radi završetka kolumne.
Unaprijed Vam hvala na odgovoru.

Sad vidim da sami „dementan“, pa sam zaboravio napisati da dobivamo pomoć od 200 kn za struju mjesečno iako je račun. Moram priznati nisam imao pojma kako se zove novo ministarstvo socijalne skrbi. Poslao sam mail u ured Vlade i u ubrzo sam saznao.

„MINISTARSTVO ZA DEMOGRAFIJU, OBITELJ,
MLADE I SOCIJALNU POLITIKU

Poštovani,

Prosljeđujemo Vam e-mail gospodina Vanje Krnića.“

Naravno Vlada ima para kao za podizanje povlaštenih mirovina. Postajemo ili već jesmo društvo kasti kao u Indiji, gdje OSI spadadaju u parije. Povlaštene mirovine prima 13 kategorija građana –branitelji, bivši politički zatvorenici, akademici, sudionici NOB-a, domobrani…

Nemam ništa protiv da se HRVI daju sva materijalna prava, ali benificije koji iz istih proizlaze. Naravno na obe populacije treba gledati s respektom, ali si postavljam pitanje da li su civilni invalidi( bolest, trajne invalidnine) manje vrijedni i zašto. Dođe mi da pitam papirnatoplišanu rodu, jer ona je svojim mega dimenzijama, simbol i odražava sve u našem društvu... s jednom riječi nakaradno.

Domobrani, pa jel ima živih još takvih? Uostalom za kog su se oni borili u nedavnom drugom svjetskom ratu? Prema projekcijama Vlade, izdvajanja će se povećati za 96 milijuna kuna iduće godine, za 127 milijuna 2018. godine i za 205 milijuna kuna u 2019. godini. Sretan nam međunarodni dan invalida.

Draga Vlado hvala Vam što nas koristite u svrhe kad osjetite da je to po vas politički oportuno, nažalost mi Vas biramo, zašto ? Iskreno nemam pojma. Naravno, u slučaju da ikad dobijem odgovor bit će objavljen.