"….Orepić je zamjerio i što se u zakonu ne spominju žene i maloljetni dragovoljci, te što se predviđa da u slučaju otkrivanja lažnih vojnih invalida oni moraju vratiti sredstva samo za zadnje tri godine. "A zašto ne otkad je počeo ostvarivati prava", upitao je Orepić. Apelirao je također da se zakonom definira da se automobili na koje ratni vojni invalidi imaju pravo nakon sedam godina daju na korištenje potrebitima.

Postavio je i pitanje troškova provedbe zakona koji su, kako je kazao, procijenjeni na 2 do 4 milijarde kuna. "Osobno sam branitelj i ne želim biti privilegiran, zakon je potreban, ali ne smijemo dovesti da propisom budemo privilegirani sloj i na taj način ubrzamo odlazak iz Hrvatske", kazao je i pozvao na odgovorno ponašanje…“ Izvor: https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/burna-rasprava-o-zakonu-o-braniteljima-matic-predlozio-uvodenje-kategorije-hibridnih-branitelja-beljak-branio-pupovca-od-hrasta-pupovac-branio-vladu/6792480/

Malo sam zakasnio, ali isplati se pročitati. Naime vladajući kvazimudani i drndaroši su odbili da se  automobili koje  dobiju  zasluženo 100 % HRV, nakon sedam godina te iste aute, bar solidarnosti radi, proslijede potrebitima, potrebitima očegledno ne treba . U  međuvremenu, bivši ministar Orepić napustio je Most.

AUTOMOBIL s koji svakih sedam godina dobivaju vozilo koje služi kao ortopedsko pomagalo.
Izvor:  https://www.vecernji.hr/vijesti/sto-od-drzave-primaju-stopostotni-invalidi-domovinskog-rata-969123

U  našem sustavu sve se krije u pravilnicima. Prema članku 9.  Pravilnika o ortopedskim pomagalima, korisnik je dužan vratiti isto. http://www.hzzo-net.hr/dload/pravilnici/06_01.pdf

Potrebitima se ne  daju na korištenje rabljeni auti, nego kupuju novi. Moje pravo kao civilnog invalida zbog bolesti nije auto, nego cipele svake dvije godine.

Republika Hrvatska je  bar prema ustavnom određenju socijalna država, po svemu sudeći samo deklarativno. Samim time smo svi pozvani pridonijeti socijalno pravednom društvu u kojem sve osobe uživaju jednaka prava i imaju jednake mogućnosti za ostvarivanje svojih potencijala te ravnopravno sudjeluju u svim aspektima života. U društvu socijalne pravde poseban naglasak imaju ranjive skupine, a zajednički nazivnik svemu treba biti – čovjek i njegov boljitak, no za to država treba biti njegov servis, a ne da on, kao porezni obveznik i dio  sigurnog glasačkog stroja .

Neki mogu biti privilegirani da ne vrate osobno vozilo kao ortopedsko pomagalo, ili, moja je privilegija kako da vratim cipelo čizme bez đona nakon dvije godine nošenja. Mene nitko ni ne pita da li bi ja kao 100 postotni civilni invalid auto ili bi da mi djeca budu jednaka s svom ostalom djecom koja žive u našoj domovini, ali nisu. Godine prolaze, ali razlike među nama postaju sve veće.

Naši brahmani  su nas podijelili na kšatrije i nas parije, koji smo doslovno nigdje. Naša mana je to što smo OSI  i previše smo heterogeni kao glasačko tijelo za razliku od homogenosti u glasanju  kšatrija.

Čak je i papirnato plišana rodica od nekoliko metara visine, u blizini slavonskobrodskog željezničkog kolodvora, u povlaštenom položaju u odnosu na nas OSI.

Opel Insignija Grand Sport Edition 1.5 sa 165 konjskih snaga (KS)je auto koji, da napomenem ,zasluženo dobivaju 100 postotni HRV. Upravo takav auto bi i ja. Dao bih svoje ortopedsko pomagalo- cipele i čizme za njega.

Za sedam godina kad budu neki novi nadam se da će se napokon Opel Insignijia Grand Sport Edition 1.5 sa 165 konjskih snaga (KS)  dodijeliti potrebitima na daljnje korištenje.

Da spomenem proračun Slavonskog Broda i povelju.  Moram priznati iznenađen sam proračunom našeg grada  pogotovo aktivnosti A302210; str .: 27 proračuna http://www.slavonski-brod.hr/sjednice/sjednica5518122017/17%20-%20Odluka_proracun.pdf , koja znači da Grad počinje s primjenom potpisane Povelje. Jasno nam je kao i većini  da malim koracima možemo doći do cilja , a to je bolji život kao i mobilnost za sve OSI. Kao što bi moja pokojna baka rekla“ Dinar po dinar palača“, smetnuvši s uma inflaciju.

Daleko smo mi kao društvo od socijalne pravednosti, ona za nas će uvijek biti nedosanjana utopija.  Božićnice za umirovljenike  s mirovinama do 1500 kn su  socijalna mjera i koja ne znam čemu služi. Jedino mogu zaključiti da 762 umirovljenika s prijavljenim prebivalištem na području grada  živi ispod svakog socijalnog minimuma. Mjera samo pokazuje da dobar dio naših sugrađana nema ni za osnovne potrebe. Naravno ovom mjerom nisu obuhvaćeni korisnici Osobne invalidnine. Valjda  mi i dale nismo potrebiti. Nekima skupi auti, nekima su dovoljne cipele bez prava na servis. Za pohvalu je što su gradonačelnik i Gradsko vijeće počeli s realizacijom povelje.

Da li će se u Županijskom proračunu naći mjesta za OSI, vidjet ćemo.