Eko incident, incidenti s povišenim vrijednostima svega otrovnog u zraku. To je naš grad, ali u našem gradu, nekad zvanom  Brod na Savi imamo bar vodu iz slavine, ali više nije ispravna zbog još jednog incidenta. 150 litara naftnih derivata je slučajno došlo u kontakt s našom vodom koju pijemo, i  ista više nije za piče.

„ gle, produktovod su probali napumpati da vide jel može plin kroz njega...
ne bih se čudio da je puknuo na 100 m mjesta!?
Osim toga, nafta je ODOZDO stigla na površinu tamo na onom mjestu...s dubine od 2-3 metra gdje je cijev! što misliš koliko ju je iscurilo oko cijevi? još gore, ako je toliko došla gore, koliko je došlo dolje? i to na 1-5-20-100 mjesta duž tih 4-5 km?  “…, proročki je na svom fejsu još 31 ožujka napisao Petar Bašić (Baba Vanga ili brača Tarabić). Ovaj put bio je u pravu 150 litara je izgleda 150 tisuća litara.

Sve je počelo u petak 30. ožujka s prosvjedom 600-ak Brođana, koji  su u mirnom prosvjedu digli glas za svoje  temeljno pravo, a to je pravo na čist zrak. Ne znajući da je već u tom trenutku svaka kap vode, koju su nosili u svojim bocama napunjena kontaminiranom vodom iz slavine zagađena kao zrak koji udišu. Pokazali  su da se Brođani bore i da će se boriti za svoju djecu. Nećemo svi otići. Pravo na  čist zrak i vodu je univerzalno ljudsko pravo.

Toliko događaja oko papirnato papirnato plišane rodice ni ona ne pamti. Čermak, hrvatski general, poznat kao ratni švercer nafte neprijateljima koji su nas napadali dok su isti bili pod sankcijama. On je imao pravo kršiti sankcije i prodavati naftu da nahrani tenkove s kojima smo napadani.

Pitam se što bi bilo da je kroz naftovod pustio plin. Da li bi pola Slavonskog Broda  otišlo u zrak? 1 travanj i špica brodske turističke sezone.

  1. ožujka premijer Plenković je s svojim ministrima došao u Slavonski Brod s razlogom. Dočekale su ga hrabre mame s „ mudima“ - na njegovo iznenađenje.


Na moje iznenađenje najhrabrija i prva koj mu se obratila je Ivana Smolčić Jerković koja je odrasla na istoj udaljenosti od papirnato plišane rode kao  trenutno i ja.

„Pred zgradom u kojoj se sastanak održava Plenkovića je dočekalo nekoliko građana, uključujući i jednu gospođu s djetetom u naručju koja ga je pitala pije li i njegovo dijete u Zagrebu flaširanu vodu.

- Ne pije, odgovorio joj je premijer.

- Ne pije, pa znam, uzvratila mu je gospođa i rekla da će onda morati doći u Zagreb.

Uto je netko od drugih okupljenih Plenkoviću nešto dobacio, na što mu je on uzvratio: - Nemojte tako.

Zatim je gospođa s djetetom ponovno uzela riječ.

Svi vi koji primate plaću od nas morate za nas i raditi, rekla je Plenkoviću.

- Pa zato smo ovdje, uzvratio joj je.

- Dajte nešto napravite, ljudi. Pa ovo nisu istine, rekla mu je zatim kroz suze.

- Dobro, evo sad ćemo, odgovorio joj je premijer.

- Ali ne, ozbiljno vam kažem, rekla mu je.

Razmijenili su još nekoliko rečenica, a Plenković i ostali su zatim otišli na sjednicu Stožera, dok su mu građani poručili da ga čekaju ispred.

Nakon sjednice premijer je rekao da su ga informirali o aktualnoj situaciji.“ Izvor: https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/plenkovica-u-slavonskom-brodu-docekala-uplakana-majka-s-djetetom-pije-li-vase-dijete-u-zagrebu-flasiranu-vodu-dajte-nesto-napravite-ovo-nisu-istine/7193289/.

Primjetio sam župana Marušića, ali predsjednik županijskog HDZ a šuti. Plenković, kad je vidio hrabru mamu Ivanu, pokazao je svojim gestama - nije znao kud bi. Nije pobjegao nego se suočio i nakon  toga objegao bez ijednog razbijenog jaja, Nitko ga nije ni ponudio s ničim osim s šunkom i vodom kuhanoj u vodi iz pipe. Ponudu  nedorečeno nije prihvatio.

Brođani su zaboravili premijera pitati da se tucaju s jajima.  Gradonačelnik je kao i ekipa iz grada uz pomoć  vatograsaca, vojske i Crvenog križa ažurno i kvalitetno reagirala, kad je saznao kakvu vodu pijemo. Za 15 dana problem će bit riješen. Čisto sumnjam znajući koliko su ažurni po pitanju rafinerije. Kad je riječ o Čermaku stupanj ažurnosti se proporcionalno smanjuje.