Mjesec : travanj. Mjesto radnje: Stan u Naselju Slavonija I, 30 metara jugoistočno od papirnato plišane rode, slavonskobrodske turističke atrakcije. Još jedna mirna večer, uz prolazni pljusak. Tata pada kiša! Znam da pada kiša vani, proći će. Tata, pada  kiša i u mojoj sobi!!!

Za otprilike pola sata prokišnjavalo je u skoro svim sobama. Jedna kanta, druga kanta, tepsija lonac, sve je u upotrebi. Kasnije, više ni tepsije slobodne nemamo. Uzmi kišobran otvori ga i čekaj da kiša prođe. Tu večer su komšije pokazali solidarnost. Procurilo je i onima dva kata ispod nas. Jedini problem je što je iznad mene samo deka i ON, pardon, oblak.

Uredno plaćamo pričuvu  ĐĐ Stan. Da ih uguglam, pa da im preko maila pošaljem slike uništenog plafona. Prvo  iznenađenje, poduzee s 26 zaposlenih nema  javno naveden e-mail, nego broj faxa. Da im faksiram kišu?

Naravno za sve imamo „ zakone“, pa ima i jedan glede toga koji kaže:

Zajednička pričuva

Članak 90.  (ZOV-a)

„(1) Zajednička pričuva iz članka 85. stavka 2. ovoga Zakona je namjenski vezana zajednička imovina svih koji su suvlasnici nekretnine, namijenjena za pokriće troškova održavanja i poboljšavanja nekretnine te za otplaćivanje zajma za pokriće tih troškova.

(2) Zajedničku pričuvu tvore novčani doprinosi koje su suvlasnici uplatili na temelju odluke donesene većinom suvlasničkih dijelova, odnosno odluke koju je na zahtjev nekoga suvlasnika donio sud s obzirom na predvidive troškove i uzimajući u obzir imovinsko stanje svih suvlasnika.

(3) Zajedničkom pričuvom upravljaju suvlasnici, odnosno upravitelj nekretnine kao imovinom odvojenom od imovine bilo kojega suvlasnika, uloženom na način da donosi plodove.

(4) Dopuštena su samo ona plaćanja iz pričuve koja su učinjena radi plaćanja troškova održavanja i poboljšavanja nekretnine ili otplatu zajma uzetoga za pokriće tih troškova; ovrhu je dopušteno provoditi na zajedničkoj pričuvi samo radi podmirenja tih tražbina…..“

Sljedeći dan smo otišli kod njih u njihovo sjedište Još  je taj dan  došao njihov radnik za očevid da uvidi da prokišnjava. Naravno uvidio je i rekao da će doći u ponedjeljak za par dana s rješenjem.

Pohvalio je što sam uredno poslikao sve  i zamolio da nastavim slikati ako bude još curilo. Prolaze dani ii nije se nitko pojavio. Strop od kupatila se raspada, još će zbog prokišnjavanja djeca dobit neke bolesti. Rezultat uviđaja je  bio da su uvidjelida curi.

Uljudno sam upitao radnika. Da li je njihova obveza da saniraju štetu nastalu prokišnjavanjem i da okreće strop? Bolje je sačekati da se osuši,  jer nema svrhe krečiti dok se ne osuši.

Odgovori su kao da radim s nekim iz Mosta intervju. Ispada da ne bi smio otići nigdje od kuće, jer šta ako odem na more i padne kiša. Tko će onda dokumentirati i snimati curenje? Trebaju li komšije  provaljivati u bazen, pardon u stan?

Plačać pričuvu, a ni žarulje moraš sam u hodniku mijenjati, pardon ni ne mijenjajuse, jer se ja ni ne mogu penjati da to radim s jednom rukom. Otpadne šalter za palit svjetlo u prizemlju. Naravno, rješenje nije novi, nego samo ga zalijepiti selojtepom. Takav stoji mjesecima, bez upozorenja- ne diraj struja. Nadam se da u njemu nema struje i da ga neće netko  dijete slučajno dotaći, sve se više pitam koja je svrha pričuve.

Kako da se strop osuši kad nama curi na četvrtom katu i od nas curi katovima ispod.

Tu doslovno jebe lud zbunjenog.