Nakon Strmote koji je iskreno dao do znanja da ministrica nema pojma što radi i gospodski se povukao  i dao doslovno, ali doslovno, u zemlji kojoj nije ništa doslovno, „ neopozivu ostavku“. Još je HDZ ac, ali moralni i iskreni, što u slučaju  također dvije gđe iz HDZ-a- Murganić i zastupnice OSI Lukačić,  to nije, jer imaju figu u džepu. Napisao sam da neću pisati o Osobnim invalidninama dok ne vidim da li je 1  travanj, stvarno kod nas taj datum ili je „1 april“, dan zajebancije.

Devetnaestog travnja  poštar, pozvonio je dva puta .Juupi, stihgla je osobna invalidnina. Sto, dvjesto…., tisuću dvijesto pedeset. Ali nije li od 1 travnja/aprila  1500 kn? To je već i papirnato plišana rodica čula. Nije moguće da naša ministrica koja  „nikada ne laže već samo povremeno ne govori istinu, što je puno pristojnije“, nije bila dovoljno pristojna da nam saopći da će nam nakon prvog travnja farbat jaja u ime produženog dana kad se smije šaliti.

„Pozitivne promjene koje donosi ovaj zakon jesu i povećanje iznosa osobne invalidnine na 1500 kuna i doplatka za pomoć i njegu na iznos od 600 kuna te proširenje kruga osoba koje mogu koristiti status njegovatelja (supružnici, izvanbračni partneri, kao i istospolne zajednice)“izvor: http://www.in-portal.hr/in-portal-news/vijesti/15098/ministarstvo-socijalne-politike-prosiruje-se-krug-korisnika-osobne-invalidnine

Osobe s invaliditetom koje imaju mirovinu mogu ostvariti osobnu invalidninu na isti način na koji su to mogli ostvarivati i ranije, po dosadašnjim propisima.

Skrećemo pažnju kako je Ministarstvo ovim zakonskim izmjenama proširilo prava korisnika osobne invalidnine, proširilo krug osoba koje mogu koristiti status njegovatelja, povećalo novčane iznose korisnicima osobne invalidnine i doplatka za pomoć i njegu, te nije smanjilo prava postojećim korisnicima. Korisnici osobne invalidnine i doplatka za pomoć i njegu mogu očekivati povećanje novčanog iznosa od 1. travnja 2018. godine," kaže se u priopćenju koje je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku uputilo medijima.

Uf nisam pažljivo pročitao dio s mogu, a kod nas je - mogu farbanje jaja … „Osobe s invaliditetom koje imaju mirovinu mogu ostvariti osobnu invalidninu na isti način na koji su to mogli ostvarivati i ranije, po dosadašnjim propisima.

Skrećemo pažnju kako je Ministarstvo ovim zakonskim izmjenama proširilo prava korisnika osobne invalidnine, proširilo krug osoba koje mogu koristiti status njegovatelja, povećalo novčane iznose korisnicima osobne invalidnine i doplatka za pomoć i njegu, te nije smanjilo prava postojećim korisnicima. Korisnici osobne invalidnine i doplatka za pomoć i njegu mogu očekivati povećanje novčanog iznosa od 1. travnja 2018. godine," kaže se u priopćenju koje je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku danas uputilo medijima.

Poštovani,

obavještavamo Vas da je Hrvatski Sabor donio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj skrbi.

„Zakon je objavljen ( https://narodnenovine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2017_12_130_2986.html ) u Narodnim novinama br. 130/17. Zakon je stupio na snagu 30. prosinca 2017. Dvije odredbe Zakona, koje su bitne za prava osoba s invaliditetom stupaju na snagu tek 1. travnja 2018. :

 1. a) članak 5., stavak 1. (kojim se povećava iznos osobne invalidnine s 250% na 300% osnovice)

 2. b) članak 7. (kojim se povećava iznos doplatka za pomoć i njegu s 100% na 120% osnovice, te s 70% na 84% osnovice)


Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj skrbi donosi brojne izmjene. Neke od njih su vrlo relevantne za populaciju OSI. Izdvajamo ih te ih pojašnjavamo:

 1. Povećanje osobne invalidnine:


Povećava se iznos osobne invalidnine s 250% na 300% osnovice. Osobna invalidnina raste s 1250,00 na 1500,00 kn.

 1. Povećanje doplatka za pomoć i njegu:


Povećava se doplatak za pomoć i njegu u punom iznosu s 100% na 120 % osnovice. Povećava se doplatak za pomoć i njegu u smanjenom iznosu s 70% na 84% osnovice. Doplatak za pomoć i njegu u punom iznosu raste s 500,00 na 600,00 kn, dok u smanjenom iznosu raste s 350,00 na 420,00 kn.

 1. Struktura prihoda i imovinski cenzus


U strukturu prihoda se ne uračunavaju plaća i autorski honorar. Novac zarađen temeljem rada koji je reguliran ugovorom o djelu ne ulazi u prihod.

 1. Partnerima se priznaje status njegovatelja


Prema izmjenama ZIDZSS-u, čl. 63., st.3 „pravo na status njegovatelja priznaje se bračnom ili izvanbračnom drugu, formalnom ili neformalnom životnom partneru osobe s invaliditetom“.

 1. Ostale izmjene:

 2. a) zajamčena minimalna naknada: uvid u prihod i imovinu korisnika zajamčene minimalne naknade obavlja samo Centar za socijalnu skrb

 3. b) uvodi se usluga obiteljske medijacije

 4. c) uvodi se zabrana otuđenja, odnosno opterećenja nekretnina korisnika od strane djelatnika ustanova socijalne skrbi te njihovih srodnika i partnera“


„Povećava se iznos osobne invalidnine s 250% na 300% osnovice. Osobna invalidnina raste s 1250,00 na 1500,00 kn.“

Pitao sam naravno onda poštara.

 • Da li su ti rekli kad će povećati?

 • U svibnju, ali valjda!


Neformalno sam kasnije saznao: „Za sve korisnike osobne potrebno je napraviti preispitne postupke, prikupiti dokumentaciju i donijeti nova rješenja“ Niti jedan socijalni radnik u Hrvatskoj nije to uspio napraviti u ovih 19 dana travnja od kojih je radnih bilo 15.. Uz sav ostali posao.. Budite strpljivi, zovite u czss i pitajte kad bi vas mogli zvati….“ Da li svi invalidi idu na reviziju ili samo mi?Nedodirljivi ostaju nedodirljivi, a po nama se i dalje može do mile volje radit sve. Kao društvo trebamo pokazati solidarnost, pa ajmo svi na reviziju, bez obzira kako smo i na koji način postali osobe s invaliditetom. Malo sutra! Za to treba imati  veliko ono iz naslova.

Nisam se usudio pitati da li je kod nas travanj svibanj ili lipanj. Zašto nam netko nije rekao osim ako nam farbaju jaja? OSI  su jedina sigurna populacija, koja nažalost zbog ograničenja ne napušta RH.

Osobna invalidnina nije podignuta, samo su se postoci trebali promijeniti. Dobar dio korisnika ima rješenje na 250%, a tu je matematika jasna  500 kn X 250%= 1250 KN, kao i  500 KN X 300%= 1500 KN. Haha, nije smiješno ni za prvi travanj.. Većinom imamo rješenja na 250%. Odakle nam sad ista na 300% ili  mislite opet s nama farbati jaja...